ye-logo.v1.2

Виставка раритетів та перша книга: Хмельницький краєзнавчий музей святкує ювілей

Культура 3147

До 90-річчя музей підготував сюрпризи для хмельничан.

У жовтні Хмельницькому обласному музею виповнюється 90 років. Його створили у 1929 році в Проскурові (нині – Хмельницький). Тоді це був музей санітарної культури, від якого в 1933 році відокремився краєзнавчий відділ. Згодом, коли Проскурів став центром Кам’янець-Подільської області, музей отримав статус обласного. Цей період один з найтяжчих у його історії, адже у повоєнний період довелось повністю відновлювати фонди музею. У 1954 році Проскурів був перейменований на Хмельницький, а заклад отримав назву Хмельницький обласний краєзнавчий музей і з 1986 року розташовується на вулиці Подільській. Нині він налічує понад 85 тисяч музейних експонатів та складається з п’яти відділів.

Сьогодні, 24 жовтня з нагоди святкування 90-річчя музей підготував і сюрпризи для своїх відвідувачів, це нові експозиції та видання – каталог «З музейної скарбниці».

У каталог увійшло 232 експоната
Сьгодні, 24 жовтня, ювілеєм музейників вітали колеги та посадовці
Про історію заснування та становлення музею розповіла директорка закладу Олена Брицька.

«Вперше в історії музею вдалося видати каталог, в якому зібрані найцінніші експонати, які зберігаються в Хмельницькому обласному музеї. Із загальної колекції музею, а це 85 тисяч експонатів, у збірник увійшли раритети, які унікальні, як для міста і області, так і для всієї України. Загалом у видання увійшло 232 експонати. Вони поділені на 5 груп: археологія, історія, сакральні предмети, етнографія та природа», - розповідає кандидат історичних наук, провідний науковий співробітник Хмельницького обласного краєзнавчого музею Сергій Єсюнін.

За його словами, музейники довго вирішували, як подати цю інформацію - фахово для науковців, музейників та дослідників чи популярно для пересічних відвідувачів музею. Зійшлися на тому, що каталог має бути науково-популярним. Видання кольорове, ілюстроване, містить коротенькі анотації, де вказується датування, назва, розмір та цікаві факти з історії експонатів.

«Одними з найцікавіших і цінних експонатів є Болохівські скарби. В слов’янські часи XII-XIII століття на території нашої області були знайдені скарби – коштовності зі срібла. Вони рахуються унікальними для України, тому що аналогів ніде немає. Окрім того, що знахідка має історичну цінність, вони цінні і як предмети мистецтва, і як ювелірні прикраси», - розповідає Сергій Єсюнін.

Серед родзинок виставки і скульптура П’єра-Жуля Мене – роботами якого пишаються музеї Оксфордського університету в Британії, Лувр в Парижі та музей мистецтва «Метрополітен» в Нью-Йорку. П’єр-Жуль Мене вважається одним з найвідоміших у світі. В  краєзнавчому музеї представлена його скульптура з металу «Левретка Жизель», виготовлена у 1847 році.

Ці та інші унікальні раритети можна побачити відвідавши музей. Саме виставкою раритетів музейники вирішили доповнити свій каталог. Розгорнулась вона у фойє музею і діятиме до кінця року. Частину експонатів цієї виставки можна було побачити раніше, але є і ті, які відсьогодні демонструються вперше.

Левретка Жизель, скульптора П’єра-Жуля Мене
У виставці раритетів представлено понад дві сотні експонатів.
Експозиція діятиме до кінця року.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую