ye-logo.v1.2

Народні пісні, український колорит, яскраві декорації: у Хмельницькому покажуть виставу-комедію «Сватання на Гончарівці»

Культура 5180
Режисером-постановником нової версії «Сватання на Гончарівці» став заслужений артист України Ігор Сторожук
Режисером-постановником нової версії «Сватання на Гончарівці» став заслужений артист України Ігор Сторожук. Фото: автора

Нова версія постановки буде дещо відрізнятися від класичного твору.

У середу, 13 лютого, в обласному центрі відбудеться прем’єра музичної комедії «Сватання на Гончарівці» за твором класика Григорія Квітки-Основ’яненка. Виставу вже не вперше покажуть на сцені театру Старицького. Багато років тому цей твір української драматургії вже був у репертуарі театру. Щоправда, цього разу виставу поставили на новий лад.

Режисером-постановником нової версії «Сватання на Гончарівці» став заслужений артист України Ігор Сторожук. За його словами, сценарій довелося трохи переписати і змінити виходи героїв.

«Мені запропонували, як режисеру-постановнику, відновити стару виставу, яка йшла у нас в 2011 році. Але та вистава йшла на кругу. Виставляли на колі вулицю, хату і подвір’я Шкуратихи. Проблема була в тому, що коло крутилося дуже повільно і рипіло. І навіть оркестр не заглушав цей рип. Тобто п’ять хвилин глядач сидів і слухав рип, поки крутиться коло, - каже Ігор Сторожук. - Я відмовився від цієї ідеї і вирішив поставити нову виставу, де, як струмочок, одне за одним все буде йти. Мені при цьому довелося, хай Квітка-Основ’яненко на мене з небес не образиться, переміняти виходи героїв і з’єднати, щоб все одне за одним йшло. Бо прийшлось би п’ять раз крутити той круг».

Роль Стецька зіграє актор Василь Шпун. Артист вже грав Стецька під час минулої постановки

Декорації для нової вистави також оновили. Оскільки дія відбувається під Харковом, декорації прикрасили петриківським розписом, який характерний для тих місцин. «Глядач побачить красиву картинку, додадуться красиві пісні та гра акторів. Моє завдання було, щоб глядач прийшов і відпочив, забувши про тарифи хоч на півгодини, - додає режисер-постановник. – Акторів довелося вибирати тих, які вміють гарно співати, хто витягує високі партії. Деякі режисери половину пісень викидають, я ж хотів, щоб це залишилося в класичному варіанті».

Прем'єра музичної комедії «Сватання на Гончарівці» відбудеться 13 лютого в обласному академічному музично-драматичному театрі імені Михайла Старицького (вул. Соборна, 60). Початок вистави о 19:00. Вартість квитків: 60-150 гривень.

Роль Уляни гратимуть по черзі чотири актриси, тобто кожної прем’єри на сцені буде інша артистка

Довідка: За сюжетом п’єси «Сватання на Гончарівці» Григорія Квітки-Основ’яненка, Одарка Шкурат свариться зі своїм чоловіком Прокопом, бо той п'є. Невдовзі до них підходить Кандзюба і пропонує посватати їхню доньку Улянку за свого сина Стецька. Спочатку Одарка з чоловіком проти — бо всі знають, що в Стецька немає клепки в голові, але зважаючи на його багатство, погоджуються. Сама ж Улянка проти такого шлюбу, бо їй подобається Олексій, але він кріпак. Олексій розуміє, що Уляну хочуть силою видати заміж за дурня й б'є Стецька, щоб той відмовився від дівчини, та Стецько не погоджується, бо дуже боїться свого батька. За допомогою хитрощів Олексійового дядька Уляна одружується з Олексієм, а Стецькові дають гарбуза.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую