ye-logo.v1.2

Чернігів. Бабине літо. Джаз!

Культура 2420

«Бабине літо – наше всьо!», «Кожній бабі – по джазу!», «Вдаримо джазом по бездоріжжю!» Під такими веселими гаслами пройшовся 29 вересня по нашому місту перший в Україні джаз-парад – і це була тільки одна з багатьох цікавих подій Третього міжнародного фестивалю Chernihiv Jazz Open.

Фестиваль нині вийшов на вулицю: під джазові мелодії у виконанні оркестру Сухопутних військ ВСУ галаслива і яскрава юрба пройшлася центром Чернігова, викликаючи посмішки у водіїв і перехожих. Батьки з дітьми, актори аматорського театру, кастом-байкери, студенти місцевих вузів, гості Чернігова, які завітали спеціально на місцеве свято джазу… З кожним кроком учасників музичної ходи ставало все більше – до пункту призначення, «Зеленої сцени» на Алеї Героїв, дісталося більше двох сотень «парадистів». Ну, а хто не наважився або не мав часу приєднатися – посміхався і весело махав услід.
Завершенням параду стала джазова вікторина з приємними призами і концерт диксиленду на відкритій сцені. На кілька хвилин концерт перервався вигуками «Гірко!» – так любителі джазу привітали молодят, які саме завітали на Алею Героїв на фотосесію.
…Джазовий фестиваль в Чернігові відбувся вже втретє. Статус міжнародного підтверджено і закріплено: для чернігівців і гостей фестивалю (а приїжджих таки було чимало!) виступили музиканти з України, Молдови, Сербії, Ірану, Франції. Серед них – виконавці з іменами, добре відомими як в Україні так і за кордоном: Євген Дідик і його Free National Band (Усейн Бекіров, Олексій Сагітов, Орхан Агабейлі, DJ Derbastler), Віктор Соломін з проектом «ДомРа» (Олексій Герман, Валентин Корнієнко, Євген Стеценко та юна вокалістка Анастасія Друзюк), квартет Руслана Єгорова, україно-сербсько-іранський проект Shopping Hour… Приємним відкриттям стали виступи талановитих молодих виконавців: київського тріо Air, Love, Vitamins і чернігівських колективів Jam Bubble Band, FTrio, Jazz inЖир.
Головними ж зірками Chernihiv Jazz Open були парижани – вишукані і запальні Paris Combo! Їх виступ затягнувся набагато довше запланованого часу – публіка і музиканти не могли розлучитися аж до 11-ї вечора. А викликаючи музикантів на біс, глядачі аплодували і тупотіли так, що ледве не проломили підлогу драматичного театру.
Втім, навіть о такій пізній годині фестивальні заходи не завершувалися: Chernihiv Jazz Open тепер крім головної сцени (в обласному муздрамтеатрі ім. Шевченка) має ще й клубну – в арт-пабі Varenik`s, де тривали джем-сейшени. Була ще й «Зелена сцена» – відкрита, безкоштовна. Ціле літо на ній виступали цікаві виконавці з усієї України, а чим ближче до фестивалю, тим більш джазовою вона ставала.
Особливість третього фестивалю – плідне поєднання музики і живопису. Це і спеціально розроблений відеоряд, який супроводжував виступи музикантів на великій сцені, і виставка «Джаз очима дітей», малюнки для якої юні митці створювали безпосередньо під час виступу джазових гуртів, і картина, яку відомий графік Максим Паленко створив просто на сцені, на очах у публіки – імпровізуючи разом з музикантами (після концерту роботу продали з аукціону – вона потрапила до колекції одного з київських меломанів). До речі, саме Максим Паленко став автором більшості фестивальної атрибутики та сувенірної продукції і навіть долучився до оформлення традиційної фестивальної газети «Джаз для мас».
«Чи запам’ятався третій Chernihiv Jazz Open? Чим саме він запам’ятався?» З цими питаннями ми звернулися до кількох гостей фестивалю.
Ерік Тосатті, радник з питань культури і співробітництва Посольства Франції в Україні, директор Французького інституту в Україні, був майже на всіх фестивальних концертах і навіть взяв участь у джаз-параді:
– Я дуже радий, що цими днями потрапив у Чернігів. Це чудовий фестиваль, я приємно вражений і дуже сподіваюсь, що французькі гурти братимуть участь і в подальших Chernihiv Jazz Open – а ми будемо це підтримувати!
Актори аматорського театру «Ілюмінатор» (Чернігів) своїми яскравими костюмами довели: в Чернігові і бджоли, і Мікі-Мауси, і льотчики і готичні Мальвіни, усі – за джаз!
– Ми брали участь в проекті «Зелена сцена» і з задоволенням відгукнулися на пропозицію взяти участь у джаз-параді. Це ж не партійний і не комерційний захід – все робиться просто для того, щоб люди стали трошки щасливішими! Такі фестивалі потрібні нашому місту, і ми раді підтримати добру справу.
Олексій Бєлашевич розповідає, що приїхав з Білорусі:
– Я в захваті від усього, що почув і побачив! Не те щоб я дуже розумівся на джазі – мені просто хотілось влаштувати собі цікаву подорож на кілька днів. Знайомих в Чернігові мав – завдяки Інтернету. Приїхав, «розвіртуалізувався», провів на фестивалі два чудових дні. Найбільше вразив виступ гурту «ДомРа» – незвичне поєднання народного співу і джазової музики. І, звичайно, французи. Paris Combo – це супер!
Сергій Лозовицький, Чернігів-Київ:
– Я сам з Чернігова, але зараз навчаюся в столиці. Приємно, що в рідне місто можна приїхати не просто щоб побачити друзів і маму з татом, а і на таку музичну подію. Хочу відзначити високий рівень організації фестивалю і окремо – ведучу великих концертів, Марту Більську. Вона так тепло і розумно коментувала всі виступи, думаю, щира атмосфера в залі під час концертів – велика її заслуга! Стосовно музики… все було на свій лад цікаво, відзначу виступ Free National Band, бо це справжній джаз, складний і невимушений водночас. І Руслана Єгорова – думаю, що це майбутня джазова зірка!
 

Віра Єдемська

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую