ye-logo.v1.2

Франківський “Мойсей” очима Євгена Безніска

Культура 2378

Днями в обласному художньому музеї відкрилася виставка львівського художника-графіка за мотивами твору Івана Франка “Мойсей”

Автор створив два ілюстративних цикли до твору. Перший - ще у 60-х роках минулого століття, який він виконав у техніці ліно-гравюра, або гравюра на лінолеумі, у чорно-білих кольорах. Другий - через сорок років, будучи вже у зрілому віці. Тут він застосував техніку пастельного малюнку. На виставці представлені 12 з 17 аркушів першого та усі 38 аркушів другого циклів й портрет Івана Франка, і розташувалися твори мистецтва у двох залах другого поверху музею.

Євген Безніско є автором понад 20 персональних виставок, неодноразово брав участь у виставках в Україні та закордоном. Роботи художника зберігаються в музеях США, Аргентини, Канади, Франції.

Народився митець на Київщині, однак згодом доля тісто пов'язала його зі Львовом. Тут він закінчив Інститут прикладного та декоративного мистецтва, одружився з вродливою жінкою та унікальним скульптором Теодозією Бриж, з якою прожив 41 рік. Однак так сталося, що кілька років тому вона відійшла у вічність. Разом з дружиною реалізували чимало мистецьких проектів: оформили меморіальний цвинтар Січових Стрільців на горі Маківка, меморіальну каплицю жертвам НКВС у Золочівському замку. У їхній “Майстерні Теодозії Бриж”, яка нині є музеєм, довгі роки гуртувалася львівська й столична мистецька інтелігенція. Про їхню майстерню казали: “Хто з митців до Львова приїздив, а в цій майстерні не був, - Львова не бачив”.

 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую