ye-logo.v1.2

На Дунаєвеччині художники на старій хатині відтворили подільський розпис

Культура 6374
У розписаної хатини тепер особлива енергетика
У розписаної хатини тепер особлива енергетика. Фото: з архіву Спілки художників Дунаєвеччини

Помешкання розмалювали в селі Чимбарівка.

На Дунаєвеччині місцева Спілка художників взялася за реалізацію мистецького проекту – відновлення традиційного подільського розпису.

Ідею, зізнається Оксана Цимбалюк, голова Спілки художників Дунаєвеччини, підслухали на одному з обласних семінарів та зрозуміли, що його цілком реально реалізувати на Дунаєвеччині.

«Звісно, всі підтримали таку ідею і взялися підшуковувати помешкання, де б могли відтворити розпис. Нині часто-густо зустрінеш, помешкання, розписані петриківкою, самчиківкою, а от саме подільського стилю, притаманного нашому регіону, не бачимо ніде. Надати своє помешкання відгукнулися мешканці кількох сіл. Першою ми взялися розмальовувати хатину в селі Чимбарівка. Це - родова садиба художника В’ячеслава Швеця. Хатину підбілили, поґрунтували і взялися за роботу».

Розписували хатину два дні. До роботи долучилися охочі спілчани. Зізнаються, у розписаної хатини тепер особлива енергетика.

«Подільський розпис має свої особливості, - каже Оксана Цимбалюк. - Він витончений та ніжний. Дарма ті, хто не знається на мистецтві, називають його бідним. Рослинні орнаменти – хоч прості, зате милують око. На хатині ми також зобразили пташечок, характерних для Смотрицького регіону. На розмальовану будівлю зійшлося подивитися чи не усе село…»

Наступним об’єктом, який розмалюють художники, каже пані Оксана, стане хатина в Кривчику.

«А взагалі, плануємо такі арт-об’єкти створити у якомога більшій кількості наших сіл. Будемо раді кожному, хто відгукнеться та доєднається до нашого проекту. Хочемо, щоб подільський розпис знову увійшов у наше життя, наповнив його барвами та візерунками наших дідів-прадідів. Адже це – наше, рідне, закладене у наших генах», - каже Оксана Цимбалюк.

Читайте також: Бібліотекарка з Хмельниччини перетворила хату на справжній арт-об’єкт.

Хатину підбілили, поґрунтували і взялися за роботу.

До роботи долучилися охочі спілчани.

Розписували хатину два дні.

   

У розписаної хатини тепер особлива енергетика.

На хатині зобразили пташечок, характерних для Смотрицького регіону.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую