ye-logo.v1.2

Троїсті музики, вишиванки та... медовуха

Культура 7446
Фото: Євгенія Дорофєєва

У Сатанівській курортній зоні відгримів щорічний регіональний фестиваль народного мистецтва «Душа землі моєї»

Той, хто минулої суботи приїхав до старовинного Сатанова, що на Городоччині, міг сповна зануритися в атмосферу української етнографії. Курортна зона на деякий час перетворилася на великий центр народних пісні, танцю, вбрання, ремесел та страв.

Майстри

Все, що роблять умілі руки українців, можна було побачити у Сатанові. Виставка народно-прикладного мистецтва розгорнулася з самого ранку. Алеї курорту були віддані майстрам: вишивки і вишиванки, ляльки-мотанки, вироби з лози, дерева, картини, керамічний посуд та іграшки... - чого тут тільки не було! Дехто з майстрів влаштував навіть майстер-класи. І дехто поїхав зі свята з власноруч виплетеним ланцюжком чи змотаною лялькою. Той же, хто не має хисту до творчості, теж не залишився осторонь. На виставці можна було придбати будь-який виріб, що сподобався. А Городоцький реабілітаційний центр провів благодійну акцію - вони реалізовували вироби дітей-інвалідів. І їм вдалося вторгувати на понад п'яти тисяч гривень. Ми теж не втрималися, і купили симпатичні керамічні горнятка івано-франківського майстра.

Мед-пиво-пампушки

Як і минулого року, активно працювали етномайданчики, які об'єдналися під назвою «Вуличка старого Сатанова». Кожне село Городоцького району представило те, чим славиться їхня місцевість. Й біля кожного павільйону веселили глядачів місцеві творчі колективи. Приміром, Велика Яромирка відома своєю пасікою. Їхній павільйон так і називався: «Пасіка діда Паламарчука». Щоправда, власника пасіки прізвище Терещук, а етномайденчик назвали за іменем завідуючого сільським клубом. Як водиться, тут усе з меду — медовуха, квас, медові пряники. Поряд — Бедриковецька гуральня, і навіть макет справжнього самогонного апарату. Недарма тут усіх запрошують пригоститися перцівкою чи хреновухою. Й закусити все те звичайним сільським салом. А купинські господарі торгували своєю відомою «Купинською» ковбасою.

Цифри

Цьогорічний фестиваль, мабуть, побив усі рекорди з чисельності учасників. За даними організаторів, усього в ньому взяли участь понад тисячу учасників. Приїхали до Сатанова делегації з польського Сохачева, британського Мельтона та зі Сполучених Штатів Америки. У фестивалі брали участь сім областей України, тільки з Хмельниччини свою майстерність показували 20 колективів та майже тридцять учасників. Ну, а гран-прі фестивалю вибороли митці з Рівненщини.
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую