ye-logo.v1.2

У Хмельницькому показали виставку фотографій присвячену Луганському Майдану

Культура 3120
Олександр Волчанський відзняв увесь Луганський Майдан
Олександр Волчанський відзняв увесь Луганський Майдан. Фото: автора

Виставку презентували до Дня пам'яті Героїв Небесної Сотні.

Учора, 15 лютого, у Хмельницькому музеї-студії фотомистецтва відбулося відкриття виставки фотографій "Луганський Майдан. Сторінки спротиву". ЇЇ автором є луганський фотограф-аматор Олександр Волчанський. Виставка присвячена до Дня Героїв Небесної Сотні.

Фотограф розповідає, що з першого дня був серед активістів Луганського Майдану, де фотографував все, що там відбувається. Але, зізнається автор, тоді навіть не здогадувався, що його світлини наберуть особливого значення. Фотограф каже, що не був професіоналом, у той час займався любительською зйомкою.

"Вперше я прийшов на Луганський Майдан, коли там відбувалося Віче, це було 24 листопада 2013 року. Тоді я просто вийшов на Майдан і почав знімати, але робив це з дочкою. Я запропонував їй взяти фотоапарат і робити репортаж. Під час мітингу часто підміняв її: брав фотоапарат і знімав те, що бачив", - каже Олександр.

Олександр Волчанський відзняв увесь Луганський Майдан.

Пізніше, за словами автора, його фотографіями почали цікавитись луганські ЗМІ, які ілюстрували події того часу. А ще згодом, його фотозвіти стали необхідні для фотофіксації порушень з боку проросійських налаштованих учасників антимайдану. У зв'язку з цим до Олександра часто зверталися представники ОБСЄ в Луганську з проханням надати фотографії з акцій.

Організатори виставки кажуть, що цими фото автор хотів показати не тільки події, які відбувались на Луганському Майдані, а й людей, які стояли там саме з українськими прапорами.

"Дивлячись на ці фото у мене на очі накочуються сльози, бо коли бачу синьо-жовті прапори в Луганську, на душі стає дуже радісно. Тепер люди, які думали, що у місті всі проти України, побачать правду, адже на фото зображені діти, молодь і люди старшого віку, але всі вони там стояли з украськими стягами”, - ділиться враженнями пані Марія.

Пані Марія каже, що емоції від виставки неймовірні.

В архіві автора збережені всі фото аж до останньої акції Громадського сектору Луганського Євромайдану 28 квітня 2014 року. Весь цей час він був на акціях з фотоапаратом. Пізніше, коли там стало фізично небезпечно, фотографував на камеру телефона. Загалом було знято близько 7000 фотографій, велика частина опублікована в Інтернеті.

Автор світлин каже, що після мітингу весь фоторепортаж публікував соціальних мережах, в яких був зареєстрований.

Фотограф фіксував усі події у Луганську.

Майже на кожній світлині майоріє український стяг.

Кожна фотографія автора – це літопис буремних подій 2013-2014 років.

За виставку фоторобіт Олександр Волчанський отримав подяку від міського голови.

Виставку можна переглянути до 3 березня.

На виставку фоторобіт прийшло чимало хмельничан та гостей міста.

Світлини є фотодоказам про те, що відбувалося у Луганську до військових подій

Фотограф розповідає, що ідея показати знімки широкому загалу, виникла давно.

Виставку світлин "Луганський Майдан. Сторінки спротиву" можна переглянути до 3 березня у Хмельницькому музеї-студії фотомистецтва. Адреса: вулиця Проскурівська, 52.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую