ye-logo.v1.2

Заглянь в очі захиснику: хмельницький фотограф презентував світлини, зроблені в АТО

Культура 1794
Світлина зроблена влітку цього року, коли командиру (посередині) виповнилось 22 роки
Світлина зроблена влітку цього року, коли командиру (посередині) виповнилось 22 роки. Фото: автора

В експозиції – 56 робіт.

Сьогодні, 5 грудня, у Хмельницькому музеї-студії фотомистецтва відкрили виставку світлин «Захисники». Її автор – фотохудожник та ініціатор створення музею хмельничанин Костянтин Жданов.

В експозиції представлені роботи, зроблені Костянтином під час трьох поїздок на Схід разом із волонтерами Мистецької сотні «Гайдамаки» у 2016, 2017 та 2019 роках. Загалом, у залі музею представлено 56 фоторобіт, більшість із них – портрети.

«Ця виставка присвячена волонтерам і організована до Дня Збройних сил. Це своєрідне привітання людей, яким ми завдячуємо Україною. Тут представлено 56 робіт, але загалом їх більше тисячі, усі вони зроблені упродовж трьох поїздок в різні роки. Основна тема виставки – очі захисників. Відкрию таємницю, що знімав я їх після концертів, після того як хлопці та дівчата почули рідну пісню, відчули, що про них пам’ятають. Для них цінна волонтерська пісня і допомога», - розповідає Костянтин Жданов.

За його словами, найбільше йому подобається світлина, де зображений командир, старший лейтенант Сергій. Фото зроблене 23 серпня 2019 року – у нього 22-ий день народження. Костянтин каже, що на той момент командир воював сім місяців без ротації.

В експозиції 56 світлин
Більшість робіт - портрети
Костянтина Жданова із виставкою вітали друзі

«Коли я бачив дівчат на війні або отаких молодих командирів — ставало страшно. Бо вони молоді і повинні змінювати країну, робити те громадянське суспільство, а не сидіти в окопах. Війна — це важка брудна робота з ризиком для здоров'я та життя. Ви подивіться на їх руки на фото. Вони не весь час стріляють, а більше риють окопи, роблять бліндажі. Це фізично важко», - додає фотограф.

Костянтин Жданов розповідає, що на його світлинах молоді хлопці та дівчата з села і з міста, люди вищої освітою, які знають багато мов, волонтери, госпітальєри, навіть сиві діди, які ремонтують танки. На фото і на війні - вся Україна, не тільки географічна, а й соціальна, всі верстви населення.

Виставка триватиме до 14 січня. Переглянути її можна у Хмельницькому музеї-студії фотомистецтва за адресою вулиця Проскурівська, 56. 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую