ye-logo.v1.2

Весільні ляльки - оберіг вашого кохання

Культура 7199
Фото: Євгеній ДОРОФЄЄВ

У цьому щиро переконана хмельничанка Олена Крушельницька, яка виготовляє авторські портретні та обрядові іграшки.

Традиції виготовлення ганчіркових ляльок існували з сивої давнини і аж до початку ХХ століття. Потім, у зв'язку з появою гумових, пластмасових і механічних іграшок, вони, на жаль, забулися. Без перебільшення можна сказати, що зараз спостерігається бум на рукотворні іграшки, в тому числі, на авторські ляльки. Живим прикладом цього є 42-річна Олена Крушельницька. Ось уже два роки майстриня увесь свій час присвячує виготовленню портретних, традиційних та весільних лялечок. Це її робота, її хобі та покликання. У творчому доробку Олени Олександрівни є сувенірні ляльки в українських та грузинських національних костюмах, ляльки-портрети, зроблені за фотографіями замовників, та ляльки-мотанки. Всі її персонажі не схожі один на одного - індивідуальні зачіски, сукні, квіти, колірна гама і навіть вираз обличчя. До того ж, ляльки, у буквальному розумінні, пахнуть літом і духм’яними травами: чебрецем, м’ятою, мелісою… А ще кавою, корицею, ваніліном та пряниками!
Дива є там, де в них вірять
«І чим більше вірять, тим частіше вони трапляються, - запевняє майстриня. - Лялька – це не лише дитяча іграшка, вона ще й оберіг родини й роду, могутній магічний талісман та символ зв’язку між поколіннями. Але головне її призначення – берегти душу свого власника від зла й нечистих помислів. Для виготовлення ляльок можна використовувати різні матеріали: солому, дерево, гілки, шишки, мотузки, тканину, пряжу тощо. Кожен майстер обирає сам. Я вважаю, що, передусім, авторська іграшка має бути екологічно чистою. Тому використовую винятково натуральні матеріали, з яких шили одяг ще наші прабабусі: льон, бязь, бавовну, ситець тощо. Згідно з народними повір’ями, ляльки-обереги мають чарівні властивості: захищають людину від злих сил, лихого ока, відтягують від людей на себе хвороби й нещастя. Першу таку лялечку робили для немовляти і клали в колиску. Крім маленької мотанки, в дитячому куточку повинна була стояти більша лялька - товстулька, або лялька-нянечка. Зараз нічого не змінилося: невелику можна носити з собою або покласти в авто, а більшу поставити у квартирі, офісі. Національний колорит своїм роботам я додаю, в основному, за рахунок головних уборів, костюмів, квітів та прикрас. І найголовніше, що варто запам'ятати – з поганим настроєм навіть не можна починати роботу над лялькою, адже ця енергетика потім передасться її новому господарю».
Коли ляльки оживають…

Деталі гардеробу своїх авторських ляльок майстриня вишиває вручну, а обличчя розписує спеціальними фарбами. Одна лялечка робиться в середньому два дні. Усі вони різні та об’єднує їх одне — золоті руки Олени Крушельницької, її прагнення вкласти душу в своє творіння. І тому вони живі, радують і гріють. Жінка постійно бере участь у різних ярмарках та фестивалях не лише в Хмельницькій області, а й у Києві. А її лялечки знайшли господарів не лише в Україні, а й у Канаді, Німеччині, Об'єднаних Арабських Еміратах тощо. «Перші мої спроби поринути у світ творчості відбулися у шестирічному віці. Мій дідусь був художником і я часто стояла біля нього та писала олійними фарбами картини. В мене навіть його почерк, - розповідає пані Олена. – Щоб наслідувати дідусеві я закінчила художню школу, але працювати пішла в обленерго телефоністкою, а згодом на телеграф телеграфісткою. І лише після декрету, який затягнувся у мене на шість років, я повністю поринула у світ мистецтва. Спочатку розписувала тарілочки, потім робила мотанки. Зараз окрім ляльок, я ще виготовляю пахучі мішечки з побажаннями та прикраси. Для мене головне – це творча реалізованість. Мені приємно коли люди хвалять і захоплюються моїми роботами. Дехто навіть запевняє, що мої ляльки схожі на мене. Але головний мій шанувальник – це син. Він нерідко заявляє: «Ця лялька житиме вдома!». В його кімнаті цілу полицю займають мої твори. Син - моя надія та радість, саме він надихає мене на творчість. Я щаслива, що цим займаюся і знайшла себе. Шию ляльок і усміхаюся, бо на душі світлішає».
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую