ye-logo.v1.2

Які обласні центри України зустрінуть Новий рік з ялинками незламності (Фото)

Культура 2350
Головну ялинку країни встановили на Софійській площі
Головну ялинку країни встановили на Софійській площі. Фото: Київської міської ради

Думки, чи варто в умовах масштабної війни встановлювати новорічні ялинки, — розділилися.

Цьогоріч Хмельницький зустрічатиме Новий рік без традиційної 18-метрової штучної ялинки. Як вже пояснював міський голова Олександр Симчишин, з її встановленням забарилися через проблеми з електропостачанням. Натомість у синьо-жовтих кольорах прикрасять дві живі ялинки, які ростуть біля кінотеатру імені Тараса Шевченка. Думки інших обласних центрів України щодо встановлення новорічних ялинок теж розділилися. В частині міст їх змонтували, назвавши «ялинками незламності». В інших — відмовилися від такої ідеї. Тому кореспонденти сайту «Є» вирішили дізнатися, де вже встановили новорічні дерева та як вони виглядають.

Розпочнемо зі столиці. Символічна ялинка незламності у Києві стоїть на Софійській площі. Її почали монтувати та прикрашати 17 грудня виключно коштом меценатів, а засвітили 19 грудня. Як повідомив міський голова Віталій Кличко, це штучна ялинка висотою 12 метрів. Її прикрасили іграшками минулих років — майже тисячею синіх і жовтих куль та білими голубами. Верхівку головної ялинки країни вінчає герб України. Також дерево прикрасили енергоощадними гірляндами, які світитимуться від генератора.

«Підсвічення ялинки, скоріш за все, відбуватиметься в певні години. Також поруч з генератором облаштуємо точки для підзарядки гаджетів, розмістимо їх в цікавому наметі. Масових розважальних заходів, фудкортів, ярмарків та атракціонів на Софійській площі цьогоріч не буде», — заявив Віталій Кличко.

Столичну ялинку прикрасили енергоощадними гірляндами, які живляться від генератора. Фото: Київської міської ради

Столичну ялинку прикрасили енергоощадними гірляндами, які живляться від генератора. Фото: Київської міської ради

Головна ялинка Харкова захищена від ворожих обстрілів, адже стоїть під землею. Її встановили 7 грудня на станції метро «Університет». Міський голова Ігор Терехов розповів, що висота дерева становить п’ять з половиною метрів. У метро також проходитимуть новорічні заходи для дітей і невеликий концерт.

Головну ялинку Харкова встановили в метро. Фото: видання «Редпост»

Головну ялинку Харкова встановили в метро. Фото: видання «Редпост»

У Миколаєві традиційну новорічну ялинку замінила фронтова. І це не дерево. Ще у жовтні пам’ятник покровителю міста Святому Миколаю повністю закрили мішками з піском, щоб захистити від ворожих обстрілів. А напередодні зимових свят його покрили шістьма маскувальними сітками, які виготовили волонтери.

«Ялинка буде складається зі шести секцій, кожна з яких у висоту сягає шість метрів, а у ширину — 2,5 метри. Також її прикрасять кульками та гірляндами. Діти зможуть насолоджуватися новорічними святами», — розповіла «Суспільному» організаторка виробництва Наталія Куличковська.

У Миколаєві на ялинку незламності перетворили пам’ятник Святому Миколаю, який ще у жовтні закрили мішками з піском. Фото: «Суспільне.Миколаїв»

У Миколаєві на ялинку незламності перетворили пам’ятник Святому Миколаю, який ще у жовтні закрили мішками з піском. Фото: «Суспільне.Миколаїв»

У Львові ялинка засяяла новорічними вогнями 18 грудня. Її встановили у традиційному місці — біля Оперного театру. Дерево передало місцеве приватне підприємство. Його висота становить 14 метрів. Світитиметься ялинка з 17-ї до 22-ї години, але у разі відключення електрики — її не запалюватимуть. Також дерево прикрасив стилізований протитанковий їжак, зроблений на «Львівелектротранс».

«Коли ми думали чи ставити цього року ялинку, то радились в першу чергу з військовими та психологами. Ялинка — це не просто святкова декорація, а багаторічна традиція. І ми встановлюємо її не на зло комусь чи всупереч, а завдяки тому, що маємо таку можливість і хочемо зберегти хоч частину гарних спогадів наших дітей. Їх і так пограбували, вкрали дитинство у всіх можливих значеннях. Традиційного ярмарку не буде. Посвяткуємо після перемоги», — пояснив міський голова Андрій Садовий.

У Львові ялинку встановили у традиційному місці — біля Оперного театру. Фото: Львівської міської ради

У Львові ялинку встановили у традиційному місці — біля Оперного театру. Фото: Львівської міської ради

Натомість в Івано-Франківську встановили стилізовану ялинку. Вона складається з п’ятиметрового сталевого каркаса, прикрашеного 350-ма дитячими малюнками. Вони зображують герби деокупованих міст, янголів-захисників, пса Патрона, патріотичні гасла. В Ужгороді встановили куплену в минулі роки штучну ялинку. А в Луцьку, як і раніше, прикрашають ялинки, які ростуть на Театральному майдані.

В Івано-Франківську ялинку створили з дитячих малюнків. Фото: з фейсбуку Вікторія Дротянко

В Івано-Франківську ялинку створили з дитячих малюнків. Фото: з фейсбуку Вікторія Дротянко

Які міста відмовилися від встановлення новорічних ялинок

У звільненому від окупантів Херсоні Новий рік відзначатимуть без ялинки. Її вирішили не встановлювати через постійні ворожі обстріли, щоб не наражати місцеве населення на додаткову небезпеку. У Запоріжжі, яке теж зазнає постійних російських ударів, святкові заходи будуть обмежені. Щодо встановлення ялинки, міська влада провела опитування. Більшість жителів висловилася проти.

Міський голова Дніпра Борис Філатов був прибічником встановлення новорічної ялинки. Однак через спротив частини місцевого населення від цієї ідеї зрештою відмовилися. «Не буде вам «йолки», заспокойтеся вже. Прислухаємося до думки агресивно-активної частини суспільства. Нехай сидять у темряві та радіють, що перекричали інших містян з мером і депутатами», — написав у фейсбуці Борис Філатов.

У Тернополі теж цьогоріч не буде новорічної ялинки. Однак на Театральному майдані працюватиме Резиденція Святого Миколая, а також буде влаштована Різдвяна шопка. Як пояснили у міській раді, саме ці святкові атрибути відповідають місцевим традиціям.

Не планують встановлювати ялинок й у Вінниці, Житомирі, Полтаві, Кропивницькому, Сумах, Рівному, Черкасах, Чернівцях, Чернігові. Щодо Одеси, то кореспонденти сайту «Є» не знайшли однозначної відповіді, чи стоятиме там головне новорічне дерево. Відомо, їх почали прикрашати в окремих районах міста.

Читайте також: Актори Гаррі Поттера та іноземні дипломати: як хмельницькі музиканти презентують Україну в Європі

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую