ye-logo.v1.2

Декупаж як засіб оновлення речей

Культура 4220
Фото: Євгеній ДОРОФЄЄВ

“Сімейна газета” продовжує серію уроків від майстрів народної творчості. Цього разу ми пропонуємо вам освоїти техніку декупажу на прикладі звичайної дошки для нарізання. Секретами техніки декупажу ділиться хмельницька дизайнерка Ольга Романенко.

Отож для цього нам знадобляться:
- дощечка;
- серветка з малюнком на ваш вибір;
- клей ПВА;
- ємність для розведення клею та вода;
- спонж;
- акрилові фарби потрібного кольору (підбираються під кольори на серветці);
- пласкі художні пензлики;
- біла фарба (для фарбування стель);
- шпатлівочна біла маса;
- мастихін (маленький шпатель);
- акриловий або глянцевий лак;
- золота патіна (не обов'язково);
- фен (для швидкої сушки виробу);
- наждачний папір.
Крок за кроком:
1. Покриваємо дощечку білою фарбою за допомогою спонжу, тільки ту ділянку, де буде клеїтися серветка. Щоб рівномірно зафарбувалася, можна нанести кілька шарів. Дати висохнути (можна висушити феном).
2. Малюнок з серветки можна відривати, щоб краї були нерівні, рвані, тоді вони не вирізнятимуться на дошці. Знімаємо тільки верхній шар, що з малюнком, та розміщуємо на білій поверхні дошки.
3. Клей ПВА розмішуємо з водою (1:1, щоб був не густий). Пензликом, вмоченим у клейову масу, починаємо приклеювати серветку від середини, легкими круговими рухами, щоб не було складок, підтримуючи краї серветки рукою. Якщо є складки, можна одразу усунути їх маленьким пензликом. Даємо висохнути.
4. Вільну поверхню дошки промащуємо клеєм ПВА. Даємо висохнути.
5. Зверху накладаємо шпатлівочну масу або фактурну пасту за допомогою мастихіна. Даємо висохнути.
6. На окремій поверхні змішуємо необхідні кольори фарб до необхідного відтінку і тонуємо пензликом зашпакльовану поверхню дошки, щоб зливалася з кольором серветки. Можна зробити кілька мазків по ній. Даємо висохнути.
7. Краї (боки) дощечки можна затонувати, створивши ефект рамки. Для цього змішуємо необхідні кольори, можна додати золоту патину (для ефекту з блиском), і за допомогою спонжу покриваємо краї дошки. Даємо висохнути.
8. За допомогою наждачного паперу легенько шліфуємо дошку, особливо, де шпатлівочна маса, створюючи ефект потертості, рельєфу. Пензликом змітаємо залишки.
9. Якщо плануєте використовувати дошку в роботі, покрийте поверхню з малюнком лаком у кілька шарів. Для нарізання використовуйте поверхню без малюнка. Мити дошку бажано в теплій чи холодній воді або просто протирати ганчіркою. Гаряча вода може знищити ваш малюнок.
10. Якщо дошка призначена для декору, можна перед лакуванням оздобити її елементами, схожими на візерунок серветки (наприклад, сухими квітами тощо), приклеївши їх прозорим клеєм, та дати висохнути. Можна використовувати “Момент” або силіконовий клей (з пістолета). Покрити лаком та висушити.
11. Виріб готовий. Його не соромно подарувати або ж просто насолоджуватись отриманим результатом. 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую