ye-logo.v1.2

У Хмельницькому презентували книгу Лідії Яцкової

Культура 2316
Лідію Яцкову з презентацією привітав і Петро Слободянюк, культуролог, історик, краєзнавець, режисер, диригент
Лідію Яцкову з презентацією привітав і Петро Слободянюк, культуролог, історик, краєзнавець, режисер, диригент. Фото: Миколи Шафінського

В обласному науково-методичному центрі культури і мистецтва відбулася презентація книги «РОН-ДЕ-ЛЮ-БОВ» відомої подільської поетеси.

Це – сотня ронделів різної тематики, пройнятих філософською глибиною роздумів про життя, щастя і любов, члена Національної спілки журналістів України, члена Асоціації поетів-ронделістів України Лідії Яцкової. Рондель – це вірш з тринадцяти рядків, де обов’язкові римовані повтори з двох наскрізних рим. Ця давньофранцузька віршова форма, яка застосована ще у другій половині XIII сторіччя, згодом набула поширення.

Одними з перших відомих ронделістів були французькі поети Есташ Дешан та Карл Орлеанський. Цю строфу використовували у своїй творчості Франсуа Війон, Стефан Малларме. «Ронделями писали і Максим Рильський, і Павло Тичина, Яр Славутич, Микола Боровко. На Хмельниччині теж є свій відомий поет-ронделіст Йосип Осецький», – повідомила пані Лідія й поділилася враженнями від участі у V Міжнародному фестивалі ронделя «На берегах Альти», який відбувся у Борисполі. «Впевнена, що ронделі відроджуються, набирають нового звучання на хмельницькій землі, в них – звуки мелодії і молитви. Вони несуть в собі щось округлене, точніше, кругленьке, як сонечко, і розсипають зірочки радості і натхнення на всіх, хто цього чекає і бажає».

Передмову до книги написав член Національної спілки письменників України, заступник голови Асоціації поетів-ронделістів Володимир Литвин. Він переконаний, що нову збірку ронделів Лідія Яцкова назвала «Рон-де-лю-бов» не випадково. «Від прочитання її поезії стає світліше на душі, світ доброти розширюється аж до овиду, а слово навіть після того, як промовлене, не перестає звучати. Рон-де-лю-бов – це сонце (божество) і людина (поєднана в любові з божеством», – йдеться у передмові.

Крім віршів, Лідія Яцкова пише музику, і цього вечора звучали її пісні на слова подільських поетів: Миколи Мачківського, Івана Іова, Павла Гірника, Віталія Міхалевського, Марії Лисайчук.

На свято поезії завітали поети, письменники, художники, композитори, науковці, музиканти, журналісти, артисти, викладачі, працівники музеїв та бібліотек, творча молодь. Свої вірші читали Павло Гірник, Ніна Шмурикова, Степан Шкапій, Михайло Цимбалюк, Людмила Рудковська.

Твори Лідії Яцкової спонукають читачів до роздумів: про сенс нашого буття, про швидкоплинність часу, про те, що є справді цінним для людської душі. Поетеса відкриває і для себе, і для оточення нові грані мистецтва і бажання бачити світ у всіх його кольорах. На закінчення зустрічі пані Лідія побажала усім: жити і творити, нести ДОБРО та ЛЮБОВ, бо саме вони є основою ЩАСТЯ!

Марія МАРЧУК-МАЧКІВСЬКА, член НСЖУ.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую