ye-logo.v1.2

У краєзнавчому музеї Хмельницького представили найдавнішу ялинкову прикрасу

Культура 2160
Експонатом січня у краєзнавчому музеї стала червона «Куля»
Експонатом січня у краєзнавчому музеї стала червона «Куля». Фото: kultura.km.ua

Саме така червона куля є прототипом першої новорічної іграшки – яблука.

Основною новорічною прикрасою традиційно вважають іграшку «Куля». Саме вона стала експонатом місяця у Хмельницькому обласному краєзнавчому музеї.

Колекція закладу налічує понад 250 новорічних іграшок, та експонатом січня стала одна з найдавніших – скляна червона куля.

Однак такими новорічні прикраси були не завжди.

В Україні ялинку на Новий рік почали вбирати лише наприкінці ХІХ століття, а перше письмове свідчення про прикрашання різдвяних дерев датується 1605 роком:
«У Страсбурзі на Різдво приносять в будинки ялинкові дерева і на ці дерева кладуть троянди, зроблені з кольорового паперу, яблука, вафлі, золоту фольгу, цукор та інші речі».

І лише через два століття – у 1848 році – різдвяні прикраси почали виготовляти зі скла.

Цим фактом поділилися в обласному краєзнавчому музеї.

У повідомленні йдеться, що у 1848 році в Німеччині трапився тотальний неврожай яблук, а, отже, не вистачало головної різдвяно-новорічної прикраси. І щоб не порушувати традиції, склодуви з містечка Лауш виготовили штучний аналог яблук – кульки різного розміру з прозорого та кольорового скла. Ці блискучі творіння мали такий шалений успіх, що від них уже неможливо було відмовитись. І у наступні роки кулі почали виготовляти масово.

Також у музеї зазначають, що долучитись і поповнити фонди закладу унікальними та цінними для історії подарунками можуть усі охочі хмельничани.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую