ye-logo.v1.2

На Ізяславщині встановили монумент пам’яті убитим євреям

Культура 3001
Профінансували роботи представники Фонду Цаля Каплуна
Профінансували роботи представники Фонду Цаля Каплуна. Фото: adm-km.gov.ua

Меморіал розташований на місці масового вбивства євреїв.

Вчора, 11 вересня цього року, в урочищі «Облоги» на південній околиці міста Ізяслав, де 30 серпня 1941 року в роки окупації нацистськими загарбниками було закатовано понад тисячу громадян єврейської національності, відбулось відкриття пам’ятного знаку жертв Холокосту.

Це вже другий меморіальний знак на території Ізяславського району. 25 жовтня минулого року поблизу села Сошне був встановлений перший монумент пам’яті.

Ініціаторами вшанування жертв Холокосту став Фонд Цаля Каплуна, який розташований у Сполучених Штатах Америки.

«На меморіальний захід зібралося чимало представників єврейських громад із Ізяслава, Хмельницького, Києва, Сполучених Штатів Америки, представників місцевої влади та районної ветеранської організації, жителів та гостей району», - повідомляє пресслужба Хмельницької облдержадміністрації.

У своєму звернені до присутніх представник Фонду Іосиф Менакер сказав: «Сьогодні від імені TKF – благодійної організації, розташованої в Нью-Йорку, я маю честь відкрити монумент, присвячений понад тисячі євреїв, убитих в 1941 році на цьому місці. Цих людей було убито тільки через те, що вони були євреями. Важливість цього монумента і багатьох інших монументів Холокосту, які були і будуть зведені на більш ніж 1000 місць розстрілів євреїв на Україні, полягає не лише в увічненні пам’яті загиблих, але і в недопущенні повторення подібної жахливої трагедії в майбутньому. Причому не лише відносно євреїв, але і будь-якої іншої нації, народності або індивідуальної приналежності. Робота із створення і втілення цього монумента стала реальністю завдяки численним пожертвуванням і самовідданій роботі багатьох волонтерів».

На меморіальний захід зібралося чимало представників єврейських громад із Ізяслава, Хмельницького, Києва, Сполучених Штатів Америки.
Цей меморіал є другим у черзі монументів, які фонд фінансує з метою вшанування жертв Холокосту та збереження пам’яті про ці події.

Звернувся до присутніх і латвійський скульптор, автор пам’ятного знаку Глєб Пантєлєєв: «Скульптура є спробою висловити конфлікт хаосу та гармонії, а гармонія – це праця та зусилля. Нижча, грубо просвердлена частина обеліску розташована у зоні хаосу. Верхня ж символізує гармонію та перемогу розуму».

Під час меморіального заходу його учасники згадали тих, хто рятував євреїв від нацистів. Це окремою сторінкою записано в історії Холокосту. Національний інститут пам’яті Катастрофи і Героїзму «Яд Вашем» у 1953 році затвердив критерії для отримання почесного звання «Праведник народів світу». Як правило, це цивільні беззбройні жителі окупованих територій: люди похилого віку, діти, жінки. Часто євреїв переховували великі сім’ї. Серед тих, хто отримав звання «Праведник народів світу» українці, росіяни, поляки, білоруси, татари, вірмени, греки й німці.

У цьому переліку є і представники Ізяславщини: Фінкель (Якубовська) Марія, Кроповенський Михайло, Свешникова Євгенія, Корнелюк Іван, Коренлюк Ганна, Корнелюк Георгій, Радаєва (Корнелюк) Галина, Моісєєв Іван, Зубрицька Наталія, Демус Броніслава, Никитенок (Демус) Галина, Соловйова Домінікія.

За всіма відомими та невідомими безневинними жертвами Холокосту була виголошена поминальна молитва. Її здійснив головний рабин міста Хмельницький Йосиф Тейтельбаум.

На знак вшанування пам’яті усіх жертв Другої світової війни та жертв Холокосту до меморіалу було покладено квіти.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую