ye-logo.v1.2

«Дві душі» – чотири історії: у Хмельницькому презентували фільми про бійців АТО

Культура 6852
Олександр Абаєв зіграв у фільмі загиблого бійця, який дорогою до Бога зустрів свого ненародженого сина.
Олександр Абаєв зіграв у фільмі загиблого бійця, який дорогою до Бога зустрів свого ненародженого сина.

Прем’єра проекту з шести фільмів відбудеться на День Героїв України.

Сьогодні, 30 червня, у місті відбувся допрем’єрний показ которкометражних художніх фільмів «Слава Україні! – Героям Слава!». Це всеукраїнський національний патріотичний кінопроект, в рамках якого хмельничанам показали три стрічки про загиблих бійців АТО. Це «Жага неба» і «Апостол миру», в основу яких поклали історії реальних людей. Показали також серію фільмів «Дві душі», яку присвятили загиблим бійцям з Хмельницької області.

У фільмі «Жага неба» розповідається про тернополянина на інвалідному візку, який завдяки власноруч зібраному дрону вивів групу бійців з оточення. А в «Апостолі миру» – про львівського священника, який після Афганістану поклявся більше ніколи не брати зброї, але події на Донбасі все ж змусили його стати військовим капеланом.

А от третій фільм – «Дві душі» – це чотири історії, присвячені пам’яті Івана Зубкова і загиблих спецпризначенців з восьмого полку. Тут є і монолог бійця, і реальні спогади рідних про загиблого, і цілком вигадана історія про те, як після смерті боєць зустрів душу свого ще ненародженого сина.

Продюсер «Союзу молодих кінематографістів», розповів, що увесь проект буде складатися не з трьох, а з шести фільмів.

Цікаво й те, що усі фільми знімали молоді режисери-початківці, а головні ролі у них виконували не лише актори, а й учасники бойових дій. Наприклад, у серії про Хмельницький зіграв 22-річний Олег Гончар з восьмого полку. Хлопець згадує, що жартома сказав, що хоче стати кіноактором, а організатори взяли й запропонували йому роль. Так, хлопець зіграв у замальовці про неоднозначне ставлення людей до тих, хто повернувся із зони АТО.


Допрем'єрний показ проекту «Слава Україні... YeUa

Олександр Пушкін, продюсер «Союзу молодих кінематографістів України», розповів, що це лише частина проекту, адже загалом має бути шість фільмів. Два з них ще у процесі зйомок, але продюсер запевнив, що до 14 жовтня вони усі будуть готові.

«Я дуже радий, що сьогодні ми можемо показати робочу версію проекту. І оскільки ці короткометражки знімала молодь, нам потрібно почути відгук, щоб щось виправити, а щось доробити. І вже за кілька місяців, на День Героя України, ми покажемо остаточну його версію», – поділився Олександр Пушкін.

Фільми презентували у кінотеатрі імені Шевченка.

Сценарії до фільмів написав Володимир Коваль з Дніпра.

На допрем’єрний показ «Слава Україні» – Героям Слава!» прийшли бійці, рідні загиблих і волонтери.

З-поміж інших були присутні й рідні Романа Матвійця – бійця восьмого полку, який загинув минулого року у Новозванівці. Його мати, Галина Михайлівна, досі ходить у жалобі. Каже, що проплакала увесь фільм, адже її рана ще зовсім свіжа.

На захід прийшли дружина, син, теща, мати і сестра загиблого Романа Матвійця.

До речі, про Романа Матвійця знімуть окремий фільм, який не увійде до серії «Слава Україні! – Героям Слава!». Його зйомки розпочнуться у серпні 2017 року, а одну з ролей виконає син загиблого бійця.

«Цей проект ми розпочали буквально два місяці тому і вже знайшли героїв на головні ролі. А самого Романа зіграє спецназівець Олег Гончар. Коли він знімався у частині про Хмельницький, ми побачили, як хлопець горить, як допомагає, тому й вирішили взяти його на головну роль. Частину фільму зніматимуть у Хмельницькому, а частину – у Рівному. Зараз відомий драматург з Івано-Франківська Ольга Деркачова працює над його сценарієм. Це буде дуже добрий і хороший проект, який покаже героя з боку сімї, те, як він прийшов до військової служби, і як себе повів у критичній ситуації», – розповів Олександр Пушкін.

Головну роль у фільмі про Романа Матвійця виконає спецпризначенець Олег Гончар.

22-річний Олег Гончар каже, що особисто не був знайомий з Романом Матвійцем, бо прийшов у полк вже після його смерті, однак з його сином вже познайомився.

«Для мене ці теми близькі, тому що сам три місяці був у зоні АТО і вже багато своїх товаришів похоронив. А недавно ще двоє наших побратимів підірвалися на міні… Про це потрібно нагадувати, щоб люди знали, що там відбувається, і щоб бачили своїх героїв. Бо з часом до будь-якої війни починаєш звикати», – поділився Олег Гончар.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую