ye-logo.v1.2

Фестиваль "Остання столиця" у Кам'янці-Подільському (ВІДЕО)

Культура 2631

У Кам'янці-Подільському розгорнулися справжні баталії: понад 80 реконструкторів з України, Росії та Чехії відтворили історичний бій 1919 року. Усі вони - учасники фестивалю "Остання столиця".

У таборі вояків - останні приготування. Щоби зброя у бою не підвела, її треба пристріляти. Луганець Михайло Іванов у цій реконструкції - рядовий ударного полку. Але він - не звичайний вояк, а сурмач. Своєю роллю чоловік пишається. Михайло Іванов, реконструктор: "На одну роту полагался один горнист, и вся рота должна была построиться с оружием на плацу в полном обмундировании".
На фестиваль "Остання столиця" з'їхалися 80 учасників історичних клубів з України, Росії та Чехії. У Старій фортеці вони відтворили історичний бій армії Української народної республіки з червоноармійцями за Кам'янець-Подільський у 1919-му році. Саме тоді місто було тимчасовою столицею УНР. 
Олександ Заремба, організатор фестивалю: "Фестиваль, захід взагалі, присвячений подіям 19-го року, а саме - одному з визначних періодів нашого міста Кам'янця. Це так звана Кам'янецька пора УНР. В серпні місяці спільно армія УНР і армія ЗУНР добилася найбільших успіхів на протибільшовицькому фронті ".
Бойові дії реконструкторів поблизу Старої фортеці зібрали чимало глядачів. Вони зізнаються: деякі відтворені сцени - були не для слабкодухих.
Галина Нездолій, мешканка Кам'янця-Подільського: "Події дуже страшні тоді були. Зараз дивитися на це все – в мене сльози виходили. Молодь. Я ще сказала своїй дочці: ми сміємося, зараз це смішно, а колись це було дуже страшно".
Протягом трьох днів реконструктори відтворювали бої за Кам'янець-Подільський. Результатами - задоволені. Цьогоріч фестиваль став міжнародним через візит російських та чеських реконструкторів. Організатори обіцяють, наступного року іноземних учасників буде більше. 

Анастасія Савицька, Олександр Майборода, Хмельниччина, 5 канал.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую