ye-logo.v1.2

Зайці з ароматом кави та ляльки, які виконують бажання Усе це виходить з-під рук талановитої хмельничанки Валентини Черній

Культура 5374
Фото: Євгеній ДОРОФЄЄВ

Виробами ручної роботи, мабуть, нині вже нікого не здивуєш. Кожен знаходить собі заняття до душі й починає творити. Так сталося й з хмельничанкою Валентиною Черній, яка три роки тому відкрила для себе чарівний світ ляльки Тільда.

Каже, що до цього постійно щось робила руками: плела спицями та гачком, вишивала, малювала. А одного разу в Інтернеті випадково натрапила на Тільду, яка її просто заворожила: ззовні звичайна іграшка, двоє оченят-крапочок, а викликає одразу безліч позитивних емоцій.
«Спочатку ляльок шила для душі. Згодом дарувала їх друзям та знайомим. А коли вже не було кому дарувати, зрозуміла, що треба їх десь реалізовувати, - пригадує пані Валентина. – Оскільки створення ляльки забирає чимало часу, я вирішила піти з основного місця роботи і присвятити себе тільки Тільді».
Авторська лялька – без проблем
Вже на першій своїй виставці, жінка була вражена тим, що люди цікавляться її роботами, і це приносить не тільки душевне, а й матеріальне задоволення. Тоді й зникли сумніви щодо обраної стежки. До того ж, у дитинстві пані Валентина завжди прагнула створювати красу: спочатку малювала, потім шила одяг для ляльок. Після школи навіть мріяла стати дизайнером, однак через великий конкурс обрала фах бухгалтера у нашому університеті й віддала цій професії 8 років.
Своїх перших ляльок Валентина Черній копіювала з Інтернету, вибирала й робила ті моделі, які припали до душі. Найпершою лялькою пані Валентини був великий ангел, якого вона згодом подарувала подрузі, котра виїхала до Канади. Згодом з’явилися авторські роботи: вона брала щось за основу, але доповнювала образ власними ідеями. «Дизайн одягу для своїх ляльок я розробляю сама, купую натуральні з дрібним малюнком тканини у Києві в спеціальному магазині. Для ляльок треба використовувати тільки натуральні матеріали, зі штучних – хіба що волосся», - каже майстриня. – Часто замовляють вінтажних ляльок з ароматами, я роблю суміш з кави, кориці й ваніліну. Можна набивати травами чи морською сіллю деякі деталі ляльки, наприклад, подушечку чи мішечок. Корисні для сну лаванда та чебрець, які мають заспокійливий ефект. Про аромати домовляюся із замовником, враховую усі побажання».
Нині авторських ляльок Валентини Черній впізнають ті, хто їх колекціонує. Її роботи знайшли свою нішу у багатьох куточках світу: в Канаді, Америці, Німеччині, Польщі, Чехії, Росії, Україні тощо. Багато виробів купують на міжнародних виставках, замовляють через Інтернет, навіть пишуть потім, як «поживає» та чи інша лялька.
У неї немає ані вихідних, ані відпусток, оскільки весь свій час пані Валентина присвячує дітям та лялькам.
«Трапляється, що під час виставок усю колекцію викупляє якийсь магазин, а потім реалізовує. До того ж, мої вироби забирають під реалізацію в магазини у багатьох містах України, навіть у Москві та у Санкт-Петербурзі. Наприклад, козацтво з Москви спеціально замовляє мені козаків, яких потім продає у своєму магазині в центрі міста. Відправляю їх туди мало не вагонами», - каже Валентина.
«Мої ляльки виконують бажання»
Окрім ляльок Тільда, Валентина Черній виготовляє мотанки, обереги, прикраси з вовни, варить мило, загалом, займається тим, що подобається, що цікаво їй та оточуючим. Зрідка на замовлення жінка створює портретні ляльки, однак на це йде значно більше часу, ніж на звичайну Тільду. «Портретна лялька має бути схожою не тільки у рисах, але й одягом, і у руки треба дати щось, що б нагадувало про професію людини, - каже майстриня. – Взагалі, працюю за настроєм. Якщо його нема, лялька не вийде, як не намагайся. Інколи починаєш роботу, щось не йде, то залишаєш. Потім знову повертаєшся, але ніби тупцюєш на місці… А щодо мотанки, то там взагалі цілий ритуал, без якого вона не матиме сили».
За словами пані Валентини, неабияким попитом користуються так звані ляльки щастя – з довгою косою, на яку вони спираються. Така лялька покликана виконувати найзаповітніші бажання. «Одного разу до мене підійшла дівчина й запитала, що це за лялька. Я й кажу, що вона виконує бажання. Дівчина посміялася, однак купила. Наступного разу прийшла й замовила для подруги, яка жодного разу не мала серйозних стосунків, - пригадує Валентина Черній. – Через місяць телефонує мені й каже, що того ж дня подруга познайомилась із хлопцем, з яким зав’язалися серйозні стосунки. Дівчата почали купувати ляльки й дарувати подругам, телефонували й розповідали свої історії. Ось що значить сила віри».
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую