ye-logo.v1.2

Найкраще фото Хмельницької області обрали у конкурсі «Вікі любить пам’ятки»

Культура 3500
На фото – Кругла або ж Блакитна зала палацу в Самчиках
На фото – Кругла або ж Блакитна зала палацу в Самчиках. Фото: Сергія Зиська з сайту wlm.org.ua

Його автор – хмельничанин Сергій Зисько.

Організатори фотоконкурсу, присвяченого пам’яткам культурної спадщини України «Вікі любить пам’ятки», розпочали оголошення переможців у номінації на краще фото областей країни. І вже відомо, що переможцем у номінації «Найкраще фото Хмельницької області 2021» журі конкурсу обрало світлину хмельничанина Сергія Зиська, зроблену в заповіднику Самчики.

На фото – Кругла або ж Блакитна зала палацу, оздоблена рослинним орнаментом.Саме сюди відвідувачі потрапляють через вхід з боку озера, який прикрашають два леви.

Як раніше розповідав сайту «Є» Богдан Пажимський, директор Державного історико-культурного заповідника «Самчики», ця кімната поєднує архітектуру паркову з архітектурою будинку. Вона оздоблена рослинним орнаментом, дещо винесена за центральну вісь палацу і виступає в парк.

«Це дало змогу створити тут вікно-двері, наче запустити всередину дух природи, поєднати апартаменти з парком, щоб не було різкого переходу між відчуттями, отриманими під час прогулянки парком та переходом до будинку, - пояснює Богдан Пажимський. - На стелі навіть є хмарини. Первісно там ще були зображені стрижі, які ширяли поміж хмарами. Навпроти скляних дверей – дзеркало, у якому через двері відбивалося водне плесо річки. За задумом, гості та мешканці маєтку наче потрапляли не в будинок, а в альтанку...».

Як зазначають організатори конкурсу, увагу журі привернула дещо незвична композиція фотографії. Сергія Зиська з сайту wlm.org.ua

Як зазначають організатори конкурсу, увагу журі привернула дещо незвична композиція фотографії.

«Композиційно цікаве і водночас суперечливе фото через зміщений логічний центр», - каже про фото Сергія Зиська членкиня журі, історикиня, Яна Тимошенко.

«Прекрасне фото інтер’єру, як за якістю, так і композиційно (враховуючи обмеження, викликані розміром внутрішнього приміщення)», - додає архітекторка Надія Лиштва.

До речі, як зазначають організатори конкурсу «Вікі любить пам’ятки», список пам’яток Хмельницької області налічує 3 тисячі 889 об’єктів, але з них тільки одна тисяча 694 (43 відсотків) уже представлені світлинами у Вікісховищі. Цього року учасники завантажили одну тисячу 109 фото 266-х пам’яток, а за перемогу в номінації змагались 37 авторів (а всього за час проведення конкурсу - 406). Світлини 19 об’єктів області завантажено на конкурс 2021 року вперше.

Додамо, що світлини Сергія Зиська уже багато разів ставали переможцями в різних номінаціях конкурсів від «Вікіпедії». У минулі роки його світлини перемагали у спецномнації «Млини», а також «Вікі любить Землю». Цього ж року його роботи також визнали кращими фото Волинської, Львівської та Рівненської областей.

Щодо світлини з Самчиків, то Сергій Зисько зазначив, що це його перша перемога на краще фото Хмельниччини у номінації «Вікі любить пам’ятки».

Церква святого Георгія. Пляшева
Найкраще фото Рівненської області 2021. Сергія Зиська з сайту wlm.org.ua

Палац. Підгірці
Найкраще фото Львівської області 2021. Сергія Зиська з сайту wlm.org.ua

Успенський собор (Мстиславів храм). Володимир
Найкраще фото Волинської області 2021. Сергія Зиська з сайту wlm.org.ua

 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую