ye-logo.v1.2

Собаки, свині, риби та мурахи: у Хмельницькому відкрили виставку київського художника

Культура 3700
Виставку можна переглянути упродовж місяця.
Виставку можна переглянути упродовж місяця. . Фото: автора

У місті відкрили виставку «Інстинкт існування».

Учора, 27 жовтня, у Хмельницькому арт-центрі "MASLO" відкрили виставку київського художника Юрія Денисенкова «Інстинкт існування». Це другий персональний проект художника, над яким він працював чотири роки.

Собаки, свині, риби та мурахи представив у своїх картинах Денисенков. Кожна робота демонструє певну поведінкову модель суспільства. У центрі - інстинкт натовпу, тваринне бажання до об'єднання. Це серія картин, у яких він зосереджується на питанні масової свідомості, натовпу і знищення у ньому особистості.

До прикладу, у композиції «Крапля варення» автор показує, як комахи спокушаються на краплю варення та, зав'язнувши в ньому, зустрічають «солодку» смерть.

Сам художник зазначає, що робота над проектом розпочалася зі спостереження за голубами.

«У моєму сприйнятті ці птахи завжди мали певний світлий образ, пов’язаний з роботами Пікассо, благою звісткою. І коли побачив голубів, які злітаються на насіння, відчув, що вони у масі перетворюється на образ страшної м'ясорубки, яка поглинає і знищує все, що потрапляє до неї. Помітив, як вони стають такими собі щурами з крилами. Це й наштовхнуло мене на ідею такої серії картин», – розповідає Юрій Денисенков

Художник відсторонюється від паралелей між поведінкою, наприклад, собак і людей.

«Собаки – це собаки, голуби – лише голуби, але деякі поведінкові моделі схожі на ті, якими послуговуються люди. Втім, тварини живуть насамперед на інстинктах, а людина може не йти за ними, робити свідомий вибір та оцінювати його наслідки –якщо, звісно, хоче цього», – каже художник.

Художник асоціює голубів з образом страшної м'ясорубки, яка поглинає і знищує все, що потрапляє до неї.

Автор зображує зграю собак.

Піддатися інстинктам і втрапити у пастку, бути пійманим – ще один сюжет із магістральних тем серії. Робота над цією серією картин автор розпочав тоді, коли помітив, як кардинально змінюється образ одного і того ж зображеного предмета після того, як цей предмет потрапляє в умови скупчення та масовості.

Комахи спокушаються на краплю варення та, зав'язнувши в ньому, зустрічають «солодку» смерть.

«Одна із проблем, яку порушує Юрій у своїх роботах, це – відмінність між індивідом та тим, як він проявляє себе у натовпі. І ми дійсно можемо говорити про те, що ця поведінка відрізняється. До прикладу Марина Абрамович, всесвітньо відома перформерка, провела експеримент «Ритм 0» (1974), як люди можуть проявити себе у натовпі. У цьому дослідженні, люди піддалися маніпуляцію та робили непередбачувані речі, а тваринний інстинкт взяв вверх над розумом. Вони були на межі. І коли, я дізналася про цей експеримент мені було надзвичайно дивно, наскільки швидко людина може повернутися в дикий печерний стан, якщо їй усе дозволити», – каже Катерина Носко, мистецтвознавиця і куратор арт-центру «MASLO».

Мистецтвознавиця Катерина Носко розповідає про те, як люди проявляють себе у натовпі.

У своїй роботах Денисенков також показує, що робиться з натовпом і в якому стані вони можуть перебувати люди, коли потрапляють у провокуючі ситуації.

 

Переглянути роботи художника можна у арт-центрі "MASLO"

«Виставка заворожує. Дуже гарний реалізм переданий через зображення тварин. Мені дуже подобається», – ділиться Аліна, яка прийшла на відкриття виставки.

Її, подруга Аріна погоджується з думкою дівчини, і також вважає роботи автора вартими уваги.

Тема виставки  – «Інстинкт існування».

Виставка «Інстинкт існування» триватиме до 26 листопада. Переглянути її можна у арт-центрі «MASLO», що на вулиці Старокостянтинівське шосе , 20\3. Вхід – вільний.

Читайте також: як провести вечір п'ятниці і вихідні 28-29 жовтня у Хмельницькому

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую