ye-logo.v1.2

Вокальний колектив з Летичівщини привіз перемогу з міжнародного фестивалю в Болгарії

Культура 3620
На фестивалі «Бужанка» виконувала декілька пісень під супровід баяну
На фестивалі «Бужанка» виконувала декілька пісень під супровід баяну. Фото: з архіву колективу

Це була перша подорож «Бужанки» з виступами за кордон.

Народний аматорський вокальний колектив «Бужанка» Головчинецького сільського клубу Меджибізької ОТГ привіз перемогу з Міжнародного чемпіонату з фольклору «EURO FOLK», що проходив на початку вересня в місті Балчик (Болгарія). Ще улітку, за результатами участі в Національному чемпіонаті України з фольклору, «Бужанці» запропонували виступити в Болгарії і колектив не відмовився. Про це сайту «Є» розповів Олексій Гуляк, художній керівник народного аматорського вокального колективу «Бужанка».

«Це була перша подорож нашого колективу з виступами за кордон. І, сподіваємося, не остання. На щастя, все виявилося не просто реальністю, а навіть краще, ніж ми очікували. Дорога була важкуватою, але очікування перемагали дрібні труднощі. Через Румунію, через карантин, їхали практично без зупинок. Але Болгарія нас зустріла дуже привітно і сонячно. Чемпіонат проходив на березі моря. Через карантинні обмеження у «EURO FOLK» цього року брали участь лише дві країни – Болгарія та Україна», - розповідає Олексій Васильович.

Поїхала «Бужанка» на чемпіонат з фольклору майже повним складом: з 15 учасників ансамблю 13 вирушили до Болгарії. Загалом, за словами Олексія Гуляка, з України брало участь двадцять колективів, які виступали у різних номінаціях – тріо, квартети, солісти, мішані колективи, вокальні групи автентичного співу…

«Ми виступали у номінації вокальні групи мішаного стилю. Виконували декілька пісень під супровід баяну. Серед них весільну ліричну «А мій батько як цвіт», жартівливу «Наказав мені муж»… Загалом, за вимогами, виступ мав тривати до 10-ти хвилин. За підсумками журі, в цій номінації нас було обрано переможцями. Тож додому ми приїхали з дипломом, статуеткою переможців та медалями», пригадує художній керівник.

Зізнається, що хоч вікова категорія колективу «Бужанка» майже 60+, усіх так надихнула перемога, що тепер не вагатимуться, якщо випаде нагода виступити ще десь закордоном.

«Крім того, неочікувано, нам в Болгарії запропонували виступити на ще одному фестивалі, який проходив у той же час, – національному фестивалі болгарського танцю і народної музики в Золотих Пісках. Тож нашу українську пісню чули в Болгарії кілька днів поспіль», - каже пан Олексій.

Наразі колектив готується до фестивалю, який, власне, відбудеться у їхньому рідному селі Головчинці. Це буде ІІ щорічний фестиваль української пісні «Об’єднала любов нас до пісні». Цьогоріч він проходитиме в онлайн-форматі, тож до участі запросили колективи не лише з громади чи області, а й з усієї України.

«Тематика цьогорічного фестивалю – гастрономічна. Тож чекаємо від колективів відео з піснею про страву. Наразі вже маємо чимало заявок, близько двох десятків, - як з області, так і з України. Сподіваємося, що і це пісенне свято, хай навіть онлайн, але вдасться. В непростий час карантину співочим колективам дуже важливо, щоб їхню пісню чули. А ми в свою чергу, нашим співом порадуємо людей», - каже Олексій Гуляк.

Як вокальний колектив існує «Бужанка» чотири роки. Два роки тому йому присвоїли звання народного.

«Спочатку в нас співали лише жінки. Тепер маємо у складі вже й п’ятьох чоловіків. А це велика рідкість. Зіспівалися, знайшли свій стиль. Тепер не уявляємо без пісня свого життя», - каже пан Олексій.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую