ye-logo.v1.2

Перший Хмельницький кінофестиваль: фільми транслюватимуть у чотирьох містах області

Культура 3363
Директор Хмельницького кінофестивалю режисер Андрій Заєць розповів про фільми, які пройшли відбір та потрапили у фестивальні номінації
Директор Хмельницького кінофестивалю режисер Андрій Заєць розповів про фільми, які пройшли відбір та потрапили у фестивальні номінації. Фото: автора

Оголосили список кінострічок, які покажуть жителям області.

Цієї осені на території нашої області пройде Перший Хмельницький кінофестиваль. Масштабна подія триватиме протягом 10-12 вересня й відбуватиметься на різних лоціях Хмельниччини. Сьогодні, 26 серпня, її організатори розповіли перші подробиці фестивалю, анонсували частину конкурсної програми та повідомили де транслюватимуть кінострічки-номінанти.

Жителям області покажуть 30 українських фільмів до 30-річчя Незалежності України. З них 29 будуть номінуватимуться у конкурсній програмі, ще одну роботу презентують поза конкурсом.

Із 170 надісланих робіт на фестиваль відібрали 15 короткометражних фільмів, 5 повнометражних фільмів і ще 9 кінострічок, знятих на території Хмельниччини. Оцінюватимуть роботи члени журі, серед яких знані народні артисти, представники Держкіно та національних кінофестивалів. Переможцям трьох номінацій вручатимуть статуетки Хмельницького кінофестивалю та грошові винагороди.

Фестивальну статуетку створив хмельницький художник Денис Мельник.

Відкриття Хмельницького кінофестивалю розпочнеться з червоної доріжки в Старій фортеці 10-го вересня. Як розповів голова Хмельницької кінокомісії Костянтин Дєтковський, конкурсну програму будуть демонструвати у чотирьох містах області. Покази відбудуться в Кам’янець-Подільському в кінотеатрі «Дружба», в Хмельницькому в кінотеатрі імені Шевченка та кінотеатрі ТРЦ «Woodmall». У Шепетівці стрічки транслюватиме кіномобіль, а ще фільми показуватимуть просто неба в Красилові.

Усі покази в рамках фестивалю будуть безкоштовними, а детальну програму заходів організатори обіцяють оприлюднити згодом. Крім показу фільмів, протягом Хмельницького кінофестивалю відбуватимуть воркшопи, майстер-класи та панельні дискусії.

Хмельницький кінофестиваль планують зробити щорічним. Цьогоріч його провели завдяки фінансуванню Держкіно – 735 тисяч гривень, та залученню меценатів.

Які фільми транслюватимуть

Детальніше про самі фільми, які покажуть на фестивалі, розповів програмний директор Хмельницького кінофестивалю, режисер Андрій Заєць.

За його словами, до програми повного метра режисери надіслали 20 робіт, з них 5 відібрали для фестивалю. Деякі були раніше вже відмічені на відомих кінофестивалях. Серед них – документальний фільм «Земля Івана» режисера Андрія Лисецького, документальний фільм «Сіль з Бонневілю» режисера Семена Мозгового.

«Відбудеться допрем'єрний показ фільму «Чому я живий?» режисера Вілена Новака. Цей фільм вважають наймасштабнішим на сьогодні фільмом, знятим Одеською кіностудією. У фільмі зіграв головну роль відомий актор Віктор Жданов, який засвітився в провідних ролях стрічок «Захар Беркут», «Кіборги», - говорить Андрій Заєць. - Вперше буде показано альманах «За вікном». Це унікальний фільм, який знімався семи режисерами в 10 містах України. У кожного було своя знімальна група. Фільм знімався в самий пік пандемії. Актори готувалися за сценарієм дистанційно, до них прилітав дрон і через вікно знімав цей фільм».

Режисери фільму «За Вікном: Українські історії»: Сергій Пудіч, Ігор Даровський, Віктор Буток, Євген Кий, Катерина Оникійчук, Володимир Нагорний, Ганна Яровенко.

Закриватиме п’ятірку повнометражних фільмів «Інший Франко» режисера Ігоря Вишневського. В головних ролях знялися актори Ахтем Сеітаблаєв, В'ячеслав Довженко та інші. Це історична драма, прем’єра якої відбулася на початку цього року. В широкий прокат робота так і не потрапила, тому є можливість познайомитися з фільмом під час Хмельницького кінофестивалю.

Серед короткометражних фільмів у номінаціх стрічки: «Поміж тіней», режисер Олександр Стеколенко; «Велотренажер», режисер Олексій Овчаренко; «Сумні портрети», режисер Віталій Кікоть; «Сіль для моря», режисерка Сніжана Гусаревич; «Любити маму», режисер Степан Коваль; «HOMO DEUS. Людина божественна», режисерка Юлія Дегліна; «REFLEXIO», режисерка Анна Мігунова; «Нетерпимість», режисер Станіслав Битюцький; «МИ», режисерка Ірина Сахненко; «Останній день юності», режисери Антон Чистяков, Роман Краснощок; «Потерпи трошки», режисерка Любов Гончаренко; «Дисперсія», режисерка Марія Саулко; «Подарунок», режисер Олег Мартиросян; «Майже святий Сєня», режисер Владислав Робський; «Типові проблеми», режисер Михайло Рудь; «Залиште полиці пустими для нас» (2021), режисер Дмитро Мілієнко.

У третій номінації представлено кінострічки, які зняті у Хмельницькій області. Це 9 робіт, створених молодими режисерами, студентами і навіть школярами з Нетішина, Кам’янця-Подільського, Чернівців, Хмельницького. Будуть представлені документальні фільми, анімації, ігрові фільми: «You Were There For Me», режисерка Юлія Ігнатеску; «Час», режисер Володимир Мазуренок; «Озеро», режисерка Світлана Новіцька, Чернівці; «Мистецтво кіно» (позаконкурсний показ), режисер Андрій Заєць; «Lost You», режисерка Юлія Ігнатеску; «Залиште полиці пустими для нас», режисер Дмитро Мілієнко; «Історія. Кохання. Сучасність», режисерка Євгенія Колеснікова; «Примостився міст до міста», режисер Клим Климчук; «Дорога до Незалежності України: історія Кам’янець-Подільського народного руху», режисер Іван Трач.

Показ ще однієї, 30-ої роботи, буде поза конкурсом. Андрій Заєць презентує свій повнометражний фільм, над яким працював влітку.

Детальну програму фестивалю організатори обіцяють незабаром опублікувати.

«Це повнометражний блокбастер про захоплення Кам’янець-Подільської міської ради терористами. Герой, як Брюс Віліс в «Міцному горішку», починає рятувати нашу пані мер і заручників. До роботи було долучено більше пів сотні людей. Це актори театру, спортсмени, каскадери. Було залучено малу авіацію, залучені незвичні локації, - каже режисер. - Фільм буде представлений поза конкурсом одразу після офіційного відкриття фестивалю в кам’янець-подільському кінотеатрі «Дружба». Це буде чорновий показ, а вже офіційна прем’єра буде на кінофестивалі «Бруківка» та вкінці жовтня – на початку листопада в кінотеатрі в Києві».

Хлопчик із камерою

Переможці кінофестивалю отримають грошові винагороди. За кращий повнометражний фільм подарують 30 тисяч гривень, за найкращий фільм конкурсної програми короткометражних фільмів – 15 тисяч гривень, за найкращий фільм, знятий на території Хмельницької області, – 10 тисяч гривень. Також буде обрано Гран Прі, яке визначатиметься глядачами. Яка буде сума Гран Прі, ще не визначилися.

Крім грошей, вручатимуть переможцям і символ Хмельницького кінофестивалю – статуетку у вигляді маленького хлопчика, який тримає відеокамеру. Її автором став художник Денис Мельник.

«Чому така ідея? В кожному з нас живе дитина. У творчих людей ця дитина ще більш яскраво виражена. А чим більше дитячої частинки в нас, тим більше ми сміливі. Адже діти дивляться на світ дуже просто і нічого не ускладнюють, - говорить Денис. - Тому я вкладав у статуетку такий сенс – якби ми більше давали свободи тій дитині, яка в нас всередині, то ми більше могли б творити. Нас нічого б не обмежувало, як обмежує світ дорослих. Це хлопчик років 8-9 і фестиваль молодий – тож ми будемо розвиватися та рости, і хлопчик буде рости і змінюватись».

До речі, імені хлопчик ще немає. Тому організатори пропонують у всіх охочим долучитися до його вибору. Свої варіанти можна подати до третього вересня на сайті кінофестивалю.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую