ye-logo.v1.2

Автор книги «Справа Василя Стуса» презентуватиме видання на Хмельниччині

Культура 2246
У виданні вперше опубліковано кількасот архівних документів з кримінальної справи Василя Стуса 1980 року та свідчення очевидців
У виданні вперше опубліковано кількасот архівних документів з кримінальної справи Василя Стуса 1980 року та свідчення очевидців. Фото: з архіву

Зустрічі з автором Вахтангом Кіпіані відбудуться в декількох містах.

11 та 12 березня у декількох містах Хмельниччини автор книги «Справа Василя Стуса» Вахтанг Кіпіані представлятиме видання в декілької містах області. Головний редактор «Історичної правди», журналіст Вахтанг Кіпіані забрав у ній архівні документи з кримінальної справи поета Василя Стуса, покази свідків, листи поета з тюрми, спогади його рідних та друзів. Тут подані невідомі факти щодо життя, ув'язнення та загибелі Стуса, які лише після Революції Гідності стали доступні громадськості, завдяки декомунізаційним законам. У виданні вперше опубліковано кількасот архівних документів з кримінальної справи Василя Стуса 1980 року та свідчення очевидців.

Саме ця книга в сучасній Україні опинилася на лаві підсудних. Як пише «Радіо Свобода», вона вийшла друком у травні 2019 року. У вересні народний депутат Віктор Медведчук заявив, що просить суд заборонити книжку «Справа Василя Стуса», бо та містить «висловлювання, які не відповідають дійсності». Саме Віктор Медведчук був державним захисником українського поета під час судового процесу. Його часто звинувачують у порушенні адвокатської етики під час цього процесу. Сам він своєї провини не визнає.

Вахтанг Кіпіані назвав позов тиском на свободу слова.

19 жовтня 2020 року Дарницький районний суд Києва частково задовольнив позов Медведчука. Суд зобов’язав Кіпіані і видавництво Vivat видалити з книжки із розділів «Кримінальна справа №5. Книга життя і смерті Василя Стуса» та «Чи вбивав адвокат Медведчук поета Василя Стуса» інформацію про особу Медведчука.

Після того, як Дарницький суд Києва частково задовольнив судовий позов Віктора Медведчука, книга «Справа Василя Стуса» ще більше зацікавила українців. В соцмережах навіть оголосили флешмоб із закликом «Прочитай книжку про Стуса». Після чого видавництво декілька разів додруковувало наклад.

Наразі судовий процес продовжується. 19 березня Київський апеляційний суд продовжить засідання за скаргою у справі щодо книги Вахтанга Кіпіані «Справа Василя Стуса», поданою видавництвом Vivat.

Розклад презентацій:

Хмельницький
Час: 11 березня, четвер, 12.00
Місце: Хмельницька обласна наукова бібліотека, вулиця Героїв Майдану, 28.

Красилів
Час: 11 березня, четвер, 15.00.
Місце: Красилівський міський будинок культури

Волочиськ
Час: 11 березня, четвер, 18.00
Місце: «Відкритий простір», м.Волочиськ, вул.Лисенка, 8А.

Дунаївці
Час: 12 березня, п'ятниця, 10.30
Місце: Дунаєвецька міська публічно-шкільна бібліотека, м.Дунаївці, вул. Красінських, 3.

Кам’янець-Подільський
Час: 12 березня, п'ятниця, 12.30
Місце: Кам’янець-Подільський національний університет ім. І. Огієнка, вул. Огієнка, 61.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую