ye-logo.v1.2

Від старих пластинок до сучасної фотографії

Культура 1892

зібрав під одним дахом перший, і наразі єдиний, в Україні музей-студія фотомистецтва, котрий з\'явився у Хмельницькому

Вересень, без перебільшення, став справжнім святом фотографії для фотомитців не лише Хмельницького, а й усієї України. Адже днями в обласному центрі сталася довгоочікувана подія – відкриття першого в Україні музею-студії фотомистецтва. Тож відтепер історію міста Хмельницького можна вивчати й по фотографіях.
Ідейником створення музею фотографії став відомий фотохудожник, а віднині й керівник музею-студії Костянтин Жданов. Саме він зібрав левову частку експонатів, представлених в музеї.
Ідею Костянтина Жданова під- тримала міська влада, виділивши для музею приміщення в центрі міста на вулиці Проскурівській. «Поряд розташовано багато мистецьких закладів: художня школа, школа іконопису «Нікош», музеї, тож музей-студія фотомистецтва гармонійно вписується до цієї когорти», – впевнений міський голова Сергій Мельник. На облаштування музею з міського бюджету було витрачено близько восьмисот тисяч гривень.
Перші фотоапарати, унікальні фотопластини, котрим понад сотня років, старі плівкові фотокамери, фоторушниці, раритетні світлини та безліч інших цікавих речей прикрашають виставкові зали музею-студії й доступні для широкого загалу глядачів. Чи не уся ця колекція зібрана хмельницьким фотомайстром Костянтином Ждановим і налічує понад півтисячі експонатів кінця ХІХ - початку ХХ століття. Тут є надзвичайно рідкісні раритетні експонати, котрі існують всього в декількох примірниках. А є й зовсім унікальні. Наприклад, перший серійний фотоапарат, випущений в Україні в 1932 році. Стіни виставкових залів прикрашають чимало старих фотографій, які зберегли пам'ять про перші традиції виготовлення світлин, про Хмельницький та його багату історію. Серед таких фотографій робота фотомайстра Голованевського одного з перших проскурівських фотографів, добре відомих в місті наприкінці ХІХ століття.
Наразі в одному з виставкових залів розміщена експозиція із семи десятків конкурсних робіт відомих в Україні майстрів членів Національної спілки фотохудожників України. Це своєрідний строкатий зріз фотомистецького життя сьогодення. Тематика робіт різноманітна: пейзажні, архітектурні мотиви, натюрморти, зображення натури, тематично-сюжетні композиції тощо. Діятиме виставка до кінця жовтня.
До речі, одну з кімнат музею організатори залишили напівпорожньою. “Тут ми плануємо відкрити експозицію “Хмельничани в історії міста”, – розповідає Костянтин Жданов. – Тож запрошуємо усіх жителів долучитися до її створення: приносьте до нашого музею-студії старі світлини, і ми разом заповнимо сторінки історії фотомистецтва, котрі залишаться на згадку для наших дітей та онуків”.
Незабаром при музеї розпочне діяльність дитяча школа-студія, в якій учні та студенти зможуть навчатися як традиційним, так і сучасним технологіям створення фотографії та побувати на майстер-класах відомих фотомайстрів.
Цікаво, що відкриття музею-студії фотомистецтва, присвячене 579-й річниці від першої згадки про Хмельницький, стало дещо символічним, бо саме у ці дні 130 років тому в колишньому Проскурові було відкрите перше в містечку фотоательє.

Коментарі:

Юля 17.09.2010 16:05

Автор статті, мабуть, також захоплюється фотомистецтвом!!! Так цікаво розповідає))) Справді, дуже добре, що у нас тепер є такий музей-студія!!!!

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую