ye-logo.v1.2

Країна райських посмішок та орхідей

Культура 2039
Фото: Фото з домашнього альбому Василя Войтюка.

Таїланд...

Загадкова країна майже на краю Азії давно уже приваблює туристів з усього світу  своїм теплим, хоч і досить глибоким морем, білими піщаними пляжами, тайськими розвагами, масажем, слонами, крокодилами, танцями, еротичними шоу, храмами, скульптурами Будди на кожному кроці, парками, розмаїттям орхідей та посмішками привітних тайців. Це абсолютно інша, діаметрально протилежна до нашої, європейської, культура, доторкнутися до якої варто хоча б раз у житті. Доторкнутися і закохатися... Отримавши неймовірне блаженство від усього побаченого, відчутого та пережитого.

Багатоликий  Таїланд
«Від Паттаї просто таю»... Тепер так, як і сотні інших європейців, може сказати і хмельничанин Василь Войтюк, який нещодавно повернувся з цього всесвітньо відомого тайського курорту.
«Коли цього літа планував свою відпустку, то уже знав, що хочу поїхати саме в Таїланд. У мене була мрія побувати у далекій Азії. Хотілося чогось неймовірного, такого, чого не можна побачити у нас, зануритися в іншу культуру, подивитися інше життя», – згадує Василь. Тож коли він завітав до туристичної агенції «Колумб-Віп», там йому лише підказали, які саме тур, курорт та готель краще обрати.
«З «Колумб-Віп» я подорожую уже не вперше. Минулого літа вони допомогли мені з відпочинком у Криму, і я залишився задоволеним тим, що вони мені запропонували. Цього разу, навіть не роздумуючи, знову звернувся до них. За рекомендацією менеджера агенції Наталі Жмурко, Василь обрав для себе Паттаю, а там – готель «Аisawan Resort», який йому дуже сподобався, адже був гарним, чистим і комфортним.
«Я очікував отримати від мандрівки купу емоцій, але те, що довелося пережити, перевищило усі мої сподівання, – каже Василь. – Усе почалося ще у аеропорту Бангкока. Він такий величезний, а дизайн – просто супер! Там нас одразу зустріли чимало зелені, орхідеї у горщиках, що стоять повсюди, і тайки, які весь час посміхаються і кожному туристу чіпляють на шию намисто з живих орхідей. Квіти та посмішки присутні в Таїланді у величезній кількості. Орхідеї зустрічаються у кожному парку, а посмішки, до яких ми не звикли, підкуповують моментально. Мабуть, мініатюрні, привітні тайці – найяскравіше та незабутнє враження. Туристам тут теж краще посміхатися і поводитися спокійно, бо крики чи навіть підвищення голосу свідчать про якусь біду, поклик про допомогу.  

В  обіймах  тигрів  та  крокодилів
Не обійшов увагою наш мандрівник Василь Войтюк і любов тайців до усіляких звірів.  Слони, тигри, крокодили – усе це можна побачити у цій країні у зоопарках, що є майже у кожному містечку. Василю порекомендували відвідати "The million years stone park and Pattaya crocodile farm" – красивий парк з оригінальними бонсай-композиціями та крокодиловою фермою, який знаходиться при в'їзді у Паттаю.
«Як розповідав наш гід, камені на алеях цього парку мільйон років тому були деревами, і їх збирали по усьому Таїланді, – розповідає наш співрозмовник. – Помпезну назву парку виправдовує «зубодробильне» крокодиляче шоу, яке проводять тут же, на крокодилячій фермі, де вирощують досить багато різних видів крокодилів. Набратися адреналіну можна, взявши участь у годуванні крокодилів.
А ще ми були у зоопарку, де знаходиться тигровий розплідник. Там нам дали потримати у руках та погодувати з соски плюшеве тигреня. Воно – як кошеня, тихенько гарчить, коли його пестиш, і, здається, посміхається. А ще мені дуже сподобалися слони. Їх можна годувати та кататися на них. Вони майже ручні. Вдячні за те, що ти їх погодував, обережно підіймають тебе на хоботі. Це так класно!».

Екзотика  б'є  наповал  
У Таїланді досить багато різноманітних розваг на будь-який смак. Так, панові Василю довелося спробувати одну із них, яка називається політ гібона. Взагалі-то, гібони – це маленькі мавпочки, які живуть у тайських джунглях, віртуози лазіння по деревах. «Після проходження маршруту «Політ гібона» кожен, хто його подолав, може відчути себе родичем цієї тварини, – каже наш мандрівник. – Це одна із найзахопливіших пригод – летіти серед вершин тропічного лісу й почуватися птахом, який перелітає з гілки на гілку. Атракціон базується на спеціальній тросовій підвісці, яка проведена по вершинах дерев».
Варто, за словами Василя Войтюка, відправитися у Таїланді й у так звану морську подорож на кораблі по Сіамській затоці. «Під час неї вам покажуть зовсім безлюдний острів, де вночі велетенські морські черепахи відкладають у пісок свої яйця. Туристам там не дозволяють блукати, лише ступити кілька кроків, – продовжує розповідь пан Василь. – А ще завезуть на Острів диких мавп. Взагалі, у Таїланді мавпи не водяться, і цей острів – єдиний, де вони є. Туди їх завезли американці, що працювали на військовій базі, що була  розташована на острові. Але вони настільки швидко розмножилися, що американцям довелося втікати. Так мавпи «відселили» людей з острова і залишилися жити там самі. Тайці використали це «диво», й тепер показують його туристам. Аби зійти на берег, варто із собою мати пакет з провізією, аби годувати мавп, які одразу обсідають тебе з ніг до голови».
За словами Василя Войтюка, не варто відмовлятися і від відвідування одного із найбільших ботанічних садів у Південно-Східній Азії, шикарного тропічного парку Нонг Нуч. Уся територія цієї зеленої оази вкрита зручною мережею пішохідних доріжок, які приведуть до усіх цікавих куточків парку – до садів кактусів чи пальм, до Міні-Сіаму, де зображено Таїланд у мініатюрі. Але найбільша гордість цього парку – Сад орхідей, де виводять нові сорти та вирощують рідкісні різновиди цих прекрасних квітів. Тайці взагалі дуже трепетно ставляться до орхідей, вважаючи їх символом країни. А у Саду метеликів (будиночку з густої сітки) можна побачити найрізнома-нітніших представників цього виду.
Славиться Таїланд і своїми секс-турами. «Хто заради чого їде, – каже Василь Войтюк. – Проституція розвинута, до прикладу, лише у Паттаї. Вона заборонена у всій країні, але саме на цьому відомому курорті на це закривають очі, адже прибуток від туристів величезний. Тому познайомитися із тайкою для втіхи – не проблема. Вони самі до тебе чіпляються як просто на вулиці, так і майже в усіх ресторанчиках міста й на узбережжі. Є спеціальні салони, у вітринах яких сидять тайки, виставлені на продаж. Мене розваги не цікавили, а от тайський масаж я спробував. Дуже класна річ».

З  думками  про  високе
 Бути в Таїланді й не відвідати його столицю просто неприпустимо. «Бангкок – веселе і суперечливе місто Азії.  Пам'яток тут купа, а розваг – ще більше, – каже Василь Войтюк. – Почати знайомство із столицею Таїланду варто з візитної картки Бангкока – великого архітектурного комплексу, що складається з Королівського Палацу (Grand Palace) і храму Ват Пра Кео. Окрім красивих будівель, що вражають своєю еклектикою, поєднанням класичного європейського і південноазіатського стилів, тут знаходиться Музей мистецтва Таїланду. Найвідомішим експонатом усього комплексу є Смарагдовий Будда – невелика, але дуже шанована статуя, яку тричі в рік переодягає сам король Таїланду. Якщо прийти в комплекс години до 10-ї ранку, то можна побачити зміну караулу королівських гвардійців. Сама територія комплексу – це величезна кількість цікавих речей, справжній палац просто неба, де навіть дерева і кущі є витворами мистецтва. На туристичних стежках ви не зустрінете жебраків, зате увага натовпу торговців всілякими листів-ками, парасольками, мішурою і різними цяцьками вам забезпечена. Вони пристають до вас, аби ви купили у них хоч щось. До речі, на ринках в Таїланді прийнято торгуватися і, знаючи про це, можна збити ціну втричі. Я купив собі килимок, сторгувавшись з 80 до 20 доларів».
 А ще наш співрозмовник у Бангкоку побував у найвищому в світі готелі «Bayoke Sky» з оглядовим майданчиком, звідки видно усю столицю Сіаму, як на долоні. «Особливо гарно дивитися униз з висоти вночі, коли вулиці живуть своїм, зовсім іншим життям, усе світиться і ніхто не думає спати, – каже він. – А ще варто відвідати ресторан цього готелю, який знаходиться на висоті 380 метрів. Там вам, окрім звичної європейської їжі, запропонують і страви тайської національної кухні. До речі, годують у Таїланді хоч і екзотично, але досить смачно. Тут усе або солодке, або досить гостре та перчене. Іноді просто сльози ллються з очей. Тому краще просити офіціанта, аби вам не додавали спецій. Але достаток дивних екзотичних фруктів та свіжих морепродуктів робить Таї-ланд справжнім раєм для гурманів. А ще я, коли їхав, хотів спробувати різних комах, яких споживають у Таїланді. Одного разу замовили. Скажу вам, що якщо не перейматися тим, що ти їсиш якогось таргана чи саранчу, то можна отримати від страви неймовірне задоволення. Як від наших чіпсів – такі ж хрумкі та зі спеціями».
Наостанок Василь Войтюк побажав усім хоча б раз у житті побувати у Таїланді й висловив велику подяку колективу туристичної агенції «Колумб-ВІП» за організовану цікаву подорож.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую