ye-logo.v1.2

Катерина Ружицька: «Домінікана – місце, де забуваЄш про все на світі»

Культура 1979
Фото: з домашнього альбому Катерини РУЖИЦЬКОЇ.

Сімнадцять сонячних днів і стільки ж теплих зоряних ночей провела наша героїня далеко за океаном.

  А  коли   переступала  поріг туристичної  агенції  «Перфект Тревел»,  і  гадки  не  мала, куди  саме  прагне  податися. Однак,  там  підібрали  їй заокеанський  тур  не  лише до  смаку,  але  й  по  духу.
Благодатний  край,  де  завжди  весна
Відпочинок обирала «під себе»: тіло бажало свята, а душа – розміреного жаданого спокою. Компетентні менеджери туристичної агенції чи не на пальцях детально розповіли, чого чекати від, приміром, Єгипту чи Туреччини, і що «пророкує» перша у її житті подорож до Домінікани. Коли в Інтернеті разом розглядали карту, чи то пак, детальний план курорту, у серці Катерини Ружицької, приватного підприємця з Хмельницького, щось «йокнуло»: «Те, що треба – це моє!».
І ось вона вже летить над океаном. Позаду рідний Хмельницький, пересадки у Києві та французькому аеропорту Шарля де Голя. Одне життя залишилося далеко вдома, інше (такий-собі кокосово-пальмовий рай на океанському узбережжі) чекало попереду, а довкола – молочні хмари. Переліт був не легким, зізнається, але гра варта свічок. Домініканська Республіка, що займає частину острова Гаїті, перший з усіх Антильських островів, відкритий в 1492 році Колумбом. Острів, що він назвав Еспаньола, виявився «благодатним краєм, де з усіх пір року буває тільки одна – тепла весна». Стабільна температура 35-36 градусів вище нуля. Зливи вщухають так зненацька, як і розпочинаються, й тривають не більше 10 хвилин. Бірюзове море, переповнене дивовижною рибою, білосніжні піщані пляжі, гарний сервіс, запальні ритми колоритних танців та спокійний відпочинок водночас. Тут є все для райської насолоди!
Потрапити у Домініканську республіку дуже легко. Віза для її відвідування не потрібна, туристом сплачується лише аеропортний збір – десять доларів при в’їзді та при виїзді з країни.
Обід  під  прапором та  покоївки-невидимки
Якщо не хочеться бронювати класичний номер в дорогому готелі, то «золотий» номер у п’ятизірковій віллі – ідеальний варіант.
«Дуже багато простору, – розповідає Катерина, – ти не затиснений людьми. До речі, «наших» там взагалі не було... Я сповна отримала те, на що сподівалася! Всього у віллі чотири входи, причому у кожного з туристів свій. Це дуже зручно, ніхто нікому не заважає. Сусідів своїх майже ніколи не бачила, у кожного з нас була своя програма. Біля кожної будівлі є басейн, невеличкі пальмові парки, бунгало, шезлонги. Хочеш – засмагай біля басейну, а хочеш – пірнай в океані. Від мого входу на віллу до океану – рукою подати, метрів 10, не більше.  Я вставала рано-вранці й одразу йшла туди. Повітря свіже і чисте – класно! А найголовніше – усе це твоє, і тільки твоє! Це місце, де справді забуваєш про все на світі!».
Заокеанська туристка запевняє, що їжі на курорті дуже багато і завжди усе свіже. Триразове харчування: сніданок, обід, вечеря у відповідний час. Щось на зразок шведського столу: величезні стелажі, заповнені стравами кухонь різних народів світу. А поряд прапорець, який сповіщає, що це за країна. Національна їжа досить звичайна. Це завжди рис, м’ясо, копчена курка, перепічки, банани, дині, кавуни, манго, ананаси, кокоси та інші екзотичні фрукти. До речі, майже усі готелі розташовані в кокосових парках, і його працівники, які слідкують за тим, аби кокоси не падали на голови туристів, зрубуючи їх мачетами, із задоволенням пригостять вас кокосовим молоком. А на місцевих вулицях на кожному розі стоять величезні вози, завалені фруктами, з яких тут же видавлюють смачнющі фреші.
Обслуговуючий персонал працює майже непомітно. Покоївки приходять рано-вранці, або коли клієнтів немає у номерах. Лиш за зміненою постільною білизною, наведеним скрізь ладом та зниклим доларом чайових помітно, що вони заходили.
    Сигари,  Баунті  й  вінчання  з  Бредом  Пітом
 «Постійно на зв’язку туристичний оператор, який допомагає в усьому: приїзд-виїзд, транспортування багажу, замовлення ресторану, – розповідає Катерина. – Туризмом всередині країни займається «Німфа-тур». Вони працюють дуже чітко: привозять каталоги з екскурсіями, обговорюють з клієнтом усі деталі. Навіть рекомендують, що краще одягнути, аби почуватися комфортно. Мінімальна екскурсія обходиться доларів у 30. Ціна хорошої екскурсії – 100 доларів».
Хоча вона і віддавала перевагу відпочинку подалі від людей та метушні, але від поїздки на фабрику, де вручну роблять сигари, важко відмовитися. Тим паче, якщо це улюблені сигари Фіделя Кастро! А ще побувала на острові Баунті, і на власні очі переконалася, що це не просто реклама з телевізора, а він справді існує! Це «острів в острові» – дика безлюдна місцина, де знаходяться незвичайно красивий природний водоспад та стара капличка. Кажуть, саме тут вінчалися Бред Піт з Анджеліною Джолі,  Майкл Джексон зі своєю першою дружиною та ще багато світових «зірок».
Із захватом Катерина пригадує самостійну «дику» подорож Домініканою. Разом із приятелькою, їдучи автомобілем, спостерігали за місцевими жителями та не курортним життям «з середини». Домініканці дуже привітні та романтичні. Вони не соромляться виявляти свої почуття. А ходити насупленими їм просто не дозволяє клімат. Вони інші, у них немає культу «моди» чи  «одягу», тут все набагато простіше. Вони ніколи ні за чим не шкодують, а просто насолоджуються життям.
Хто бажає полоскотати нерви і відчути культурний шок від спілкування з місцевим населенням – ідіть торгуватися в село. Навіть якщо ви збавите ціну втричі, вони все одно опиняться у виграші. Вам запропонують чудернацькі «столітні» пляшки з ромом, розписані вручну, та подарують ванільну сигару на додачу.



Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую