ye-logo.v1.2

Відпочинок у Хорватії: адріатичний бриз нових вражень

Культура 2878
Фото: з сімейного альбому Євгена Н.

Хмельничанин Євген Н. любить пізнавальний та активний відпочинок. Тому й обирає для себе та своєї родини найцікавіші курорти, де можна не лише насолодитися «сонцем, морем і піском», але й побачити щось цікаве, торкнутися до історії.

«Дорогою  до  Адріатики»
«Хочу розповісти про нашу з родиною мандрівку до Хорватії, – каже Євген. – Минулого року довго думали, куди відправитися у відпустку, і врешті-решт зупинилися на Хорватії. А то стільки усюди вже їздили, а перлину Адріатики ще не бачили.      
З вибором туристичної компанії питання у нас не виникло – ми завжди подорожуємо з «Алеконом». І вони нас ще жодного разу не підвели, завжди отримуємо лише позитивні емоції. Спочатку до Хорватії хотіли діставатися літаком, але потім порахували і вирішили, що власним авто буде дешевше і зручніше, та й побачити зможемо більше. І не помилилися. Другого дня, з проведених у дорозі, ми уже перетнули кордон Хорватії. Маючи кілька днів у запасі, вирішили заїхати в Національний парк Крка, який розкинувся вздовж річки з однойменною назвою. Парк радує красою своїх водоспадів та різноманіттям птахів. Окрім цього, тут є історичні пам'ятки, повз які неможливо пройти. Наприклад, францисканський монастир Вісовац, побудований ще в ХІV столітті монахами Святого Августина. Далі були Плітвіцькі озера, куди ми теж «завернули» дорогою, адже кажуть, що якщо ти не бачив цих озер, ти не був у Хорватії. Тож пропустити ще один Національний парк ми не могли. Тут дуже багато річок та озер з бірюзовою водою, водоспадів, від яких неможливо відвести очей. Такої краси я ще ніде не бачив. Неподалік цього парку, високо в горах, розташувався готель «Марко», в якому ми провели першу нашу ніч в Хорватії.  
Вранці ми вирушили у друге за величиною курортне місто Хорватії – Спліт, аби там заїхати машиною на паром, який мав нас доправити до місця нашого відпочинку – містечка Супетар на острові Брач».

«Весь  покритий  зеленню...»
«Острів Брач зустрів нас своїми сосновими лісами, виноградниками та оливковими гаями, – продовжує свою розповідь Євген. – На цьому острові розташовуються два туристичні комплекси: Супетар та Бол, де є все для гарного відпочинку. Ми оселилися в Супетарі, у чотиризірковому готелі «Іберостар Супетрус Резорт». Це сучасний гарний готель з великою територією та береговою лінією. Приємно нас вразило те, що лежати на пляжі можна було, спокійно насолоджуючись тишею та плескотом води, адже інші відпочиваючі засмагали метрів за 10 від нас. Сподобалося і те, що майже до самих пляжів спускаються сосни. І ти можеш полежати у затінку, вдихаючи їхній чудовий аромат. На території ж самого готелю теж було багато приємного для відпочинку – басейни, футбольне поле, волейбольний майданчик, секції з фітнесу, пілатесу, дитячий клуб, і, звісно, ввечері були дискотеки – як для дорослих, так і для дітей. Ми взяли систему «все включено», але раджу тим, хто поїде до Хорватії, від неї відмовитися. Достатньо обмежитися сніданками, а обідом та вечерею краще насолоджуватися у місцевих ресторанчиках. Тим паче, що ціни у них зовсім не кусаються, а задоволення ви отримаєте від усяких смакот надзвичайне.
Ввечері приємно було прогулятися вуличками старовинного міста Супетар, яке є столицею острова з початку ХІХ сторіччя. Воно й досі зберігає залишки романської та давньохристиянської культур. Спускаючись до моря його вуличками-сходами, можна побачити собор Святого Петра. Тут також розташована невеличка бухта, в якій знаходилося місто-порт Нерезиця – столиця Брача у VІІІ столітті. Взагалі, Супетар розкинувся навколо затишної гавані, у яку й досі заходять маленькі й великі кораблі. Колорит Супетара неповторний, його не можна сплутати з жодним іншим містом Хорватії. Можливо, тому тут так приємно посидіти у стародавній таверні, смакуючи прекрасними стравами, більшість з яких приготовлена з морепродуктів. Послухати оркестр, який грає щодня прекрасну хорватську музику, подивитися на полум'яний захід сонця, який буває лише на Адріатиці.   
Звісно, бути на острові Брач і не поїхати на знаменитий в усьому світі пляж «Золотий Ріг» – не припустимо. Тож ми їздили й туди. Колишнє рибальське селище Бол, сьогодні – візитна картка Хорватії. Мис – це вузька смужка шириною приблизно метрів 50, яка заходить далеко, на метрів 500, у море. По обидва боки мису – пляжі з гальки. Крім того, «Золотий Ріг» постійно змінює свою форму під дією вітру та хвиль. Місто Бол розташоване біля підніжжя гірського пасма Болска Круна з Відовою горою, де знаходиться найвища вершина острова Брач (1778 м над рівнем моря). На цій вершині були і ми. Там відкривається дуже гарна панорама – майже увесь острів видно, як на долоні. А оскільки на острові дуже багато рослин, він здається з висоти зеленим. Кажуть, що острів Брач належить до тих чудових місць, де час зупиняється і починається життя».

 Кінофестивалі  та  покази  мод
Хорватію уже давно облюбували і голівудські зірки, й інші світові знаменитості. Євген Н. розповів, що у той самий час, коли він відпочивав у Супетарі, біля острова Брач також ніжився у хвилях корисного та дуже чистого Адріатичного моря сам Біл Гейтс. Його яхту можна було побачити з морського берега. А ще в готелі, де відпочивав Євген з родиною, щоразу проводилися різноманітні культурні заходи. Так хмельничанам пощастило побувати на Міжнародному кінофестивалі «Хорватські острови», на який з'їхалося чимало хорватських знаменитостей, а спеціальним гостем став голівудський актор, зірка фільмів «Одісея» та «Наполеон» Армандо Асанте. Щовечора у амфітеатрі на території готелю демонструвалися фільми, які можна було дивитися усім відпочиваючим. А ще до Супетару під час відпочинку Євгена та його родини приїжджали симфонічний оркестр Хорватії та хорватський національний балет. Міжнародний кінофестиваль змінився тижнем високої моди, так що культурних заходів було у наших відпочивальників більш ніж достатньо. Вони змогли  насолодитися і теплим приємним морем, і запахом сосен, і бурхливим культурним життям.

«Спліт  –  перлина  Адріатики»
Звісно, уся розповідь про подорож у Хорватію була б не повною, якби ми не розповіли про ще одне місто, де побував Євген Н. Це Спліт – друге за величиною місто Хорватії й найбільше на Адріатичному узбережжі. Будучи містом з 1700-річною історією, Спліт сам по собі уже є визначним місцем із багаточисельними історичними, археологічними та культурними пам'ятками. «В Спліті варто побачити знаменитий Палац римського імператора Діоклеціана, – каже Євген. – Він побудований у ІІІ столітті нашої ери й зберігся у первісному вигляді. Це місто в місті. На території цього палацу, який називають Старим містом, жили й зараз живуть люди. Саме там можна побачити на власні очі справжні римські бані та височенну дзвіницю собора святого Дує».     



Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую