ye-logo.v1.2

Найсолодший фестиваль у Хмельницькому відкрили парадом бджілок (ФОТО)

Культура 4022
Медовий фестиваль триватиме до неділі
Медовий фестиваль триватиме до неділі. Фото: автора

Відвідувачі «Медового Спасу» пригощалися вуличною їжею, пили медовий квас і брали участь у майстер-класах.

На три дні, 18-19 серпня, квіткова алея парку імені Чекмана перетворилася на солодку виставку-ярмарок. Адже сьогодні, 18 серпня, у Хмельницькому вдруге стартував фестиваль «Медового Спасу». Цьогоріч медівників, бджолярів і пасічників, які приїхали з різних куточків області, було порівняно менше. Однак асортимент їх продукції справді вражає: медовуха, медовий квас, медове вино, настоянки, стільники, прополіс, мед та багато іншого. Крім того можна було придбати картопляні чіпси, шашлик, кукурудзу, а на десерт – авторські солодощі від місцевих кондитерів. Але кондитером можна було стати й самому: на одному з майстер-класів, які проводили у парку, діти і дорослі розмальовували кольоровим кремом медове печиво, яке потім забирали з собою. Тож фестиваль і справді видався смачним.

Примітно, що конкурс на кращого медівника цього року не проводили, однак ми зустріли минулорічного переможця – Василя Бараніцького з села Ладиги Старокостянтинівського району. Торік він продав найбільшу кількість меду на фестивалі, а цього року, каже, люди підходять, куштують, але купувати не хочуть. Тож чи приїде на фестиваль завтра, сказати не може. Інші пасічники теж нарікають на відсутність попиту.

«Якщо чесно, то люди мало купують. Їх правда не так багато, бо сьогодні робочий день, але все-рівно… Купівельна спроможність в людей зараз дуже впала», – розповів Павло Юрик, пасічник з села Соломна, що у Волочиському районі.

Павло Юрик розповів, що скільки живе, стільки й займається бджільництвом. Адже пасіку мав ще його дід.

Відвідувачів на фестивалі і справді було небагато, тому й розважалися вони досхочу – черг на заходи майже не було. Хлопчики грали у футбол, дівчатка співали, а всі разом – дули мильні бульбашки з Сімкою і Ноликом. Також для малечі організували й конкурси, переможці яких отримували солодкі подарунки. А дорослі малювали кавою, робили ляльок-мотанок і навіть ліпили глечики на справжньому гончарному колі.

 

Дорослі брали участь у конкурсах і майстер-класах разом із дітьми. Наприклад, хмельничанка Олена Мандзій разом із сином розмальовували медові пряники-бджілки.

Оскільки 19 серпня – Свято Преображення Господнього, або Другий (Яблучний) Спас, то напередодні усіх відвідувачів безкоштовно пригощали яблуками і медом у стаканчиках.

Крім смаколиків на фестивалі «Медовий Спас» можна було побачити, здається, усі зразки декоративно-прикладного мистецтва. Майстри продавали дерев’яні іграшки, картини з яєчної шкаралупи, авторську біжутерію, шляпки із фетру, мило ручної роботи, сумки, листівки, вишитий одяг, столові прибори, косметичні засоби на основі меду, вазони, вироби гончарства та багато-багато іншого.

 

Одні майстрині продавали готові вироби, а інші, як от Наталія Філіпович, вчили хмельничан створювати їх самотужки.

Фестиваль «Медовий Спас» стартував ще о 10:00 годині ранку, але офіційно його відкрили тільки увечері традиційним «парадом бджілок».

Бджілки летіли-танцювали квітковою алеєю під акомпанемент естрадно-духового оркестру.

«Багато років тому в мене була ідея максимально популяризувати наш край саме через мед, тому для мене цей фестиваль особливий: завдяки ньому Хмельницький стає свого роду центром медової культури. А у вересні в нас взагалі відбудеться міжнародна конференція меду, де ми разом з бізнесом, який експортує мед в увесь світ, будемо обговорювати, як максимально розвивати культуру меду і популяризувати саме подільський мед. Я переконаний, що фестиваль "Медового Спасу" – це та традиція, яка буде жити в Хмельницькому ще дуже і дуже довго, а кількість учасників щороку буде тільки зростати», – зазначив міський голова Олександр Симчишин.

 

За участь у фестивалі пасічникам вручили подяки і невеличкі сувеніри, а священник освятив їхню продукцію.

Після цього продовжилася концертна програма. Удень для відвідувачів фестивалю співала Марина Українець, волонтер ГО «Мистецька сотня “Гайдамаки”», а увечері – етно-гурт зі Львова «Йорій Клоц».

 

Найсолодший фестиваль міста триватиме ще декілька днів у парку культури і відпочинку імені М. Чекмана.

Скуштувати меду, навчитися танцювати сальсу і взяти участь у козацьких забавах можна буде у суботу, 19 серпня. То ж ті, хто не зміг потрапити на найсолодший фестиваль міста у перший день, мають чудову нагоду виправитися. А закривати програму другого фестивалю «Медовий Спас» у Хмельницькому буде рок-гурт «Zворотня Dія».

З детальною програмою заходів фестивалю можна ознайомитися тут.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую