ye-logo.v1.2

Автор понад 350 фірмових знаків, логотипів, піктограм

Культура 2940

Нещодавно відомому подільському художнику Якову Павловичу виповнилося 70 років. У виставковому залі обласної організації Національної спілки художників України експонується ювілейна виставка творів митця

Сучасне подільське мистецтво багатобарвне і розмаїте, воно створюється зусиллями багатьох  талановитих художників. І у цій розмаїтості мистецьких  індивідуальностей творчість Якова Павловича посідає особливе місце. Художник давно і плідно працює у різних видах та жанрах мистецтва. Але провідними для нього є промислова графіка, художнє проектування, плакат. Графічний дизайн – мистецтво у чомусь невдячне. Адже усі знають авторів відомих картин, але рідко хто знає авторів відомих товарних знаків, популярних логотипів. Але ж саме ці графічні знаки багато у чому створюють оточуюче нас візуальне середовище, формують естетичні смаки, впливають на створення  рекламного фірмового стилю підприємства тощо.
Яків Павлович – автор чисельних розробок товарних знаків, логотипів, зразків фірмового стилю. У цих графічних мініатюрах митець вирішує складні завдання: у лаконічній, виразній формі передати максимум інформації, розкрити характер діяльності різних установ і організацій. Автор вдало використовує широкий спектр  художніх засобів та прийомів для створення виразного художнього образу. Це умілі використання виразних можливостей контрасту білого та чорного кольорів, органічне поєднання сюжетно-тематичних символів та елементів шрифта, композиційна врівноваженість. Цим творам притаманні асоціативність, семантична багатоплановість зображувальних елементів, поєднання математичного розрахунку і творчої фантазії. Яків Павлович розробив понад 350 фірмових знаків, логотипів, піктограм. Художник також є автором виразних плакатів, книжкових ілюстрацій, розробок виставкових каталогів, буклетів, інших зразків друкованої продукції.
Значне місце у творчому доробку Якова Павловича посідає робота над музейними експозиціями. Загалом він оформив близько тридцяти музеїв. В них автор вдало використовує виразні можливості сучасних технік та матеріалів, синтез різних видів мистецтв, оригінальні дизайнерські розробки. Художник працював над експозиціями Шепетівського краєзнавчого музею, музеїв Островського у Берездові та Ізяславі, музею Героя Радянського Союзу, воїна-афганця Оніщука в Ізяславі, музею Хмельницького центру Державної митної служби, музею села Копачівка Деражнянського району та багатьох інших.
Яків Павлович є учасником багатьох вітчизняних та міжнародних виставок. Його твори експонувалися  Росії, Болгарії, Македонії, у Парижі, Бєлграді (Югославія), Берліні, Ташкенті, Ризі, Санкт-Петербурзі, Києві, Вінниці, Тернополі та інших містах.  На нинішній персональній виставці представлені майже 350 робіт художника. До речі, Яків Мар’янович висловлює щиру подяку в створенні цієї виставки своїм помічникам – молодим художникам та дизайнерам, своїм послідовникам, синові Андрію та невістці Наталі, які допомогли у комп’ютерному опрацюванні усіх експозиційних плакатів для широкоформатного друку з високою фотоякістю.


Володимир ГОЛУНСЬКИЙ, мистецтвознавець, член Національної спілки журналістів України.

 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую