ye-logo.v1.2

Фото «Української революції» презентували у Хмельницькому

Культура 2617
До Дня Героїв Небесної Сотні у музеї-студії фотомистецтва відкрили виставку фотографій Мстислава Чернова
До Дня Героїв Небесної Сотні у музеї-студії фотомистецтва відкрили виставку фотографій Мстислава Чернова. Фото: автора

До Дня Героїв Небесної Сотні у музеї-студії фотомистецтва відкрили виставку фотографій Мстислава Чернова.

Шість десятків світлин українського журналіста, лауреата європейських премій Мстислава Чернова представили у Хмельницькому музеї-студії фотомистецтва. Фото зроблені 5 років тому під час найкривавіших днів Революції Гідності. До експозиції «Українська революція» увійшли світлини, які відображають події на Майдані: від мирних протестів до військових протистоянь та штурму барикад.

На відкриття виставки Мстислав Чернов приїхати не зміг, тому захід відкрив директор музею Віталій Савін, який розповів присутнім про автора і про історію створення світлин.

На захід також завітала заступниця міського голови Галина Мельник. 

На відкриття виставки Мстислав Чернов приїхати не зміг, тому захід відкрив директор музею Віталій Савін.

«Ця виставка наскільки примушує співпереживати, що слів забагато, щоб говорити. Ці фото не сприяють тому, щоб ми відчували велич нації, а навпаки – ми відчуваємо біль та трагедію нашого народу. Однак, не варто плакати, а надалі боротися і вчитися силі духу та волі. Я добре пам’ятаю, як горіли шини та колоди і ми переживали, чи їх вистачить, і чи вистоять наші хлопці. Не всі вистояли… Найважче те, що ми не зробили ревізію помилок. Дехто каже, що народ пристосувався так жити. Можливо. Але українці довели, що гени живі і що ми державницька нація. Але чому ми щодня втрачаємо українських дітей? Ми маємо любити Україну і нарощувати мускули державності в собі, в своїх дітях і в тому, що заповідав Шевченко», — зі смутком в голосі сказала Галина Леонтіївна.

На відкриття виставки також завітала дружина загиблого Героя Небесної Сотні Анатолія Корнєєва - Людмила Михайлівна. Жінка розповіла присутнім, яким був її чоловік.

Дружина загиблого Героя Небесної Сотні Людмила Корнєєва теж приїхала на відкриття виставки "Українська революція".

«Толя не змiг всидiти вдома, казав: «Там же діти!». До Києва вирушав на вихідні нічним потягом. Приїздив потім надранок весь у сажі, задимлений. Одразу ішов у душ, а тоді одягав сорочку, краватку — і на роботу. Був переконаний, що все можна вирішити без насильства, — пригадує Людмила Михайлівна. – Так він їздив шість разів, а коли поїхав всьоме, його не стало. 20 лютого 2014 року на вулиці Інститутській він був убитий пострілом снайпера. Винні досі не покарані».

  

До експозиції увійшли світлини, які відображають різні події на Майдані: від мирних протестів до військових протистоянь та барикад.

Загиблих Героїв вшанували хвилиною мовчання. На закінчення заходу перед присутніми виступив скрипаль Антон Вараниця, а Марина Українець виконала пісню «А я живий» Софії Федини.

Переглянути фотороботи Мстислава Чернова можна буде до 2 березня у Хмельницькому музеї-студії фотомистецтв (вулиця Проскурівська, 56).

Довідка:
Мстислав Чернов – український фотокореспондент, харків'янин. Близько 10 років займається фотографією, останні 6 років знімав у понад 40-а країнах світу. Сьогодні він працює оператором в міжнародному агентстві Associated press. Автор робіт безпосередньо був учасником подій на Майдані.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую