ye-logo.v1.2

Не така «Оля»: хмельничанка презентувала роман про Ольгу Кобилянську

Культура 4974
Письменниця зазначає, що головна мета її роману - написати про відому письменницю як про жінку, «оживити» її постать
Письменниця зазначає, що головна мета її роману - написати про відому письменницю як про жінку, «оживити» її постать. Фото: з фейсбук-сторінки Ольги Саліпи

Переможниця конкурсу «Коронація слова» Ольга Саліпа розповіла про те, чому хотіла «оживити» постать Ольги Кобилянської.

Хмельницька поетеса, письменниця Ольга Саліпа презентувала свій дебютний роман «Оля» у форматі онлайн-зустрічі в рамках проєкту #КоронаціяОнлайн. Вона - наразі єдина та перша у Хмельницькому, хто отримав премію конкурсу «Коронація слова» у номінації «Роман».

Перемога у такому літературному конкурсі - давня мрія Ольги. «Я і не могла уявити, що стану переможницею. Перед тим, як написати «Олю», була зневірена в тому, що роблю. Готова була закинути письменницьку роботу. Та прагнення того, що маю виграти «Коронацію...» стало для мене поштовхом писати далі», - розповідає авторка.

Книга Ольги Саліпи - це неординарний погляд на відому українську письменницю Ольгу Кобилянську. Авторка каже, що її написанню передували довгі роздуми та вибір теми, яка могла б зачепити читача.

«Зізнаюся, я довго думала над тим, про що б написати, - каже Ольга Саліпа. - Це не спонтанна ідея. Я шукала тему, шукала постать, аналізувала книги, які зараз друкуються. І писала те, що б хотілося прочитати в першу чергу мені», - ділиться авторка.

Ольга Саліпа працювала над романом майже кожного дня протягом 6-ти місяців. Аби передати атмосферу того часу, достовірно розповісти про постать головної героїні, авторка вивчала інформацію не лише про Кобилянську, її оточення, а й про тогочасний побут та життя. Результатом такої кропіткої роботи стало гармонійне поєднання фактів з цікавою розповіддю.

Письменниця зазначає, що головна мета її роману — написати про відому письменницю як про жінку: «Я хотіла «оживити» постать Ольги Кобилянської. Показати, що вона — звичайна жінка, яка жила так, як і всі Олі, мала буденні ситуації, спілкувалася з чоловіком, якого кохає, з рідними. Це я підкреслила і назвою. Мала на меті написати про неї так, щоб книгу хотіли прочитати навіть ті, хто ніколи не цікавився творчістю Кобилянської».

Про це наголошується і в описі до книги: «Доки одні співчувають її самотності, інші на пальцях перераховують її чоловіків… З дитинства Ольга розуміє, що вона «не така». Її сила лякає і притягує, її почуття і пристрасть горять вогнем. Але вона сама — згоряє чи гартується? Ось він, ідеал: розумний, інтелігентний Маковей. Негідник чи рятівник? Злочинець чи жертва? Чи витримає кохання сильної жінки? Бо ж власні «скелети в шафі» не дають про себе забути. На шляху їхнього спільного щастя багато тіней з минулого. Кобилянська. Про неї знають все, але її не знає ніхто...»

Наразі презентований роман Ольги Саліпи «Оля» можна придбати на сайті видавництва «Фоліо». А книгу з автографом авторки можна замовити, написавши їй в особисті повідомлення у фейсбуці. «Олю» в електронному форматі можна придбати на Yakaboo.

Наразі Ольга Саліпа вже готується до виходу нового роману «Зламані речі». Шанувальникам її творчості варто чекати його презентації навесні.

Нагадаємо, у червні минулого року Ольга Саліпа презентувала свою збірку віршів «Територія вогню».

Олена КРЕМІНСЬКА.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую