ye-logo.v1.2

Джаз у виконанні духового оркестру

Культура 1766
Фото: Концерн "Електрон"

У репертуарі Старокостянтинівських муніципальних музикантів понад триста різножанрових творів

Перший концерт, який відбувся березневої пори двадцять років тому, змусив багатьох мешканців міста над Случем визнати, що гарний, радісний та піднесений настрій може створити виступ на сцені не тільки сучасного естрадного ансамблю, а й звичайного духового оркестру. Кожен номер музикантів під керівництвом Василя Муляра вони нагороджували щедрими, бурхливими оваціями.

Муніципальний – означає місцевий
– Після того концерту переконалися: ідея відродити славні традиції духової музики виявилася досить вдалою. Щоправда, в нашій інтерпретації вона набула дещо іншого спрямування. У багатьох містах тогочасної Європи великою популярністю користувалися муніципальні духові оркестри, які не тільки обслуговували урочисті заходи, а й були свого роду візитною карткою  громади. Вирішили створити подібний колектив й у своєму місті. Він став першою ластівкою зародження муніципальних духових оркестрів на теренах Хмельниччини, – пригадує художній керівник і диригент.
Тим паче, що починати доводилося не з нуля. Василь Муляр, який свого часу закінчив факультет духових та естрадних інструментів Харківського державного інституту культури, приїхавши в Старокостянтинів, відразу організував невеличкий гурт естрадних музикантів, що досить успішно виступали з концертами у міському парку культури. Вони й стали осередком майбутнього духового оркестру, ініціативу про створення якого підтримав та посприяв у фінансуванні тодішній керівник району Дмитро Швалюк.
Починали із шістнадцяти оркестрантів. До становлення цього колективу долучилися великий любитель та шанувальник духової музики, директор міського парку культури Степан Кирпач, заслужений працівник культури України Валентина Бугера та директор Будинку культури Анатолій Бугера.
– Муніципальний – означає місцевий. Головне завдання такого оркестру – обслуговувати всі урочисті та святкові заходи, які відбуваються на території нашого міста. Але церемоніальною музикою не обмежуємося, тому що оркестранти - насамперед, творчі особистості, – продовжує розповідь Василь Ігорович.
За короткий проміжок часу він зумів із музикантів різного віку та рівня підготовки створити стабільний колектив, рівень майстерності якого зростає щороку. Протягом двох десятиліть оркестранти підготували більше десятка концертних програм, з якими успішно виступають не тільки перед жителями  Старокостянтинова (традиційно щонеділі з початку травня і до кінця вересня дають двогодинну концертну програму в болгарському містечку – авт.), а й їздять з гастролями в інші міста нашої, а також  сусідніх областей. У репертуарі – класична, джазова, естрадна музика зарубіжних та вітчизняних композиторів, обробки українських народних пісень – усього більше триста творів.
– Концертні програми складаємо з врахуванням смаків і вподобань різних категорій глядачів, – каже мій співрозмовник.
Колектив є творчою лабораторією для місцевих композиторів та вокалістів Івана Гуменюка, Людмили Мартинюк, Євгена Маркіна, Ірини Коханської, Яни Іларіонової, у цьому заслуга музикантів оркестру та художнього керівника Василя Муляра, який всі свої знання та енергію вкладає у розвиток музичного мистецтва, виховання естетичного смаку у людей різного віку.

Здобутки і нагороди
Про високий професіоналізм музикантів свідчить той факт, що через два роки після створення колективу було присвоєно звання народного. У 1996-1997 роках старокостянтинівці брали участь у міжнародному фестивалі духової музики «Сурми» в Рівному, де отримали диплом І ступеня, звання лауреата, а також були нагороджені кубком «Золота сурма». А в 2001 році були учасниками інтернаціонального фестивалю духової музики у Франції, на якому виступали духовий оркестр турецького султана, великий оркестр бельгійського короля, президентський оркестр Литви та інші відомі у світі колективи духової музики.
Після участі у різних конкурсах визріла ідея започаткувати регіональний фестиваль духової музики «Сурми Поділля», який цьогоріч буде проводитись вже вшосте. На нього з’їжджаються муніципальні, військові, професійні духові оркестри з Поділля та Волині. Незмінним учасником цього фестивалю  є оркестр Повітряних Сил України.
Улітку минулого року брали участь у конкурсі «Моршин збирає друзів», де були нагороджені дипломом III ступеня та цінним подарунком.
Крім традиційних духових інструментів, у своїй концертній діяльності, в залежності від творів, які виконують, інколи використовують сопілку, баян, кобзу, гітару тощо.
– Але цим не дуже захоплюємося. Бо жоден музичний інструмент, навіть сучасний електронний, не може передати того колориту звучання, який притаманний тільки духовим інструментам, – каже Василь Ігорович.
Нині в Старокостянтинівському муніципальному нараховується більше двадцяти оркестрантів, середній вік яких складає від 30 до 50 років. В основному, це викладачі музичних шкіл, професійні та відставні військові музиканти. Але є й такі, хто не має спеціальної музичної освіти, зате наділені талантом відтворювати прекрасні, колоритні, неповторні мелодії, які своїм звучанням полонять серця сотень слухачів.
Візитною карткою cтарокостянтинівсь-ких муніципальних музикантів є не тільки те, що вони пропонують глядачам цікаві та змістовні концертні програми, а з кожної з них намагаються робити своєрідне шоу. Чого тільки вартує чарівний і неповторний спів незмінної солістки, переможниці багатьох регіональних та всеукраїнських пісенних конкурсів Людмили Мартинюк у супроводі духових інструментів.
– Та як би не вдосконалювали свою майстерність оркестранти, які б твори не включали до свого репертуару, жоден концерт не відбувся б без підтримки меценатів, які допомагають нам коштами на придбання нових інструментів, пошиття костюмів, фінансують участь у різного роду фестивалях. Це, зокрема, мер Старокостянтинова Микола Мельничук, керівники заводу залізобетонних шпал В’ячеслав Кучер, комунальних підприємств «Тепловик» та «Водоканал» Микола Поліщук і Олександр Лактіонов, Старокостянтинівського держлісгоспу Юрій Грачук. Ми щиро вдячні їм за підтримку та допомогу, – каже на завершення нашої розмови Василь Муляр.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую