ye-logo.v1.2

Колекцію глиняних фігур богів Трипілля експонують у Кам'янці-Подільському

Культура 2013
Експозиція налічує 40 глиняних антропоморфних фігур, створених за доби Трипілля
Експозиція налічує 40 глиняних антропоморфних фігур, створених за доби Трипілля. Фото: Зі сторінки Кам'янець-Подільського державного історичного музею-заповідника у фейсбуці

Найдавніший експонат датується першою половиною V тисячоліття до нашої ери.

У Кам'янець-Подільському державному історичному музеї-заповіднику днями відкрили виставку «Глиняні боги Трипілля». Її приурочили 130-річчю відкриття трипільської культури і відзначенню Днів європейської спадщини.

Як розповів сайту «Є» науковий співробітник Кам'янець-Подільського державного історичного музею-заповідника Євгеній Левінзон, експозиція налічує 40 глиняних антропоморфних фігур, створених за доби Трипілля. Вони датуються V-IV тисячоліттям до нашої ери.

«Це здебільшого жіночі зображення, переважно, фрагментарні. Також є три доволі рідкісні чоловічі статуетки. Найдавніший експонат, який можна побачити на виставці, датується першою половиною V тисячоліття до нашої ери», - розповів Євгеній Левінзон.

Додамо, що загалом колекція антропоморфних трипільських статуеток Кам'янець-Подільського музею нараховує понад 120 експонатів зібраних на території Хмельницької області (здебільшого це Кам'янець-Подільський район). Збірка формувалася переважно в 1950–60-х роках, але й досьогодні поповнюється новими експонатами. Артефакти виявлені були під час археологічних розвідок на трипільських поселеннях Голосків, Татариски, Ходорівці, Боришківці, Кубачівка та іних місцях. Більшість експонатів були передані до музею краєзнавцями Миколою Борковським і Сергієм Шкурко, співробітниками музею, учнями місцевих шкіл.

Найдавніший експонат, який можна побачити на виставці, датується першою половиною V тисячоліття до нашої ери. Фото: Ірини Пустиннікової

Довідково: Культурний комплекс Кукутень-Трипілля – це один з найяскравіших проявів життя ранніх землеробів епохи енеоліту, що охопив у V–III тисячоліття до нашої ери площу трьох сучасних східноєвропейських країн: Румунії, Молдови та України.

Збірка формувалася переважно в 1950–60-х роках, але й досьогодні поповнюється новими експонатами. Фото: Ірини Пустиннікової

Виставка «Глиняні боги Трипілля» діє у Музеї старожитностей, вулиця Іоанно Предтечинська, 2. Вона триватиме до 26 вересня 2023 року. Вхід вільний.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую