ye-logo.v1.2

“Дивень-2010”: фестиваль для тих, хто мріє літати...

Культура 2225
Відреставрований театр нагадує справжній палац.. Фото: Фото автора та Євгенія ДОРОФЄЄВА.

з 25 по 29 жовтня у Хмельницькому проходитиме міжнародний фестиваль лялькового мистецтва “Дивень”, на який з'їдуться колективи з усіх куточків України та з-за кордону

Фестиваль був започаткований ще у 2003-му. Поціновувачів лялькового мистецтва «Дивень» збирав вже двічі. Та у 2008-му, в зв’язку з ка-
пітальним ремонтом, фестиваль не відбувся, а тому нинішній «Дивень» – вдвічі очікуваніший. Хоча б ще й тому, що збігається з ювілейною датою: Хмельницькому академічному ляльковому театру цієї осені виповнюється не мало не багато – сорок років.
Справді, ось уже чотири десятиліття театр займається такою важкою і такою важливою працею – створенням нового, незвіданого, чарівного світу театру. Творять його ті, для кого театр – це доля. Справжні майстри, які володіють таємницею неповторної професії та вміють щоразу дивувати глядачів цікавими постановками. До речі, свою назву театр (як і фестиваль) – “Дивень” знайшов цілком випадково. У словнику Грінченка хмельницьким лялькарам припало до серця дивне слово з древнім, багатозначним коренем – «Дивень». А художник Михайло Ніколаєв намалював емблему: крилатого бичка, який сам дивується, що вміє літати. То ж відтоді окрилені ідеєю театрали творять нові дива.
До відкриття фестивалю хмельницькі театрали-лялькарі готуються вже кілька місяців поспіль. Тож і гостей, і хмельничан, впевнені, буде чим здивувати. Відкриватимуть фестиваль, звісно ж, хмельничани. Абсолютно нова постановка режисера Сергія Брижаня «Любов до трьох апельсинів», в якій задіяний увесь творчий колектив театру, за задумом, має викликати справжній фурор і в дітей, і в дорослих. Вистава буде яскравою, костюмованою, з низкою несподіванок та фокусів.
«Цьогоріч на фестиваль очікуємо дуже багато гостей: як вітчизняних лялькарів-театралів, так з-за кордону, – зізнається директор академічного лялькового театру Алла Пундік. – Приїдуть колективи з Вінниці, Рівного, Чернівців, Черкас, Луцька, Полтави, Києва, Криму, Іваново, Гродно, Москви, Польщі… Серед гостей обов’язково буде й Київський муніципальний ляльковий театр, котрий нині очолює засновник Хмельницького лялькового театру Сергій Єфремов. Кожен з них завітає на фестиваль, звісно ж, зі своїми найкращими постановками, тому, впевнена, буде надзвичайно цікаво. Такі вистави, як наприклад, «Мухине весілля», «Телесик», «Дикі лебеді» будуть цікавими  для наймолодшої аудиторії. А от «Звідки беруться діти», «Курочка ряба» (музична постановка з елементами фольклору – прем'єрна вистава Київського державного академічного театру, котра щойно відбулася в столиці й одразу ж буде представлена хмельничанам), сподобається дітям-школярам. Театр з міста Гродно привезе виставу «Казка про мертву царівну»,  Полтави – «Антигону», чудової постановниці Оксани Дмитрієвої. З роботами якої наш театр добре знайомий, адже саме вона ставила нашу «Українську ніч». Не обійдеться і без класиків – Сікалова, Азарова – режисерів, які є гордістю українського театрального лялькового мистецтва.
Родзинкою цьогорічного фестивалю лялькового мистецтва стане ще й те, що він виконуватиме місію творчої лабораторії, де артисти різних театрів зможуть запозичити щось нове для себе, посперечатися, набратися досвіду та простежити за новими тенденціями в розвитку лялькового мистецтва.
Фестивалитиме «Дивень» з 25 до 30 жовтня. Щоб лялькові вистави змогло подивитися якомога більше глядачів, їх демонструватимуть в приміщенні академічного лялькового театру та Хмельницькому міському будинку культури.  



Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую