ye-logo.v1.2

У Хмельницькому триває підготовка до жіночих «Монологів війни»

Культура 3091

На одній з репетицій вистави побували журналісти сайту «Є».

Незабаром у Хмельницькому відбудеться прем’єра нової вистави «Монологи війни. Жінки». Наразі тривають репетиції театралізовано дійства. Героїнями цього проєкту стали жінки, в життя яких увірвалася війна. Це мама, яка втратила сина на війні, сестра, яка втратила брата, дружина, яка втратила свого коханого, жінка-військовослужбовець та волонтерки, які довгий час допомагають українським воїнам на Сході.

Вперше «Монологи війни» в Хмельницькому прозвучали минулого року. Тоді учасниками театралізованого дійства стало п’ять чоловіків – бійці, військові лікарі та одна жінка-волонтер. За словами головного режисера проєкту Володимира Павловського, на сцені знову виступлять персонажі, які не грають роль, а пережили усе самі. Цілі «Монологів» залишилися ті ж – реабілітаційна функція та патріотичне виховання.

«Цього разу ви також почуєте шість історій. Від волонтерок, вдів, матері загиблого, професійної військової. Робота з жінками має зовсім іншу специфіку. Чоловіки зібраніші, жінки більш емоційні. Передусім - цесльози через втрату своїх рідних. Це важко, називається «синдромом війни». Але це для того, щоб вони викинули зі своєї свідомості те, що їх мучить, через еквівалент сценічного мистецтва. Їм простіше стане жити», - говорить Володимир Павловський.

Кожна історія жінки має свою тему, режисери ж синтезують розповіді з концертними номерами, пластикою. Майже кожна пісня, як і минулого року, буде театралізована. До участі у виставі задіяли співаків муніципального естрадно-духового оркестру та вихованців музичного коледжу імені Заремби. Театралізацію будуть виконувати школярі, які виражатимуть масу темних сил.

Автором ідеї, режисером-постановником є Володимир Павловський, режисером по роботі з учасниками АТО та ООС Наталія Паляниця
У "масовці" беруть участь хмельницькі школярі.
Юні актори грають у виставі ролі "темних сил".

Серед тих, хто виступить у «Монологах війни. Жінки» – Ольга Саліпа. Майже шість років тому вона втратила на війні чоловіка, тепер розповість хмельничанам свою історію.

«У минулих «Монологах війни» я брала участь як актор (в масовій сцені - авт.). Я мала змогу подивитися на це все зсередини. Бачила і розуміла, що це буде. Коли запланували «Монологи війни. Жінки», то якось і не було мови про те, що я не братиму участі. Хоча цього разу мені було важче наважитися. Тепер я повинна говорити. Я повинна відкривати вже свою історію. Це складно, - говорить Ольга. - Скільки разів я б не переказувала подібні історії для різних статей, але говорити зі сцени перед глядачами важко. Перші рази, коли ми з дівчатами говорили монологи одна перед одною, ми всі плакали. Я думала, що мене вже за ці п’ять років нічого не розчулить, це було несподівано для мене самої. Як буде на сцені, ніхто не може спрогнозувати, адже це будуть зовсім інші емоції».

Серед учасниць вистави - хмельницька співачка та волонтерка Марина Українець.
Пісні у "Монологах війни" будуть театралізовані.
Всього зі сцени прозвучать шість жіночих монологів.
Прем'єра вистави запланована на 20 лютого.

Волонтерка Леся Стебло стала єдиною з жінок, хто взяв участь у перших «Монологах війни» і розповідав свою історію зі сцени. Тепер вона знову виступає у театральному проєкті, але цього разу порушує зовсім іншу тему.

«Я акцентуватиму увагу на тому, чому жінки йдуть на війну, що жінка і війна поєднані речі. Це будуть короткі розповіді про дівчат і жінок, яких я знаю особисто. Ті історії, які я пережила, спілкуючись з ними. За кілька хвилин я намагаюся передати думку про те, що коли в країні війна, боронити її можуть всі, незалежно від статі. Головне, щоб це робилося професійно і віддано», - розповідає волонтерка.

Прем’єра вистави «Монологи війни. Жінки» відбудеться 20 лютого у приміщенні театру імені Михайла Старицького (вулиця Соборна, 60). Початок о 17-ій годині. Вхід вільний.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую