ye-logo.v1.2

Перевтілення: як директор Меджибізького заповідника став князем Острозьким

Культура 5718
Кажуть, Олег Погорілець ідеально підійшов під образ князя Василя Костянтина Острозького
Кажуть, Олег Погорілець ідеально підійшов під образ князя Василя Костянтина Острозького. Фото: Олександра Харвата

Для проєкту його просили відростити максимально довгу бороду.

На Рівненщині втілили в життя проєкт «Ренесанс образів», у якому поєднали твори мистецтва минулих століть і портрети сучасників. В основі ідеї проєкту - створити світлини з образами людей, які максимально схожі на історичних героїв картин Ренесансу. Узяти участь у цьому проєкті запросили і Олега Погорільця, директора Державного історико-культурного заповідника «Межибіж».

Мистецтвознавець Микола Бендюк, співавтор «Ренесансу образів», зазначає, що бажання реалізувати такий проєкт виникло ще десяток років тому.

«Тоді з фотографом Олександром Харватом ми працювали над альбомом «Мистецька спадщина Рівненського краю». В тому альбомі зібрали все найцікавіше, що є в музеях і приватних збірках – живопис, декоративно-ужиткове мистецтво… І коли робили презентацію, я розповідав про портрети, зокрема про портрет графа Карвіцького. Один із слухачів підмітив, що я на нього схожий. Тоді й закралася ідея – знайти людей, схожих на відомих в нашому краї предків. Виявилося, що таких є досить багато».

Вже у 2019 році проєкт «Ренесанс образів» почали втілювати в життя.

«Цю ідею підтримав Український культурний фонд, і ми з Олександром Харватом почали працювати, шукати людей, які були б схожі на тих, чиї зображення збереглися на портретах. Звісно, автентичних костюмів та атрибутики не було. Доводилося багато чого шукати на «гуманітарках», перешивати, щоб максимально відтворити образ», - розповідає Микола Бендюк.

Відтак, наразі у проєкті вже вдалося відтворити 28 портретів та одну живописну композицію.

У проєкті відтворили 28 портретів та одну живописну композицію. Фото з фейсбуку.

Перевтілитися в одного з персонажів картини запросили і директора Державного історико-культурного заповідника «Межибіж» Олега Погорільця. Він постав в образі князя Василя Костянтина Острозького.

«Олег Погорілець ідеально підійшов під цей образ. Він схожий на князя Острозького фізіономічно. Тож ще пів року тому ми йому запропонували взяти участь у нашому проєкті. Навіть просили не вкорочувати бороду, а навпаки відростити її ще довшою, щоб бути максимально схожим на князя. Варто зазначити, що більшість портретів, і зокрема родини Острозьких, дійшли до наших часів переважно в копіях ХІХ століття. І, зрозуміло, копіюючи їх протягом століть, в кінцевому результаті на портретах ХІХ століття ми бачимо вже дещо уніфіковані образи. Тому, щоб відтворити саме князя Острозького, взяли за основу не портрет пізнішого періоду, а художник Юрій Нікітін спеціально його написав з єдиного прижиттєвого оригіналу, яке є в Ермітажі на медалі. І вже саме за ним Олег Погорілець відтворив образ князя», - каже Микола Бендюк.

 

На Хмельниччині виставку покажуть навесні. Фото: з фейсбуку.

Мистецтвознавець зазначає, що навесні, ближче до відкриття туристичного сезону, виставку планують показати в Меджибізькому замку.

«Власне, ми і маємо на меті, щоб наш досвід перейняли й інші області. І щоб знайшовся той, хто втілить подібні проєкти в життя: аби вкотре привернути увагу до музеїв та дати друге життя музейним експонатам», - зазначає Микола Бендюк.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую