ye-logo.v1.2

Янукович в облозі: "регіонали" не йдуть на силовий сценарій

Євромайдан 3325
Фото: УНІАН

Президент вперше пішов на серйозні поступки в переговорах з опозицією

Він готовий відправити у відставку уряд Миколи Азарова, якщо Кабмін очолить Арсеній Яценюк. 

А також обговорює можливість повернення Конституції в редакції 2004 року, готовий оголосити амністію активістів Майдану і внести зміни в закон Колесніченка-Олійника.

Для порівняння: ще в п'ятницю Янукович погоджувався тільки пом'якшити запобіжний захід для затриманих і припинити нічні рейди "Беркута".

На нові поступки президента змусили піти аж ніяк не лідери опозиції. Після захоплення дев'яти обладміністрацій і розширення активістами території Майдану розпочати конструктивний діалог з опозицією від президента зажадали олігархи і депутати від ПР.

 Олігархи VS силовики

Вчора в Києві відбулося відразу кілька важливих нарад. По-перше, в одному з готелів столиці відбулася зустріч олігархів.
За інформацією INSIDER, на ній були присутні Рінат Ахметов, його партнер по бізнесу Вадим Новинський і власник Group DF Дмитро Фірташ. На зустрічі був також представник групи "Приват" Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова, стверджує джерело INSIDER в компанії одного з мільярдерів. Щоправда, хто саме – невідомо. Януковича, за його словами, на зустрічі не було.
Подробиці наради достеменно невідомі, але її підсумок – мільярдери домовилися вимагати від Віктора Януковича не застосовувати до протестуючих "силовий сценарій".
Олігархи зібралися після того, як глава МВС Віталій Захарченко вранці заявив, що будь-хто, хто перебуває на Майдані, вважається екстремістом, а міліція готова штурмувати будівлі, які захопили протестувальники.
Компанія СКМ Ріната Ахметова тоді ж зробила заяву про неприпустимість силового вирішення конфлікту і необхідність почати "конструктивні переговори". Ймовірно, після цього Ахметов вирішив порадитися з представниками свого кола.
Тим часом в Адміністрації президента всерйоз розглядали можливість введення в країні надзвичайного стану і "зачистки" Майдану.
Джерело INSIDER в АП повідомило, що ще зранку президенту підготували проект відповідного указу. Нібито Віталій Захарченко та голова СБУ Олександр Якименко показали Януковичу розрахунки, з яких випливало, що розігнати протестуючих можна, але без великої кількості жертв не обійтися.
"Регіонали" VS Кабмін
Для введення надзвичайного стану президенту потрібна була згода депутатів. Тому вчора "регіонали" зібралися на позачергове засідання фракції.
Нарада почалася о 16.00 і тривала майже чотири години. Поговоривши з Сергієм Ківаловим, Таріелом Васадзе, Ганною Герман та Миколою Джигою INSIDER відновив хід засідання.
Зазвичай такі зустрічі проходять в кінотеатрі "Зоряний", але вчора засідання проводили в Адміністрації президента. Щоб потрапити в АП, депутати паркували машини біля барикади правоохоронців на вулиці Лютеранській і пішки проходили крізь стрій солдатів внутрішніх військ.
На засідання фракції майже в повному складі приїхали і чиновники уряду. Вони паркувалися з боку вулиці Круглоуніверситетської і також пішки проходили через оточення. Винятку не зробили навіть для "сімейних" міністрів Олександра Клименка та Олега Проскурякова. До слова, останній приїхав в АП на машині свого друга, міністра енергетики та вугільної промисловості Едуарда Ставицького.
Всього на Банкову приїхало більше ста "регіоналів". "Це всі депутати, які сьогодні перебували в Києві", – каже Джига. Вести збори лідеру фракції Олександру Єфремову допомагали спікер Володимир Рибак та перший віце-прем'єр Сергій Арбузов.
Депутати не приховували свого роздратування поточною ситуацією. Позицію "старої гвардії" висловив Юхим Звягільський – єдиний депутат усіх семи скликань парламенту. Він розкритикував як дії "силовиків", так і економічну політику Кабміну.
У підсумку " регіонали" підтримали ідею введення до складу уряду опозиціонерів, більше того, вони запропонували Януковичу призначати представників опозиції губернаторами західних областей, стверджує Джига.
Віктор Янукович, який прийшов на засідання фракції вперше з вересня минулого року, весь цей час спілкувався з депутатами, зробивши перерву на зустріч з Арсенієм Яценюком, Віталієм Кличком і Олегом Тягнибоком. Відразу після цієї зустрічі на сайті президента з'явилося повідомлення про те, що пост прем'єр-міністра запропонований Яценюку. Потім Янукович повернувся на засідання фракції ПР.
Депутати з числа давніх соратників президента давно бунтують проти економічного блоку уряду на чолі з першим віце-прем'єром Сергієм Арбузовим. "Ми вимагали перестановок в Кабміні. Президент пообіцяв, що вони будуть. Всі втомилися від тотальної корупції. Багатьох людей на Майдан вивело те, що фіскальні органи тиснуть бізнес, в країні просто неможливо працювати", – розповідає Джига.
Останні кадрові призначення свідчили про те, що Янукович вирішив "догодити" старим соратникам. Ще у п'ятницю він призначив главою АП Андрія Клюєва, а днями головою КМДА став ще один "регіонал" зі стажем" – Володимир Макеєнко.
"Регіонали " задоволені цими призначеннями. Більшість вважає Клюєва єдиним, хто здатний домовитися і з опозицією, і з західними дипломатами. Наприклад, саме Клюєв в 2009 році домовлявся з Юлією Тимошенко про створення так званої "широкої коаліції". Щоправда, тоді в останній момент Янукович відмовився від цієї ідеї. Схожа історія вийшла і з підписанням Угоди про асоціацію з ЄС. Торік Клюєв практично домовився з європейцями, але в останній момент Янукович відмовився ставити підпис під документом.
Зараз депутати не голосуватимуть за введення в країні надзвичайного стану, запевнив INSIDER "регіонал" Таріел Васадзе. "Я вам це гарантую. Ми виступаємо виключно за мирний сценарій врегулювання конфлікту. Уряд буде переформатовано, а закон Колесніченка-Олійника відредагований", – сказав він.
Ганна Герман, яка поєднує роботу в парламенті з посадою радника президента, вийшла з засідання з молитовником. За її словами, президент гарантував нардепам, що не допустить "силового сценарію" і буде будь-яким способом домовлятися з опозицією.
На відміну від депутатів, "сімейні" міністри залишали засідання мовчки. Клименко та Проскуряков буквально бігли до своїх машин, ігноруючи запитання журналістів. 
  
Максим Каменєв
(Подано зі скороченням)

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую