ye-logo.v1.2

«Вони загинули невипадково» - Революцію Гідності у фотографіях показали хмельничанам

Культура 2081
Виставку можна буде переглянути до першого березня у музеї-студії фотомистецтва
Виставку можна буде переглянути до першого березня у музеї-студії фотомистецтва. Фото: автора

«На Майдані були люди світла», - говорить авторка виставки.

У Хмельницькому презентували особливі фотографії з Революції Гідності у Києві. Експозиція розповідає історію Майдану з осені 2013 по 24 лютого 2014 року. На світлинах особистості та події, відзняті фотографинею Мирославою Безман.

Більшість фотографій – репортажні, частина є портретних. Мешкаючи в Житомирі, жінка приїздила до столиці фіксувати миті Революції. А ще працювала волонтером у Михайлівському соборі, де готувала «тривожні» сумки для медиків.

«Люди, які вийшли на Майдан, захистили Україну. У цьому нема жодного пафосу – це так, як воно є. Невідомо, що було б сьогодні. Невідомо, якою мовою говорили б наші діти. Я точно знаю, що ми не маємо права говорити те, що Герої Небесної Сотні загинули дарма. Бо це не так. Україна поступово змінюється, з іржавим скреготом, але змінюється, - говорить Мирослава Безман. - На Майдані були люди світла. Я знаю багато історій, які тому підтвердження. Деякі з них мені розповідали, деякі я особисто пережила. Мені все таки здається, що Господь був тоді на нашому боці. І якщо це так, то я дуже сподіваюся, що він не залишить нас і зараз».

Авторка виставки - фотографиня Мирослава Безман.

З багатьма людьми, які нині на знімках, Мирослава спілкувалась, деяких просто фотографувала. Мисткиня зізнається, є серед презентованих робіт особливі знімки - портрети двох Героїв Небесної Сотні – Сашка Капіноса і Сергія Нігояна.

«Як правило, я не знайомилася з людьми, яких фотографувала. Але інколи я спочатку починала розмовляти, а потім вже робила фотографію. Так сталося з ними. Це були світлі чисті душі, дуже активні позитивні, альтруїстичні. Вони загинули невипадково. Вони просто кинулись когось рятувати, захищали інших своїми тілами. Вони не пасли задніх, бігли вперед», - говорить вона.

Як згадує авторка виставки, Сашко Капінос фотографуватися не любив, був дуже сором’язливий. Він саме рубав дрова для кухні, коли потрапив в об’єктив фотографині.

Портрет Олександра Капіноса - Героя Небесної Сотні.

«Тоді ще підійшов якийсь дідусь і запитав: «Нащо ви стільки фотографуєте? Скільки це можна робити, вони все рівно нікому не потрібні». А я кажу: це для історії, - додає вона. – І я ніколи не забуду той борщ, яким годував мене Сергій Нігоян. Це, напевно, було не просто так».

Портрет Сергія Нігояна - Героя Небесної Сотні.

Окрему історію Мирослава Безман розповіла про пані Христину, яка була кухарем на Майдані буквально з перших його днів.

Пані Христина була кухарем на Майдані.

«Пані Христина сказала, що після тої ночі, коли побили дітей, вона більше не могла сидіти вдома. Просто зібралась і поїхала. Вона працювала на кухні, видавала величезні казани їжі щоденно. У неї від тої роботи розпухали ноги, перетворювалися на колоди. Коли я з нею познайомилася, то вона казала, що вже має купу помічників. Вони тепер все роблять, а вона тільки закладає в казан. Але спочатку вона була сама, і була там до останнього дня. Вже 20 лютого я до неї підходила і питала за Сашка Капіноса. А вона плакала і казала, що Сашко їй залишив телефон і побіг на Інститутську... Потім наречена Сашка довго розклеювала на Майдані оголошення, шукаючи свідків його загибелі», - ділиться фотографиня.

Ще одна Героїня на світлинах, представлених на виставці, – пані Марія зі Львівщини. Жінка була активісткою, виступала на сцені Майдану.

Учасниця Революції Гідності - пані Марія зі Львівщини.

«Пані Марія розповідала: зібрала все, що мала в хаті, що відкладала на смерть. Казала: «Я не збираюся поки помирати, собі ще зберу, а це я привезла для вас. Діточки, беріть це все. Не розраховуйте, що захід нам допоможе. Ми чекали в 33 році, 37 році, нам ніхто ніколи не допоміг», - коментує мисткиня.

Переглянути виставку можна буде до першого березня у  музеї-студії фотомистецтва (Проскурівська, 56).

Більше про виставку у фотографіях:

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую