ye-logo.v1.2

“Війна на небі” вразила глядачів міжнародної виставки в Санкт-Петербурзі

Культура 2666
"Першокласниця" написана з фото племінниці Ванеси
"Першокласниця" написана з фото племінниці Ванеси. Фото: автора

Картина славутського художника Костянтина Сапошка завоювала перше місце

Про молодого і талановитого художника зі Славути Костю Сапошка дізналася під час відвідин нетішинської галереї “Арт-пласт”. Про нього так захопливо розповідав колега, що я вирішила неодмінно з ним зустрітися, та на власні очі побачити те, що він створює.

За сім років написав більше 50 картин
Отож, усіма правдами та неправдами знаходжу номер його мобільного, кілька днів обмірковую та планую, про що розмовлятиму, телефоную й призначаю можливу дату зустрічі. Звісно, мій дзвінок трохи спантеличив Костю. Проте він не відмовився від спілкування.
Кілька годин в дорозі — і от я вже прямую до помешкання Кості Сапошка, який вже чекає на мій приїзд. Зустрічає мене молодий та стрункий хлопець, і якби не акуратна невелика борідка, то його можна було б із легкістю назвати школярем-старшокласником. Ну, принаймні, студентом-першокурсником. До речі, Кості 24 роки.
У невеликій кімнаті, де він полюбляє творити, все завішано картинами: пейзажі, портрети, біблійні мотиви тощо. У кутку — мольберт, на підлозі — блокноти та зошити з ескізами. За його словами, він спочатку виношує ідею в голові, потім занотовує ескіз картини в зошиті, враховуючи кожну деталь, і тільки після цього бере до рук пензля та палітру з фарбами й починає творити красу. Звісно, пейзажі пише з натури.
“Робота має нести в собі багато інформації, щоб, споглядаючи її, було над чим подумати”, - каже Костя. Тому-то він і взявся писати картини на біблійну тематику, аби донести людям своє бачення та сприйняття Бога. Каже, що робота над такими сюжетами може займати від кількох годин до кількох місяців. Зокрема, картину “Іуда кається” виношував місяць у голові, а написав за три години, причому без попереднього ескізу.
Серйозно займатися створенням картин він почав кілька років тому, у 2005-му, і це була переважно пейзажна графіка, хоча паралельно творив також і олійними фарбами. Наразі з-під його пензля вийшло понад 50 полотен, не рахуючи тих, котрі він створював на замовлення. До речі, багато картин Кості Сапошка знаходяться у приватних колекціях України, особливо у киян, та за кордоном. Зокрема, кілька робіт переїхали до Росії, по дві картини знаходяться в Німеччині та Англії, навіть одна робота - в Індії. Як каже Костя, деякі картини він просто дарував друзям чи знайомим, деякі створював спеціально під замовлення.

Картини художника вразили росіян та німців
Костя Сапошко ще зі школи тяжів до творення краси, його цікавила скульптура, тому він часто ліпив різні фігурки з пластиліну. Проте продовжувати навчання саме у цьому напрямку чомусь не захотів. Натомість обрав фах художника-оформлювача, вступивши у 2004 році до Львівського професійно-художнього ліцею, де провчився три роки. Потім — служба в армії, повернувшись звідки, він влаштовується на роботу - стає модельником керамічного відділення служби розвитку нових видів продукції Славутського фаянсового заводу. Паралельно вступає до Київського державного інституту декоративно-прикладного мистецтва імені Михайла Бойчука.
Першою своєю серйозною роботою Костя вважає копію зображення Ісуса Христа, яку зробив з релігійного календаря-плаката. А перша персональна виставка у Кості відбулася взимку цього року в Нетішині, де на суд глядачів він виставив 24 роботи на різну тематику. До цього кілька раз брав участь в спільних виставках у Славутському краєзнавчому музеї. Тому його добре знають земляки. Та й не тільки.
Костя є дипломантом та лауреатом виставок за межами України. Окрім міжнародного проекту “Український тиждень мистецтв”, що проходив у Києві, Костя став дипломантом престижної міжнародної виставки в рамках проекту “Дні слов'янського мистецтва в Берліні”. А його робота “Війна на небі” завоювала перше місце на міжнародній виставці у Санкт-Петербурзькому Центральному Будинку художника. Особисто бути присутнім на цих виставках йому не випало нагоди через нестачу фінансів, проте роботи молодого митця зацікавили цінувальників мистецтва.
Наразі Костя працює над картиною, присвяченою пам'яті жертв голодомору, паралельно виношує ідею створення картини “Дві лєпти вдови” за біблійною притчею. І готується до п'ятої всеукраїнської виставки “Україна: від трипілля до сьогодення”, яка пройде у січні наступного року в Києві. Наразі відіслав фото своїх робіт у Національну спілку художників України та чекає відповіді, аби мати нагоду туди потрапити. Є сподівання, що хмельничани також зможуть побачити роботи молодого митця: Костя планує персональну виставку в обласному центрі.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую