ye-logo.v1.2

«Портрет у квадраті» від Віктора Федотова і Нати Дмитрук

Культура 4325
Фото: ІНША СТУДІЯ

Вони – ідеальний приклад гармонії. Фотохудожники Ната і Віктор поєднують роботу і відпочинок, задоволення і заробіток, чорне і біле, сучасне і минуле…

Виставка фоторобіт молодих хмельницьких фотохудожників «Портрет у квадраті» зараз експонується у музеї фотомистецтва. 38 шедеврів, зроблених за допомогою класичної чорно-білої фотоплівки. «Сьогодні серед фотографів майже ніхто не знімає класичних портретів, – каже Віктор Федотов. – Більшість знімають глазур, фешн, або те, що вони вважають таким». «Фешн у Європі і в нас не просто відрізняються, це – радикально різні речі, – додає Ната Дмитрук. – У нас це зводиться до згорбленої особи із жмутом волосся, піднятим вгору однією рукою. Смішно дивитися на такий фешн! Тому ми хотіли показати, що окрім такої пародії на стильне фото, окрім весільної фотографії, якою займається більшість фотографів Хмельницького, є звичайний, традиційний, нічим не гірший, а навіть кращий портрет, знятий не супердороговартісною технікою, а звичайним плівковим фотоапаратом радянських часів». Більшість робіт, які представлені на виставці – це фотографії, зроблені протягом кількох років. На плівку Ната з Віктором фотографували спочатку для власного задоволення, шукаючи персонажів, за обличчями яких «неможливо визначити, з якого вони століття».
«Одного разу, на концерті однієї з груп нам сподобався чоловік, у якого «на чолі написано», що він по життю «оригінал», – розповідає Ната. – Ми йому запропонували безкоштовну фотосесію, але він, на жаль, не прийшов». Інші ж, кому фотохудожники пропонували фотосесію, і вони погодилися, стали добрими знайомими і, навіть, друзями. Тому, коли з’явилася ідея організувати фотовиставку і вже були попередні домовленості про терміни і формат, Ната і Віктор вже мали цікавих людей, яких хотіли показати. «Ми взагалі не фотографуємо пейзажі, – розповідає Віктор. – Нам цікаво працювати з людьми. Бачити їхні емоції, живе спілкування, реакцію на ту чи іншу інформацію». А плівка найкраще передає те, що ми хочемо показати – всю глибину кадру, драматизм, або ж навпаки – комізм образу. Плівка дисциплінує, тому що перед тим, як натиснути на кнопку, двічі подумаєш чи настільки вже необхідний тобі саме цей кадр. У майбутньому, Ната з Віктором планують організувати виставку весільної фотографії, але не стандартної постановочної, а репортажної, на якій емоціями зображено щастя без прикрас, бо воно того не потребує. До того ж, весільна тема для них зараз надто актуальна. Вони й самі восени стануть на весільний рушничок і спробують нарешті, як воно – бути під прицілом фото і відеокамер протягом усього дня. Можливо, на наступній фотовиставці хмельничани «побачать щастя» саме у їхньому виконанні. А поки що, колектив «Проскурівського телеграфу» вітає «своїх» фотографів, як то кажуть, з почином – першим спільним проектом і бажає особистого, сімейного і творчого щастя, цікавих ідей та оригінального погляду на звичні речі.

До речі, під час фотовиставки Нату Дмитрук привітали зі вступом у Національну спілку фотохудожників, де вона відтепер буде перша жінка-фотохудожник Хмельницького. Виконав цю почесну місію член спілки Олександр Соленцов. Він також привітав із набуттям звання «почесного» члена Національно спілки фотохудожників міського голову Сергія Мельника. Сергій Іванович, уже в «новій» ролі, вручив Віктору та Наті подяки від Хмельницької міської ради та цінні подарунки.  

Світлини виставлені у Хмельницькому музеї-студії фотомистецтва, що на Проскурівській, 56. Виставка триватиме протягом місяця, до 21 липня.

Довідка:
Фотографи Віктор Федотов і Ната Дмитрук народилися у місті Хмельницькому. У шкільні роки відвідували художні школи та студії. Будучи студентами, захоплювалися фотографією на рівні хобі, та кожен мав іти своєю дорогою. Віктор здобув спеціальність інженера-системотехніка, а Ната мріяла про кар’єру журналіста. У 2008, вже разом, вивчали основи та тонкощі світу фотографії, брали участь у місцевих фотоконкурсах та посідали призові місця. Вже у 2010 році таке серйозне захоплення переросло у власну справу – спільно з друзями вони заснували фото-бренд – «ІНША СТУДІЯ», який уже другий рік поспіль співпрацює з журналом «Проскурівський телеграф».
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую