ye-logo.v1.2

Майдан, війна та література: про що говорила відома письменниця Дара Корній у Хмельницькому

Культура 3501
Дара Корній приїхала разом із чоловіком
Дара Корній приїхала разом із чоловіком. Фото: автора

Містянам презентували літературно-мистецьку програму "Майдан, Любов, війна і не тільки..

Сьогодні, 25 травня, у Хмельницький завітала відома українська письменниця Дара Корній. До обласного центру пані Дара приїхала зі своїм чоловіком Володимиром Чуловським і презентувала літературно-мистецьку програму "Майдан, Любов, війна і не тільки...”. Говорили на зустрічі у центральній бібліотеці міста про літературу, згадували моменти із Майдану, хвилювання та біль війни на Сході.

“У 2010 році я вперше приїхала у Хмельницький представляти свій дебютний роман. Тоді ще нікому не відома, налякана жіночка, якій виповнилося 40 років, і яка потрапила в літературу й не знала, як себе поводити. Я приїхала разом із Сергієм Пантюком, він мене підтримав. Перша наша презентація була перед майбутніми педагогами. Ми виступали у величезному актовому залі”, - ділиться спогадами Дара Корній.

Додає, що тоді була дуже схвильованою і розгубленою. Але все вдалося. Письменниця має особливі почуття до нашого міста, бо з нього гарно почалась її робота. Так вона потрапила у сучасну українську літературу.

“Друга моя книжка з'явилась лише у минулому році. Видавництво дуже довго не займалось нею. Але потім в книгу повірили, повірили, що наше українське може бути цікавим. Вона має назву “Чарівні істоти українського міфу. Духи природи”. Вже на книжковому Арсеналі ця книжка увійшла в "топи" продажів. Вона не з дешевих — у неї якісний друк і папір. Це означає, що українці не жаліють грошей на якісну книжку, коли вона стосується нас”, - додає письменниця.

Книга присвячена міфології. У ній йдеться про те, як наші предки ставилися до довкілля, яким чином поетизували простір, перебували в гармонії з природою. Багато інформації про духи природи, лісу, води, повітря, землі, пір року.

“Наприклад, що ми знаємо про мавок. Це таке собі лісове плем'я. Я знайшла 28 мавок. У книзі кожна з них має своє ім'я, свій характер, вони детально описані, але цей список ще не повний. Робота буде далі продовбуватися”, - зізнається пані Дара.

Послухати Дару Корній зібралось кілька десятків хмельничан

Згадувала письменниця і Майдан. Саме там вона ознайомилась з своїм чоловіком. Каже, що лише через три роки після тих подій, змогла про них заговорити.

Письменниця привезла із собою кілька книг

“У збірці оповідань “Місячне насіння” я писала про стосунки людей, батьків і дітей, про Майдан і війну. Я їх рідко зачитую, бо вони вистраждані мною. Це, напевно, треба було мати сміливість, щоб через 3 роки після Майдану почати про це говорити. Я знаю як це, коли ти чекаєш дзвінка з фронту. Мій чоловік рік на війні був. Я знаю, як страшно коли 1 чи 2 тижні нема ні дзвінка, ні смс. Тоді йдеш до церкви, ставиш свічки “за здоров'я”, і “за упокій” тих, хто був з ним у окопі, ти оплакуєш хлопців, яких не знала”, - пригадує Дара Корній.

Дара Корній розповіла по кілька своїх останніх книг

Разом із чоловіком вони займаються волонтерством. Регулярно возять бійцям українські книги. Зустрічаються на лекціях та бесідах, намагаються донести усе українське.  

 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую