ye-logo.v1.2

Кіно для карантину: підбірка сучасних українських фільмів для домашнього перегляду

Культура 6266
Плакат фільму «Гуцулка Ксеня»
Плакат фільму «Гуцулка Ксеня». Фото: tsn.ua

Усі кінострічки можна легально подивитися на різних сервісах у мережі Інтернет.

Період карантину — це чудовий час, щоб подивитися фільми. Зокрема, можна не лише обмежувати себе іноземними стрічками, а й познайомитися з актуальним вітчизняним кінематографом. Кореспонденти сайту «Є» спробували зробити підбірку сучасних українських фільмів, які нині можна знайти у мережі Інтернет: або у вільному доступі, або на платних онлайн кінотеатрах. Обирали кінострічки різних жанрів і для людей різного віку. Усі отримали доволі непогані оцінки критиків і переважно позитивні відгуки глядачів. У списку фільмів вказано їх опис та їх короткі відеоролики. 

Плем’я

Режисер: Мирослав Слабошпицький
Рік: 2014
Жанр: кримінал, драма
Вікові обмеження: 18+

Цей фільм можна умовно назвати «новим», адже він вийшов у прокат ще у 2014 році. Втім, він досі залишається актуальним. На Каннському кінофестивалі роботу Мирослава Слабошпицького відзначили Гран-прі «Тижня критиків», а американське видання «Rolling Stone» включило «Плем’я» у список 50 найкращих фільмів цього десятиліття.

Перегляд цього фільму Мирослава Слабошпицького може стати унікальним досвідом, адже він знятий виключно мовою жестів, без субтитрів і закадрового голосу. За сюжетом, герой Сергій потрапляє у спеціалізований інтернат для людей з вадами слуху. У ньому діє кримінальна організація, яка називається «Плем’я». Сергій намагається увійти в ієрархію школи та бере участь у кількох пограбуваннях. Проте кохання змушує порушити правила кримінальної організації. Фільм не передбачений для перегляду з дітьми. 

Сторожова застава

Режисер: Юрій Ковальов
Рік: 2017
Жанр: фентезі, пригоди
Вікові обмеження: 6+

А соь цей фільм можна подивитися з дітьми. Його телевізійна версія, яку можна знайти у вільному доступі в мережі Інтернет, розбита на чотири серії. «Сторожова застава» знята за мотивами однойменної книги Володимира Рутківського. У фільмі розповідається про школяра Вітька, який під час сонячного затемнення через магічний портал потрапляє у часи Київської Русі. Він намагається не лише повернутися додому, а й разом з богатирями протистоїть нападам половців і кам’яних монстрів. 

Кіборги

Режисер: Ахтем Сеїтаблаєв
Рік: 2017
Жанр: екшн, військова драма
Вікові обмеження: 12+

Про кінострічку «Кіборги. Герої не вмирають», яка розповідає про історію оборони Донецького аеропорту, певно не чув лише лінивий. Цей фільм маже одразу став культовим, він отримав не лише схвальні відгуки критиків, а й любов глядачів. Зокрема, «Кіборги» встановили рекорд серед українських фільмів, зібравши вісім мільйонів гривень касового збору за перший вікенд показу.

У своєму фільмі Ахтем Сеітаблаєв змальовує бойове чергування добровольців на Донецькому летовищі у вересні 2014 року — в один з найважчих моментів його оборони. 

Захар Беркут

Режисер: Ахтем Сеїтаблаєв, Джон Вінн
Рік: 2019
Жанр: історичний екшен
Вікові обмеження: 12+

Повість Івана Франка «Захар Беркут» відома чи не кожному зі шкільної програми з української літератури. Режисер «Кіборгів» Ахтем Сеїтаблаєв й американець Джон Вінн об’єднали свої зусилля, щоб зняти за її мотивами пригодницький фільм. До роботи залучили голлівудських акторів, хоч і не першого ешалону. До того ж, «Захар Беркут» спершу знімався англійською, а далі був дубльований українською.

Дія фільму відбувається у 1241 році. Монгольська орда на чолі з ханом Бурундою рухається на захід. Дійшовши до Карпатських гір, військо зупиняється біля їх підніжжя. Один з горян стає зрадником і розповідає ханові про таємний хід. Проте невелика громада жителів гір на чолі із Захаром Беркутом будують план як зупинити ворога. 

Додому

Режисер: Наріман Алієв
Рік: 2019
Жанр: драма
Вікові обмеження: 12+

За сюжетом фільму, у кримського татарина Мустафи помирає його син Назім. Батько приїжджає у Київ, куди його сини поїхали після анексії Криму. Разом з молодшим сином Алімом вони їдуть додому, щоб поховати Назіма в Криму за мусульманськими традиціями.

Насправді, цей фільм не про політику, а про людей. Дебютну роботу Нарімана Алієва переважно позитивно оцінило більшість вітчизняних кінокритиків. Хоча деякі дорікнули йому за надмірне використання метафор і погану українську акторів. 

Дике поле

Режисер: Ярослав Лодигін
Рік: 2018
Жанр: драма, істерн
Вікові обмеження: 18+

Цей фільм знятий на основі роману Сергія Жадана «Ворошиловград». Тому, якщо ви читали книгу, варто готуватися до можливих розбіжностей у їх сюжетах. До того ж, «Дике поле» зняте у досить рідкісному жанрі «істерн», який є аналогом більш відомому «вестерну». Тобто це пригодницькі фільми, дія яких відбувається не на Дикому заході Америки, а переважно у Середній Азії чи на Кавказі. А ось сюжет кінострічки Ярослава Лодигіна розгортається на Донбасі.

За сюжетом, герой фільму Герман повертається у рідне містечко на Донбасі, адже його старший брат зник. Тепер йому доведеться спільно з друзями дитинства та новим коханням захистити сімейний бізнес — стару бензоколонку. Фільм не передбачений для перегляду з дітьми.

Українські шерифи

Режисер: Роман Бондарчук
Рік: 2015
Жанр: документалістика
Вікові обмеження: 12+

«Українські шерифи» — перший, але не останній документальний фільм у цьому рейтингу. Він розповідає досить нетривіальну історію: через відсутність правоохоронців у селі Стара Збур’ївка Херсонської області двоє місцевих жителів беруть на себе місію оберігати громадський порядок. 50-річний Віктор Кривобородько і 44-річний Володимир Рудьковський вгамовують сімейні сварки, присікають бійки між сусідами, шукають потопельників. Проте після початку війни настрій у жителів села змінюється… 

Вулкан

Режисер: Роман Бондарчук
Рік: 2018
Жанр: драма
Вікові обмеження: 12+

Ще один фільм режисера Романа Бондарчука, але цього разу не документальний. Згідно з описом сюжету, після кількох дивних збігів перекладач ОБСЄ Лукас опиняється в південноукраїнському місті Берислав. Ставши мимовільним гостем чоловіка на ім’я Вова, Лукас стикається з абсолютно новим всесвітом, у якому життя видається відірваним від звичного укладу. Головний герой все більше й більше захоплюється Вовою та його дочкою Марушкою… 

Герой мого часу

Режисер: Антоніна Ноябрьова
Рік: 2018
Жанр: комедія
Вікові обмеження: 12+

Найкращий спосіб захиститися від надміру інформації про коронавірус і його небезпеку — подивитися комедію та посміятися. Наприклад, можна увімкнути фільм Антоніни Ноябрьової «Герой мого часу», за який режисерку високо оцінили на Одеському кінофестивалі.

«Герой мого часу» — це історія маленької людини у великому світі. Головний герой кінострічки Жорик намагається знайти сенс життя та приїжджає у столицю. Там він шукає роботу, намагається будувати стосунки з жінками, досягнути щастя та успіху. Проте щоразу його спроби обертаються невдачею. Так, він знайомиться з дівчиною зі заможної родини, але на перешкоді їх коханню стає прірва між їх соціальними класами. 

Ціна правди

Режисер: Аґнешка Голланд
Рік: 2019
Жанр: історичний трилер
Вікові обмеження: 16+

Хоч частина попередніх фільмів знімалася спільно іншими європейськими країнами, «Ціна правди» є найменш «вітчизняним». Кінострічку зняла польська режисерка Аґнешка Голланд за сценарієм американської журналістки й сценаристки українського походження Андреа Халупи. Проте створення фільму частково фінансувалося Державним агентством України з питань кіно.

Фільм розповідає про Голодомор в Україні 1932-1933 років і про пошук правди. Це реальна історія журналіста й радника британського прем’єр-міністра Гарета Джонса, який приїжджає у Москву, щоб взяти інтерв’ю в Сталіна. Там він знайомиться з Адою Брукс, яка розплющує йому очі на «радянську утопію». Попри погрози радянських спецслужб Гарет Джонс розкриває правду про Голодомор. 

Мої думки тихі

Режисер: Антоніо Лукіч
Рік: 2020
Жанр: трагікомедія
Вікові обмеження: 12+

Фільм «Мої думки тихі» поєднав у собі два жанри — комедію та драму. Він торкається вічної теми стосунків між батьками й дітьми. Головний герой кінострічки Вадим працює звукорежисером і музикантом. Проте він зазнає невдач на роботі, а пізніше — в особистому житті. Його порятунком стає пропозиція канадської компанії записати звуки дикої природи Закарпаття. Але на заваді його планів стає мама, котра вирушає зі сином у подорож… 

2020. Безлюдна країна

Режисер: Корній Грицюк
Рік: 2018
Жанр: псевдодокументальний фільм
Вікові обмеження: 16+

Корній Грицюк зняв художній фільм, який видає за документальний. Такий прийом поки не надто популярний у вітчизняному кінематографі. Тому стрічку потрібно подивитися хоча б через це. Як можна зрозуміти з назви, дія фільму відбувається у 2020 році — на час виходу кінострічки 2020-й був «недалеким майбутнім» для його автора.

«Після впровадження безвізу всі українці поїхали за кордон. Вдома залишилося лише восьмеро людей: модель, інженер, бухгалтерка, айтішник, блогерка, князь, китаєць-розвідник та сепаратист. Канадський режисер українського походження потрапляє у безлюдну країну і намагається зрозуміти, хто ці люди і чому вони тут», — йдеться в короткому описі фільму «2020. Безлюдна країна». 

Співає Івано-Франківськтеплокомуненерго

Режисер: Надія Парфан
Рік: 2018
Жанр: документалістика
Вікові обмеження: 12+

«Співає Івано-Франківськтеплокомуненерго» — це документальний фільм, який подарує не менше емоцій, ніж художній. Це стрічка про реальних працівників Івано-Франківськтеплокомуненерго, які поєднали свою працю з мистецтвом.

Іван Васильович роками очолює профспілку цього комунального підприємства, а також опікується профспілковим хором, у якому співають диспетчери, ремонтники, слюсарі, бухгалтери... Але початок опалювального сезону завжди вносить свої корективи у репетиції хору. Якщо ви небайдужі до холодних батарей та палкої народної пісні, обов’язково подивіться цей фільм. Можливо ви навіть зміните своє ставлення до комунальників.

Гуцулка Ксеня

Режисер: Олена Дем’яненко
Рік: 2019
Жанр: мюзикл
Вікові обмеження: 12+

Олена Дем’яненко зняла цей фільм за мотивами однойменної оперети композитора Ярослава Барнича. Дія «Гуцулки Ксені» відбувається у 1939 році. До приходу більшовиків у Західну Україну залишається кілька тижнів. У цей час у Ворохту, містечко в Івано-Франківській області, приїздить американець українського походження Яро. Він хоче одружитися з українкою, щоб, згідно зі заповітом батька, успадкувати його статки. Втім, все змінює його знайомство з гуцулкою Ксенею...

Коли падають дерева

Режисер: Марися Нікітюк
Рік: 2018
Жанр: драма
Вікові обмеження: 18+

Рейтинг цього фільму 18+, тому з дітьми його все ж не варто дивитися. Події фільму Марисі Нікітюк розгортаються в українській провінції.

«П’ятирічна Вітка живе під одним дахом з двоюрідною сестрою-підлітком Ларисою. Та до нестями закохана в молодого бандита. Дівчину засуджує все село на чолі з матір’ю і бабусею. Закохані планують втекти від суспільного осуду та розрухи, але за свободу їм доведеться заплатити…», — йдеться в описі фільму. 

Заповідник Асканія

Режисер: Андрій Литвиненко
Рік: 2019
Жанр: документалістика
Вікові обмеження: 0+

А ось цей фільм точно можна та й потрібно дивитися з дітьми, адже він про дику природу, про людей та найбільший у Європі степового заповідника, розташованого у Херсонській області. До речі, автори цієї документальної стрічки вирішили спрямувати десять відсотків від прибутку фільму на підтримку Асканії-Нової.

Читайте також: Кіно на вечір: підбірка фільмів та мультиків для сімейного перегляду

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую