ye-logo.v1.2

Молоді режисери змагаються, щоб поставити виставу для підлітків у Хмельницькому

Культура 1909
За словами Дмитра Гусакова, подібна театральна лабораторія нині діє лише у Хмельницькому
За словами Дмитра Гусакова, подібна театральна лабораторія нині діє лише у Хмельницькому. Фото: автора

Роботу переможця глядачі пізніше побачать на сцені хмельницького театру.

Вдруге у Хмельницькому відбувається театральна лабораторія «Струм», в якій беруть участь молоді українські режисери. Вчора, 29 вересня, в театрі Старицького розпочався її фінальний етап, який завершиться 3-го жовтня.

Цьогоріч у відбірковому турі свої роботи надіслали 15 постановників з різних куточків України. Журі обрали чотирьох, які протягом цих днів поставлять уривки своїх вистав з хмельницькими акторами. Після недільного показу етюдів обиратимуть переможця, який зможе втілити свій задум на сцені театру в Хмельницькому.

За словами головного режисера театру імені Михайла Старицького Дмитра Гусакова, головна мета лабораторії – відкривати в Україні нові режисерські імена і знайомитися з молодими режисерами, з якими в подальшому можна співпрацювати.

«Тематикою минулої школи була українська сучасна драматургія, тематика цієї школи – драматургія для підлітків. Торік заявок від режисерів було більше. Це через те, що немає багато якісного матеріалу для підлітків. Отож, таким чином ми намагаємося закрити прогалини в нашому репертуарі, - пояснює Дмитро Гусаков. - Є чотири режисери. Переможе один, який поставить виставу. Але в майбутньому ми зможемо працювати й з іншими. До прикладу, зараз ми ведемо перемовини з режисером, щоб поставив нам виставу, який торік у нас не переміг. Насправді в театрі має бути рух режисерів, щоб актори не звикали до роботи з одним постановником».

У фінальні частині школи беруть участь: Микола Бабин (Чернівецька область), Борис Кривець (Миколаїв), Лілія Петренко (Харків), Євгеній Резніченко (Херсон). Усі вони підготували уривки на тему підліткова драматургія, з якими і змагаються у проєкті.

Борис Кривець поставить уривок «Чапаєв Василіса» з твору Лєни Лягушонкової.

«Підліткова драматургія – це велика рідкість. Особливо в сучасних драматургів. Якщо ми будемо піднімати попередній пласт митців, то він вже не про сьогодення, про інших дітей. Моя вистава називатиметься «Покоління Z». Це покоління, яке по-іншому бачить світ і щоденно міняється, - коментує один із учасників лабораторії Борис Кривець. - Ми повинні виховувати глядача, а підліткам зараз нецікавий театр в різноманітті месенджерів, блогерів, тік-токерів, інстаграма. Їм враження потрібні, а театр дає філософію. Тому я трансформуюся і намагаюся знайти нову форму. Для підлітків важливо, щоб це було про них, тоді їх це зацікавить. Якщо вони побачать, що на сцені те, що відбувається з ними в повсякденному житті, їх це зачепить».

Одна із тем цієї вистави – декомунізація, як конфлікт поколінь. Як пояснює митець, покоління Z сприймає по-іншому життя. Водночас старше покоління це все знецінює, вважаючи їхні проблеми забавками, дурницею. Тож «декомунізація» виступає усвідомленням того, що треба тягнутися за молоддю, а не тягнути їх назад.

Євгеній Резніченко поставить уривок з твору «Ігри на задньому подвір'ї». Автор Една Мазія

Додамо, минулого року у Хмельницькому театральна лабораторія теж відбувалася. Було чотири режисери, які ставили уривки. У результаті була поставлена вистава «Очі блакитного собаки».

Читайте також: Стіни хмельницької бібліотеки прикрашають стінописом про зародження знаків мови

Микола Бабин поставить уривок «Перший раз» із п'єси «Першокурсники» Андрія Курейчика.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую