ye-logo.v1.2

Телеведуча Маша Єфросиніна стала популяризаторкою Самчиківського розпису

Культура 4005
Проєкт популяризації народних промислів ініціювало Міністерство культури
Проєкт популяризації народних промислів ініціювало Міністерство культури. Фото: jetsetter.ua

Вона знялася у фотосесії на тлі самчиківки, щоб показати, як по-сучасному може виглядати народний розпис у сучасному житті.

Українська телеведуча Маша Єфросиніна стала амбасадоркою самчиківського розпису. Вона взяла участь у популяризації народних промислів у проєкті від фестивалю «Етніка», ініційованого Міністерством культури та інформаційної політики України спільно із Державним агентством з питань мистецтва. Мета заходу - показати, наскільки сучасними можуть бути народні художні промисли і в сучасному житті.

Відомо, що сам фестиваль відбувся у серпні і був присвячений 30-річчю Незалежності України, зібравши на подвір’ї Національного музею історії України кращих майстрів народних художніх промислів з усієї України. У продовження популяризації автентики 12 публічних персон стали амбасадорами українських ремесел, щоб показати, що народні промисли і нині актуальні для українців.

Однією з дванадцяти популяризаторів автентики стала телеведуча Маша Єфросиніна. В рамках проєкту вона стала амбасадоркою самчиківського розпису, який зародився на Хмельниччині, та знялася у фотосесії на тлі самчиківки, щоб показати як по-сучасному може виглядати народний розпис у роботах дизайнерів.

Маша Єфросиніна знялася у фотосесії на тлі самчиківки, щоб показати як по-сучасному може виглядати народний розпис у роботах дизайнерів. Фото: jetsetter.ua

«Мені дуже подобаються квіткові принти. Я б із задоволенням придбала сукню або хустку із самчиківським розписом, щоб частинка українських традиційних ремесл була і в моєму гардеробі», - поділилася телеведуча в інтерв’ю медіапартнерам проєкту виданню JS, яке наразі продовжує спецпроєкт та демонструє унікальність і красу народних промислів.

Додамо, що самчиківський розпис - вид українського декоративно-прикладного мистецтва. Переважно сюжетний, виконується великим зубчастим малюнком, схожим на гобеленовий. Зародився у південно-східній Волині, на межі з Поділлям. Хати цього регіону здавна були розмальовані рослинними візерунками, які вважались оберегами. Особливо славились своїми розписами хати в селі Самчики на Старокостянтинівщині.

Саме тут нині бережуть традиції цього розпису відомі талановиті самчиківські майстри народної творчості – Олександр Пажимський, Віктор Раковський та Сергій Касьянов. Відродивши завдяки величезному бажанню витягнути з глибини віків на поверхню призабутий автентичний розпис, майстри не скупляться на знання та навчають нині цьому колоритному розпису і дорослих, і дітей.

Самчики перетворили на справжнє арт-село, розписавши ним у селі будинки. Фото: з архіву

Відтак, в останні роки відроджений самчиківський розпис не перестає дивувати поціновувачів народної творчості, підкорюючи все нові мистецькі проекти. «Самчиківка» на календарях, на писанках, на стінах в соціальних закладах, на футболках та дитячих малюнках, в мистецьких проектах, майстер-класах та арт-турах…

А ще кілька років тому саме завдяки цьому розпису Самчики перетворили на справжнє арт-село, розписавши ним у селі будинки.
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую