ye-logo.v1.2

Зарубіжні виконавці та два оркестри на одній сцені

Культура 1353

І ще багато сюрпризів очікує на хмельничан на фестивалі органної та камерної музики

У фестивалі, який триватиме з 10 по 24 лютого, візьмуть участь камерні оркестри з Вінниці, Івано-Франківська та, звісно, з Хмельницького. Приїде до нас дует піаніста Ладіслава Фанцовича зі Словаччини й Лідії Футорської, скрипальки з України, котра зараз мешкає у Варшаві. Завітає на фестиваль і диригент з Клайпеди (Литва) Дмитро Злотник.

«Ми вирішили відродити традицію минулих років, – каже директор обласної філармонії Олександр Драган, – коли у Хмельницькому щороку проводилися фестивалі органної музики, які мали гарні відгуки. Тепер ми долучаємо до органної музики ще й камерну. Адже у нас є камерний оркестр і з’являється багато цікавих камерних виконавців».

За словами художнього керівника і головного диригента Хмельницького камерного оркестру Олександра Драгана, родзинкою цього фестивалю буде виступ органісток - народної артистки України Ірини Калиновської з Києва і Катерини Огаркової з Рівного. Вони вперше у Хмельницькому виконуватимуть усі органні сонати Фелікса Мендельсона.

Відкриватиме фестиваль камерний оркестр «Арката» Вінницької обласної філармонії під орудою заслуженого діяча мистецтв України Георгія Куркова. Вони готують для хмельничан сюрприз. Крім того, у перший фестивальний день на одній сцені гратимуть два оркестри  – з Хмельницького та з Вінниці. «Таке нечасто практикується,  - каже пан Олександр. – Подібний спільний концерт ми грали у Вінниці, й це було дуже цікаво».

Крім того, виступатиме на фестивалі й наш земляк, скрипаль Тарас Яропуд, який зараз мешкає у Києві. Хмельничани матимуть змогу познайомитися з одним із найкращих камерних оркестрів в Україні «Harmonia Nobite» з Івано-Франківська під орудою заслуженого артиста України Олега Герети.

У день закриття фестивалю Хмельницьким камерним оркестром диригуватиме Дмитро Злотник з Литви. Солісткою концерту буде колишня хмельничанка, альтистка Валентина Долінська з Києва, яка є концертмейстером Президентського оркестру.

«Дуже хочеться, – каже Олександр Драган, –  аби цей фестиваль став поштовхом для популяризації органної та камерної музики. Хочеться, щоб Хмельницький сприймали як потужний осередок високого мистецтва, щоб цей фестиваль став традиційним і міжнародним. Наразі він називається відкритим. Для того ж, щоб отримати статус міжнародного, потрібна участь у ньому п’яти країн».

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую