ye-logo.v1.2

Андрухович у Хмельницькому влаштував пекельний бенкет (ФОТО, ВІДЕО)

Культура 4864
Хмельницький став другим містом, де показали цей перфоманс
Хмельницький став другим містом, де показали цей перфоманс. Фото: автора

Глядачів пригостили справжніми наливками і показали «Енеїду», якою її ще не бачили.

На День Незалежності у Хмельницькому відбулася прем’єра мультимедійного проекту «Безкінечна подорож, або Енеїда», який представили Юрій Андрухович та агенція «АртПоле» до 175-річчя повного видання «Енеїди». Цікаво, що Хмельницький став другим містом, після Києва, у якому показали цей «колаж з елементами лекції, концерту і бенкету». І такою «Енеїду» справді ще не бачили. 

Почалося усе з фотографій Полтави – рідного міста Івана Котляревського. Потім Юрій Андрухович прочитав лекцію про письменника, чергуючи її з авторськими віршами. І не встигли глядачі опам’ятатися, як опинилися вже у «пеклі» Котляревського, де «паливоди і волоцюги, всі зводники і всі плути; ярижники і всі п’янюги, обманщики і всі моти, всі ворожбити, чародії, всі гайдамаки, всі злодії, шевці, кравці і ковалі… кипіли в пеклі всі в смолі!».

І в цей час, поки Андрухович водив усіх «дев’ятьма колами», присутнім розносили наливки, ніби припрошуючи доєднатися до пекельного бенкету. А коли Марк Токар випив те, що налили йому, то відставив гітару, піднявся і почав дивно танцювати під ламаний ритм від Віктора Новожилова – це був справжній перфоманс, трохи моторошний, але дуже захоплюючий.

А третю частину мультимедійного проекту склала «Ода Дідоні», у якій Юрій Андрухович вивернув «Енеїду» так, що показав історію не з погляду «моторного парубка» Енея, а через почуття жінки, яка його кохала, і яку це кохання згубило.

 

Перша частина проекту була теоретичною, покликаною оживити в пам’яті «Енеїду» Котляревського.

Завдяки vj-групі «CUBE», сучасні фотографії Полтави, ілюстрації до «Енеїди», створені у 60-х роках Анатолієм Базилевичем, та зображення Дідони і Енея у середньовічному й ренесансному живописі перетворилися на анімацію і ожили. А завдяки магії від режисерки проекту Ольги Михайлюк, «Енеїда» Котляревського й справді перетворилася на «Безкінечну подорож».

У Хмельницькому проект показали в мистецькому дворику музичної школи №1, що на Проскурівській.

Під час вистави було й багато музичних несподіванок: сухий електронний звук Віктор Новожилов поєднував із народними інструментами, а Марк Токар грав твори Баха на акустичній гітарі.

 

Марк Токар не лише зіграв на гітарі, а й доповнив частину «Пекло» неймовірною пластикою.

Юрій Андрухович називає «Енеїду» першою українською книжкою, віршованою провокацією і навіть піратським бестселером. А самого Котляревського – генієм.

«Добре, що початок літератури тією мовою, яку до сьогодні прийнято вважати українською, був саме такий – веселий, ігровий і піратський… І якщо прийняти версію геніальності як чогось середнього між непорозумінням і випадковістю, то тут присутня саме вона – геніальність», – каже Юрій Андрухович.

Усе дійство тривало більше години, після чого глядачі довго аплодували стоячи. А одному чоловіку все настільки сподобалося, що він викрикнув «на біс».

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую