ye-logo.v1.2

«Відлуння-2010» презентує мистецтво еліти

Культура 1391
Втретє Хмельницький приймає театралів з багатьох країн Європи. Про особливості цьогорічного «Відродження» розповіли організатори.

В Хмельницькому монотеатрі «кут» з 24 по 29 серпня пройде міжнародний фестиваль мономистецтв

Фестиваль «Відлуння-2010» буде особливим, несхожим з минулорічним. Більшість організаційних моментів і подій, відбуватиметься вперше. За словами Володимира Смотрителя, директора фестивалю, керівника і актора Хмельницького міського моно-театру «Кут», вперше фестиваль перейде у «малий формат», тобто всі вистави, окрім офіційного закриття, проходитимуть у монотеатрі «Кут». На час проведення фестивалю театр планують перетворити в центр культурного життя, так званий «Проскурівський Бродвей». Вперше також планується трансляція вечірніх вистав у прямому ефірі на міських екранах, а також щовечора на обласному телебаченні транслюватиметься щоденник фестивалю. Не виключено також, що і вечірні вистави можна буде побачити в трансляції місцевих телеканалів. В рамках фестивалю, також вперше, відкриється клуб «Відлуння дня», який працюватиме кожного вечора. Там на професійному рівні проходитиме обговорення кожного актора і вистави.
Фестиваль на Поділлі проходитиме втретє і саме Володимир Смотритель «депортував» його свого часу зі столиці. Заснований 1999 року, фестиваль має на меті ознайомити глядачів з кращими досягненнями в галузі театрального мономистецтва, розвитку цього жанру в Україні. Він єдиний від України є членом Міжнародного форуму монотеатру при МІТ, ЮНЕСКО, до якого входять лише десять фестивалів з усього світу. «Мономистецтво – це мистецтво еліти, а «Відлуння» – це елітарний фестиваль, – стверджує Володимир Смотритель, – тому він не притягує багато людей, а лише тих, хто розуміється на мистецтві. З таких людей формується справжня еліта».
Кожен з шести днів фестивалю матиме інший національний характер, актори з різних країн представлятимуть мономистецтво своєї країни своєю рідною мовою – це головна вимога міжнародного фестивалю.
«За два роки проведення фестивалю на Поділлі, у нього вже з’явилися свої фанати, формується відповідна культура і традиція – стверджує Володимир Петрович, – і дуже би хотілося, щоб одним з фанів стала обласна влада, адже за її підтримки ми зможемо вийти на професійний рівень: з гран-прі і грошовою премією, з повноцінним конкурсом і професійним журі. Вже є певне зацікавлення. Якщо так триватиме й далі, то буде справжня перемога». А поки що залишається сподіватися, що гра акторів-одинаків міжнародного рівня скрасить останні літні дні не лише учасників фестивалю, а й усіх гостей і організаторів.  
Квитки на фестиваль коштують 30 гривень і придбати їх можна у касі театру, або у представників, які незабаром «курсуватимуть» центральною вулицею Хмельницького. А постійним поціновувачам мономистецтва, які придбають квитки на всі дні фестивалю, так званий фестивальний абонент, вхід на закриття на дві особи – в подарунок.  

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую