ye-logo.v1.2

Хмельницький вокзал повернувся на 140 років у минуле

Культура 1530
Фото: Фото Тетяни ДЕМИТРОВОЇ та Євгена ДОРОФЄЄВА.

Дами у вбранні ХІХ століття та гусари зустрічали пасажирів залізничних потягів та запрошували приєднатися до трапези у привокзальному буфеті

Таким театралізованим дійством обласний центр відзначив 140-річчя з дня народження Олександра Купріна, котрий чотири роки прожив у місті та, згодом, відобразив краєвиди тодішнього Проскурова у своїх найкращих творах – «Поєдинок», «Яма», «Гад» та «Мій паспорт».

Ідея відтворити атмосферу дореволюційного Хмельницького належала обласній громадській організації «Руський центр», яка, власне, і облаштувала на пероні сучасного хмельницького вокзалу клаптик вокзалу проскурівського.

Десять хлопців та 12 дівчат у вбранні позаминулої епохи дефілювали поміж здивованих пасажирів, обмінювалися люб’язностями та не забували «махнути рукою» численним роззявам, котрі просто таки випадали від побаченого з тамбурів потягів, котрі прибували.

За словами голови «Руського центру» Алли Собчук, ідея  відтворити на Хмельницькому вокзалі атмосферу купринської епохи не випадкова. Саме тут свого часу проводив своє дозвілля починаючий письменник, поручик Купрін. Справа в тому, що вокзал провінційного Проскурова наприкінці ХІХ століття був основним центром веселощів та розваг, в арсеналі якого знаходився єдиний на той час ресторан нинішнього обласного центру під назвою «Гамбрінус». Однією з традицій та розваг тодішньої міської інтелігенції, звичаї якої детально описав Купрін у творі «Поєдинок», якраз і була зустріч потягів. Звісно, за сто з лишком років погляди сучасної молоді на відпочинок змінилися. Проте, гра духового оркестру та присутність на пероні справжніх дам та кавалерів викликали чимало позитивних емоцій у пасажирів залізниці, котрі наперебій намагалися сфотографуватися на згадку з прототипами купринських персонажів.

Як розповів спеціально запрошений на дійство голова правління Міжнародного товариства організації «Російська діаспора» Олег Медвєдєв, нинішня театралізована акція – далеко не остання. Зовсім скоро на вулицях обласного центру оживуть літературні герої Лесі Українки, 140-річчя якої святкуватимуть на початку наступного року.


Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую