ye-logo.v1.2

В Слобідко-Рахнівецькій школі на Дунаєвеччині знають, як з їхньою допомогою створити справжній спектакль

Культура 2912
Фото: Ольга Поліщук

Тут є свій «театр тіней». Творчість колективу «Мистецтво без кордонів» по–своєму оригінальна, тим більш, що таким різновидом мистецтва на Дунаєвеччині практично ніхто не займається.

А в Слобідці-Рахнівецькій школярі разом з керівниками гуртка Вікторії Буйніцької та Валентини Прошиної готують справжні вистави. І досить успішно. Керівники гуртка навіть закінчили курси інструкторів дитячих театральних колективів у Польщі. Юні актори також вдосконалювали свою майстерність, беручи участь в міжнародних заняттях з театральної майстерності в польському місті Ополє. Там наші земляки мали змогу вчитися у найкращих майстрів сцени.
Втім, саме завдяки тому, що кожного року школярі мають змогу побувати в Польщі, вони й дізнались про «театр тіней». Ідея їм настільки сподобалась, що, повернувшись додому, вирішили спробувати й собі. Тепер школярі вміють самостійно виготовляти декорації, а без фантазії тут не обійтись. Вони ретельно продумують кожен рух та жест на екрані, не бояться вигадувати щось нове та експериментувати. Для такого жанру прийнятно усе – і мистецтво слова, співу, пластики, і декоративно-прикладного мистецтва.
Аби донести усю цю творчу атмосферу до людей, а заодно й набратись нових вражень та досвіду, гуртківці беруть участь в різноманітних конкурсах. Того року, приміром, їздили в місто Стрий (Львівська область) на фестиваль дитячих театрів «Подаруй дітям посмішку». Їхня робота викликала стільки позитиву, що журі визнало школяриків зі Слобідки-Рахнівської найкращими не лише в театральній сценографії, але й в представленні дослідницько-краєзнавчої роботи по вивченню історичного минулого своєї батьківщини. А цьогоріч юні актори презентували виставу «Найкраща річ на світі» на Міжнародному форумі дитячих театрів «Мініатюри 2011». Для втілення свого задуму обрали доволі незвичайний підхід – окрім словесно-музичних образів, характерних для «театру тіней», використали й мультимедійні засоби, завдяки яким познайомили глядачів з Кам’янець-Подільським.
До речі, театр тіней - це особливий вид театральної гри, сюжет якої розкривається за допомогою кадрів-картинок, що проектуються на екран у вигляді тіней. У Китаї театр тіней виник ще задовго до винаходу паперу. У 1776 році «мистецтво тіні» з'явилося в Англії, а вже звідти поширилось по всій Європі.
Оксана ІВАНЕЦЬ.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую