ye-logo.v1.2

«Останній лицар гетьмана»: хмельничанам презентували історичний роман про добу Руїни

Культура 3053
Авторка пропонує читачеві перенестися в доленосну епоху Гетьманщини
Авторка пропонує читачеві перенестися в доленосну епоху Гетьманщини. Фото: автора

У книзі переплітається епоха правління гетьмана Петра Дорошенка та сучасні події в Україні.

Сьогодні, 17 липня, у Хмельницькому містянам презентували книгу херсонської письменниці Оксани Зененко «Останній лицар гетьмана». Це історичний роман, в якому за допомогою містичних прийомів поєднано дві епохи – українську сучасність, а саме 2014 рік, і добу гетьмана Петра Дорошенка – 1764 рік. Як розповідає сама авторка, хоча це художній твір, вигадані персонажі в ньому вплетені таким чином у сюжет, що історичні факти не порушуються.

«У романі будуть присутні українські воїни козаки-характерники. Зокрема головний герой роману. Також показані події Визвольної війни проти Речі Посполитої та Московії під проводом гетьмана Дорошенка, яку він вів у період Руїни. У книзі проведені аналогії із сьогоденням, - каже пані Оксана. – В історії України є декілька таких періодів, які повторюються. І це один із них. Саме про нього я вирішила написати, тому що дуже схожі проблеми українці переживали тоді і переживають зараз. Хотілося показати причини, чому так відбулося, чому Визвольна війна зазнала поразки, і чому ті події були такими доленосними для нашої держави. Хотілося, щоб у нашому сьогоденні ми не повторювали помилок своїх предків».

У романі присутні кілька сюжетних ліній.

Робота над книгою тривала впродовж двох років. У процесі підготовки, за словами письменниці, було опрацьовано роботи сучасних українських істориків і тих, що працювали до революції, а також праці істориків, які працювали в еміграції з польським і московськими архівами.

«Від себе стосовно викладення історичних подій я не додавала нічого. Вигадані персонажі вписані досить тактовно. Гетьман Петро Дорошенко дещо затьмарений на сторінках нашої історії між гетьманом Богданом Хмельницьким і гетьманом Іваном Мазепою. Про нього не так багато говорять і пишуть. І коли я показала його період, багатьох вразила подібність із сьогоденням, - пояснює авторка. - Я задіяла саме цей період, тому що так само як і 350 років тому, українці намагаються відстояти свою державу, і так само поділяються на табори патріотично налаштованих, які ладні захищати батьківщину, які намагаються розвивати культуру та мову, і тих , які вважають що українці з московітами є братнім народом і мають спільну історію».

Зустріч відбулася у центральні міській бібліотеці.
Оксана Зененко особисто розповіла про свій історичний роман.

«Останній лицар гетьмана» вийшов в світ у березні цього року. Через обмежувальні карантинні заходи авторці вдалося його презентувати читачам лише у рідному Херсоні, всі інші зустрічі були онлайн. Хмельницький ж став першим містом, куди поїхала пані Оксана поділитися своїм напрацюванням.

«Книга сьогодні є надзвичайно актуальна і надзвичайно начасна. Роман, маючи різні сюжетні лінії: і романтичну, і пригодницьку, й історичну, вчить нас дуже важливої речі – серед зради і руїни мати можливість відстоювати свою державу. Так, як робили наші предки, як робив гетьман Дорошенко», - підсумувала модераторка зустрічі, літераторка Лора Підгірна.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую