ye-logo.v1.2

Kalush та Skofka, Христина Соловій, Злата Огневич, Монатік, Quest Pistols: нова підбірка української музики

Культура 3853
Серед нової української музики основна тематика - війна та супротив агресору
Серед нової української музики основна тематика - війна та супротив агресору. Фото: ілюстративне ytimg.com

В одному з кліпів знявся український письменник Сергій Жадан.

Навіть те, що чи не уся увага у культурному напрямку цього тижня була прикута до фіналу українського відбору Євробачення-2023, не зупинило вітчизняних музикантів у створенні нових пісень. І більшість з них - про війну в Україні або торкається теми російської агресії.

Вперше цього року репери Kalush (Олег Псюк) та Skofka (Володимир Самолюк) представили спільну пісню, яка має назву “Батьківщина”.

“Йо, привіт друзі, ми знову тут, на одному біті, в одному відео, в одному авто разом, Kalush і Skofka. Ми тут, тому що відчуваємо, як сильно вам сподобались треки з нашого спільного релізу «Йо-Йо», так сильно, що ви допомогли їх зробити справжніми Українськими хітами, дякуємо.

Ми спеціально не показували вам бекстейдж зі зйомок, не розповідали в сторіс, що знову робимо щось спільне, щоб саме в цей момент, читаючи цей текст, ми змогли хоч трохи порадувати вас в доволі сумний та складний час для нас усіх, щоб саме зараз ви і дізнались, що ми знову пишемо новий альбом, в який і ввійде наш перший трек «Батьківщина».

Написаний він душею і серцем, біллю за Україну та смутком за померлих героїв, написаний для підняття бойового духу наших захисників, а захисник тут кожен, хтось на передовій, а хтось в тилу”, - йдеться в описі під відео.

Відео на пісню вже зайняло третю сходинку серед музичних відео в Україні цього тижня. Кліп переглянули понад 650 тисяч разів. Також ця пісня увійшла у топ-5 рейтингу Shazam серед мешканців Хмельницького.

Наступне відео стало номер один за обговоренням у соціальних мережах цього тижня в Україні.

16 грудня Христина Соловій презентувала пісню «Юність» - перший сингл з третьої частини альбому «Rosa Ventorum» і відео, в якому разом з Христиною знявся письменник та музикант Сергій Жадан. В кліпі «Юність» Христина та Сергій грають історію кохання, а глядачам запам’ятався поцілунок співачки та письменника.

«Моя пісня про юність. Наша країна така сильна саме тому, що ще дуже юна і пристрасна. Їй можна все і все їй під силу», - коментує Христина.

Крім того, Христина Соловій розповіла про співпрацю із Сергієм Жаданом.

«До концерту пам’яті видатного музиканта Міська Барбари у 2021 році я створила кавер пісні «Я помру від застуди» легендарних «Мертвих Півнів» на слова Жадана. Ще тоді у нас із Сергієм виникла ідея створити щось цікаве разом.

Сергій Жадан - найкраще втілив образ головного героя, бо у його поезії так само присутня «вічна юність», а в його особистості відчуваю збірний образ дорослої української культури. Українська незалежна музика та література, на яких я зростала, завжди є і будуть джерелом натхнення для моїх пісень», - вважає співачка.

Відео на пісню потрапило до популярних музичних відео на Youtube. Кліп переглянули понад 160 тисяч разів.

Музичний гурт “Kolaba”, який запам’ятався піснею “Що ви пацики на моциках”, створив новий трек, який увірвався у тренди Тік-току.

Мова йде про власну інтерпретацію народної пісні “Ой, мамо, люблю Гриця”. Крім того, пісня потрапило до топ-10 популярнях музичних відео в Україні цього тижня.

На Youtube пісню прослухали понад 100 тисяч разів.

Також  до популярних музичних відео цього тижня потрапила нова пісня Злати Огневич.

Пісня “Як мені бути” для жінок, в яких війна забрала найрідніших: чоловіків, братів, синів, батьків. У новій пісні співачка намагалася передала увесь біль втрати, яку сьогодні несправедливо вимушені переживати українки.

Відео на пісню переглянули понад 200 тисяч разів.

Крім того, пісня потрапила й до рейтингу застосунку для розпізнавання музики Shazam.

Співак Wellboy випустив перший альбом «8 марабу». І одночасно представив філософську пісню «Додому».

Альбом складається з восьми композицій. Дві з них – вже відомі «Гуси» та «Стиль». «8 марабу» вийшов різножанровим. Тут не тільки реггетон, який притаманний Wellboy, а й дискофанк, хіп-хоп та поп-рок. Робота над платівкою почалася під час повномасштабної війни в Україні. Творча команда весь час жила і працювала у Києві. Це наклало відбиток на пісні.

«8 марабу» – і про біль розлуки коханих, і про тугу за батьківською хатою, і футуристичні прогнози на майбутній рік, і про кохання, що завжди на часі, й внутрішню силу людини, і про надію крізь відчай, і навіть зневагу до вчинку колишнього продюсера. У відеороботі «Додому» поєднано декілька ідей: спіраль життя по якій рухаємося, та туга за родинним вогнищем, де формується людина. Також велика роль відведена жіночій енергії, жінкам, які завжди поруч. Бабуся, мама, жінка, сестра, або донька – саме вони заряджають рухатися вперед та допомагають пройти нелегкий життєвий шлях", - пише Караван.

Відео на пісню “Додому” переглянули понад 200 тисяч разів. Кліп також потрапив до популярних музичних відео в Україні цього тижня.

Цього тижня Monatik та співачка Roxolana представили спільну пісню “Інь-Янь”.

“Прем'єру композиції "Інь-Ян" ми планували на 25.02.2022. Вже був відзнятий відеокліп, режисером якого виступили Денис Стульников та Артем Григорян, запущена промо-кампанія. Але всі плани та мрії були зруйновані страшною агресією росії... почалася повномасштабна війна!

Через 10 місяців ми все ж таки наважилися на те, щоб випустити "Інь-Ян", а продюсери романтичної комедії "Сусідка", де ця пісня стала офіційним саундтреком, виходять з прем'єрою в широкий прокат. Це історія про віру в справжнє кохання”, - йдеться в описі до пісні.

Відео на пісню переглянули понад 300 тисяч разів.

Кременчуцький електронний проєкт “Probass Hardi”, який став відомий завдяки хіту “Доброго вечора, ми з України”, записав дует з реперкою Alyona Alyona. Пісня має назву “Роздам сповна”.

“Цього року вся країна довела світові, що ми сильні. Ми вистояли та переможемо, бо роздаємо сповна нашим ворогам та ніколи не схилимось. Буде перемога, українська музика звучатиме світом, наша культура ще довго буде міжнародним трендом, але для цього нам ще треба багато працювати та допомагати ЗСУ”, - йдеться в описі до пісні.

Артисти закликають українців вже зараз відмовитись від будь-якого контенту ворогів, від блогерів та артистів.

“Весь світ відміняє агресора і ми повинні заповнити звільнений простір українською культурою, яку у нас завжди намагались вкрасти чи заборонити. Саме зараз час розвивати та підтримувати своє, бути українкою/українцем зараз складно, але весь світ дивиться на нас та підтримує, і ми повинні завжди тримати цей високий рівень поваги”, - підкреслили виконавці.

Колишня бек-вокалістка Монатіка та учасниця проєкту “Голос країни” Lida Lee випустила пісню «З тобою». Це перша авторська робота співачки. Композиція присвячена силі кохання.

“З тобою” — пісня про почуття артистки. Про почуття, які ми оберігаємо від зайвих очей. Про кохання, присмак якого тільки загострюється у часи випробувань. Про відчуття світла та тепла, коли за вікном темрява та холод”, - йдеться в описі до пісні.

Тематика блекаутів внаслідок масованих ракетних атак агресора поступово входить до нових пісень українських виконавців.

Так до українського рейтингу застосунку Shazam потрапила пісня репера Евана Коліна “Виключи світло”. Ця пісня про відношення українців до агресора, російського президента, а також про те, що українці не здадуться в жодному випадку. В пісні багато нецензурної лексики.

Тему блекаутів підтримав проєкт Cape Cod (продюсер Максим Сікаленко та вокаліст Олексій Боднар) у кліпі на пісню «Ностальгія».

Хоча сама пісня більше позитивна.

«Для мене ностальгія — це маленькі острівці мого особистого щастя. Можливість поринути на короткий час у зону психологічної безпеки. Проте я дуже не люблю, коли вона стає фіксацією і ти починаєш собі казати, що “от раніше було краще”. Тому ностальгія — гарне відчуття. Головне з нею не перезагравати», — каже виданню Слух Максим Сікаленко.

Варто зазначити, що цього тижня до трендових музичних відео цього тижня потрапили дві пісні, які раніше звучали російською мовою. Але саме зараз виконавці презентували україномовний варіант.

“Іронічне mood video у стилі "поверніть нам наш 2007" точно підніме настрій у цей непростий для України час”, - вважають учасники гурту Quest Pistols.

“Ти Неймовірна” - це українська версія хіта, який знають та співають мільйони людей по всьому світові. Вперше українською “Ты Так Красива” Quest Pistols виконали на благодійному концерті на підтримку України у Варшаві. Цей експромт здивував публіку, але аудиторія одразу почала підспівувати артистам. Українською пісня набула більш глибокого значення: це не лише ліричний маніфест почуттів до жінки, але й присвята Україні. “Ти Неймовірна” - можливість повернутись у безтурботне минуле, де не було війни, - йдеться в описі до відео.

Відео на пісню вже переглянули понад 160 тисяч разів.

Друга пісня, що також потрапила до українських музичних трендів не настільки відома. Але в 2021 році в соціальних мережах завірусився шматочок композиції українського гурту “Balkon”. Тоді це була російськомовна композиція “Ведьмы”.

Тепер ж пісню переклали на українську мову і “Відьми” повернулися до трендів.

Щодо гурту, то він з’явився у 2020 році. Його заснували дві вокалістки Вероніка та Варвара. Пізніше до них доєдналися барабанщиця Вікторія, гітарист Кирило та басист Андрій.

Альтернативний рок-гурт Yad band тиждень тому презентував пісню “333”, яка є неофіційним гімном українських артилеристів.

"333" – це вже універсальна команда відкрити вогонь для артилеристів. Вона є рівнозначною, як “Вогонь”, але більш рівномірною.

"333" - комбінація, яка до війни, для більшості з нас, була просто цифрами, які нічим не відрізнялися від інших.
Зараз - це комбінація, яка супроводжується сотнями децибел звуку та запахом пороху, команда, від якої тремтить земля і окупанти, звук, від якого ми затамовуємо подих і перестають дихати наші вороги”, - йдеться в описі до пісні.

Репер Артем Лоік випустив пісню “Старшакам”. В композиції музикант проводить паралель між дитинством та відносинами у дворі та теперішньою війною.

Крім того, артист додає, що для військових, які зараз боронять українську землю, потрібна підтримка у тилу, зокрема, нова українська музика, ну і донати.

Dobryva — електро-поп гурт з Києва. Учасники дуету — вокаліст Едгар Єнокян, який пише тексти та Євген Дзюба, який відповідає за музику та зведення.

Перший спільний трек випустили у 2021 році, але тоді музиканти ще не були дуетом. Згодом об’єдналися у Dobryva.
Зараз музиканти випустили пісню “Після війни”, про те, що українці зараз відкладають життя через російську агресію.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую